Monthly Archives: ноември 2020

ПЪРВА ВОЕННА

След Освобождението на Пловдив на 4.01.1878 год. в града се изгражда първата българска военна болница.Тя поема на практика щафетата на съществуващата до момента турска военна болница в същата част на града /където е и сега/,която по време на войната е доразвита,като руска.
Разположеното в къщата на Йоаким Груев и още няколко къщи в градаq болнично заведение за военнослужещи е известно по време на войната,като „руската военна болница“.Първата заповед за създаване на българско военно лечебно заведение е издадена през 1889 год.от полковник Сава Муткуров,тогавашен министър на войната.И определя като такава болницата в Пловдив.Първоначално тя разполага с 80 легла за „долни“ чинове и осем за офицери.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ЕКСТРЕМУМ

 Характерна за нашето съвремие е „златната среда“.Понятието, въведено от великия римски поет и мислител Хораций  дефинира състоянието при което, ние сме в относително равновесие със себе си и околната среда.Нещо повече, той поставя като основна цел на всеки човешки живот, постигането на „златното сечение“ на нашите материални и духовни цели.Изразът придобива такава популярност, че се използва и дори днес,с променен смисъл.За съжаление, в нашия живот неочаквано възникват събития и изпитания,които ни извеждат от това „блажено състояние“ на света, и ни хвърлят в зоната на несигурността.В този случай е още по-важно да сме в състояние да можем да предвиждаме тези драматични събития,за да сме способни по-добре да се справим тях.
 220px-TilmanFertitta2019Германският астроном F.K.Thielmann /Тилман/1951/ се прочува със своите предсказания на екстремални събития в космическото пространство.Той е световно признат експерт в предсказването на експлозии на звезди,възможни ядрени реакции в атомните ядра,ниво на активност на силно нестабилните ядра.
Неговите изследвания покриват всички най-важни процеси,които се случват в звездите- от влиянието на ядрото върху звездната еволюция, през формирането на тежки елементи в космическото пространство до химическата еволюция на галактиките.Защото се оказва, че за да опознаеш екстремалното и необичайното, трябва да си запознат с всички особености на научната сфера,в която работиш.
Неговите изследвания достигат до дефинирането,предсказването и моделирането на най-екстремалните космически събития,които носят информация включително за бъдещето на нашата планета-избухвания на супер нови звезди и космически източници на рентгеново лъчение, колапса на супер нови и хипер нови звезди,сливането на неутронни звезди.Това са най-тежките за изследване сфери на астрономията и астрофизиката,за които дори няма разработени адекватни теоретични модели.
Пионерските му открития получават световно признание.Получава медала „Ото Хан“/1978 год./,става член на Американското физическо общество ,награден е с най-голямата награда за изследвания в астрофизиката на САЩ „Ханс Бете“/2008 год../.2020 получава най-голямата световна награда по астрофизика, на името на великия Карл Шварцшилд- най- големия астрофизик на 20 век.Може би научния свят осъзнава, че в сегашния свят на пандемии и катаклизми, точно пионерите и иноваторите в изследването на екстремалното и необяснимото, ще бъдат нашето спасение в буквален смисъл. Защото за да се справиш със сериозния проблем, просто трябва да се „гмурнеш“ в него.
Георги Караджов

НАЙ- ГОЛЯМ

След Съединението Пловдив за няколко години  е най-големият град в България с 33 032 жители,срещу 30 428 жители на София.След това административния център набира много по-бързо население заради предлаганите възможности  и изкушения,като столица.
Преди и по време на Освобождението, Пловдив е третият по големина български град след Русе и Варна.Според данни от 1880 год.в града живеят 24 053 души.
Доста по-късно според преброяването от 1946 год., Пловдив е вторият по големина град в България със 126 563 души срещу 366 801 за София.
Пловдив е най „пъстроцветният“ от етническа гледна точка град в България.В него освен българи живеят и  турци  ,гърци, арменци, евреи, и цигани..
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най

БЛЯСЪК

Потънали сме в сивотата на ежедневието.Не повдигаме очи от проблемите,които ни връхлитат и сякаш сме обсебени от тях.Не си даваме сметка,че за да излезем от неприятната ситуация, би трябвало да си създадем по-различен начин на мислене и действие,коúто би ни позволил да надхвърлим своите ограничения.Едно от най-стимулиращите чувства е да усетиш блясъка и въздействието на необикновената личност около теб,която неусетно те „вкарва“ в друго измерение.Изключителните личности липсват на нашето време,но можем да се утешим с някой пример,който да ни служи като „пътеводна светлина“.
ZIRAYB_3_54312Неповторимият Ziryab Зиряб /789-857/ е едно от украшенията на своя век.Роден в Багдад, той достига истинската си слава и признание в Кордоба /Испания/, тогава столица на мюсюлманския Кордобски халифат.Постиженията му не могат да се вместят в обикновените рамки.Музиколог,козметолог,певец,моден дизайнер,моден гуру, Зиряб популяризира носенето на къса коса и въвежда редовното бръснене в двора на Кордоба.Прави революция в кулинарията,като въвежда тристепенното ястие,което се прилага и днес.
Пръв предлага използването на стъкло или кристал  за производство на чаши.Създава паста за миене на зъби и дезодорант против изпотяване.Нововъведенията му първо завладяват Иберийски полуостров, а после се разпространяват по цяла Европа.Поощрява къпането  два пъти дневно.
Истински полиглот, той се явява трансмисия на огромните натрупани от него познания в различните сфери на живота и тяхното приложение, и разпространение в земи и държави,където те са непознати.
Това за мен е истинският подход за разпръскване на светлина и познание във векове и сред умове, дори много по-трудни, от тези,в които живеем в момента.
Може би живота и делото на Зиряб биха били по-силен антидот, и по-мощно защитно средство от всички ваксини,които в момента света изработва,за да се справи със световната пандемия.
Ела,Зиряб- изгрей отново и ни облей със своя блясък в тези тъмни времена!
Георги Караджов

РЕДАКЦИОННО СЪОБЩЕНИЕ:

Международното списание „Сияние” Ви предлага пълния текст на Документа:
- Письмо Президенту Республики Болгария Господину Румену Радеву № 243 от 07.11.2020 г.
Вапцаровска премия „Морето и Машините” – подкрепящо писмо до Президента на Република България, Санкт-Петербург (ново)
https://voennabiblioteka.start.bg/?preview=on#b_100020
Публикации на професор Илия Пеев
1) Вапцаровска премия „Морето и Машините” – подкрепящо писмо до Президента на Република България, Санкт-Петербург (ново)
1 VAPTSAROV 2019 000 STATII 6 D 11 RU PISMO
Нова международна подкрепа за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и машините” за стимулиране развитието на науките за морето, образованието и възпитанието на морски кадри, постижения в областта на безопасността на корабоплаването!
На 31 Октомври 2020 година в Санкт-Петербург се проведе онлайн  Международна научна конференция „XII Лазурски четения” в памет на професор д-р Александър Фьодорович Лазурский (1874-1917), доктор на медицинските науки, създател на науката за характерите.
Конференцията прие резолюция за подкрепа на предложението за Вапцаровска международна премия „Морето и машините”.
Председателят на Организационния комитет на Международната конференция „XII Лазурски четения” професор д-р Владимир Юрьевич Слабинский, Д.М.Н., който е Президент на Международната асоциация „Позитивна Динамическа Психотерапия” и Ректор на АНО ДПО „Петербургска школа по психотерапия и психология на отношенията” изпрати до Президента на Република България господин Румен Радев Подкрепящо писмо за премията № 243 от 07.11.2020 г. Писмото е подписано от всичките 23 участници в Международната научна конференция „XII Лазурски четения” – учени от 4 държави – Русия, България, Израел и Украйна - лекари, психолози, психотерапевти, офицери от Военноморските сили и Военновъздушните сили, представители на Военнокосмическата академия на РФ, специалисти в областта на авиационната, морската и космическата медицина и психология, психологията на екстремалните ситуации, бедствията, кататастрофите и спасителните операции.
Международното списание „Сияние” Ви предлага пълния текст на Документа:
- Письмо Президенту Республики Болгария Господину Румену Радеву № 243 от 07.11.2020 г.
Вапцаровска премия „Морето и Машините” – подкрепящо писмо до Президента на Република България, Санкт-Петербург (ново)
Пояснение: Читателите могат да се запознаят с пълния текст на предложението за учредяване на премиятна в списание „Литературен свят”:
Електронно списание „Литературен свят”:
Предложение за учредяване на Президентска награда Вапцаровска международна премия „Морето и Машините”
Капитан I ранг о.р. професор д.пс.н. инж. Илия Петров Пеев
https://literaturensviat.com/?p=153350
Електронно списание „Литературен свят”. Издателство “Фльорир”. С., 2018, брой 112, 16 декември 2018 г. Събития). ISSN: 1314-2046.
Главен редактор:
Мария Спасова – Герасова

Острото перо на Пандели Кисимов бр.241

  се бори с политиката на Мидхат паша

 download (5)

 

Видният патриот увлекателно разкрива героичното минало на народа ни по време на турското робство.
Автор: Атанас Коев
На 13 януари се навършват 115 г. от смъртта на Пандели Кисимов – талантлив журналист, публицист и книжовник от периода на нашето Възраждане и първите следосвобожденски години на Княжество България. 
Видният български възрожденец е роден в старопрестолно Търново през 1832 г. в семейството на търговеца Хаджи Георги Кисимов. Първоначално момчето учи в родния си град и помага на баща си в търговията. Когато става 18-годишен Пандели Кисимов постъпва в неговата кантора, а впоследствие се отделя като самостоятелен търговец.
През 1853 г. открива книжарница в родния си град, а след това прави опит да създаде собствена печатница, но не успява в това си начинание.
Той не остава безучастен към освободителните борби на народа ни и взема дейно участие в подготовката на въстанието на Капитан дядо Никола през 1856 г., както и на Хаджиставревата буна в 1862 г. След неуспеха на бунта емигрира в Румъния, където първоначално става учител в Плоещ. През 1868 г. се установява да живее в Букурещ, като активно се включва в живота на българската емиграция в румънската столица, а когато се създава БРЦК Кисимов се включва в него.
През 1869 г. изявеният търновец се свързва с Добродетелната дружина на „старите“ и в продължение на две години редактира нейния орган, вестник „Отечество“, в който публикува свои статии, стихотворения и новобългарски творби. Сътрудничи на редица български издания от този период-вестниците „Дунавска зора“, „Цариградски вестник“, „Народност“, „Македония“, „България“, „Български книжици“ и др.
Когато през 1872 г. турският султан обявява амнистия, Пандели Кисимов се възползва от нея и се завръща в родния си град, като започва да се занимава с рударство. Обикаля непрекъснато из България и пътува до турската столица Цариград. Тъй като по това време е привърженик на дуализма, става автор на Мемоар до султана, с който се иска дуалистично управление на Османската империя. Той обаче остава без последствия.
Руско-турската война (1877-1878 г.) заварва видният търновец в Букурещ, където печата свои статии за териториалните граници на България и за освободителната мисия на Русия на Балканите в списание „Славянско братство“ и във вестник „Българин“.
След освобождението на страната ни от турско робство Пандели Кисимов работи първоначално като прокурор в Апелативния съд  в Русе, а след това е съдебен служител в Търново и  в София. По време на Стамболовото управление (1887-1894 г.) се обявява открито срещу антируската политика на правителството. Заради това през 1890 г. е арестуван и изгонен от България. 
В продължение на четири години живее в Букурещ, където се занимава с публицистика, издавайки свои писма и брошури. Когато Стамболов пада от власт търновският възрожденец са завръща в България и се установява в София.
През последните години от живота си Пандели Кисимов се отдава на писането на мемоари, като в периода 1897-1903 г. работи усилено върху труда си „Исторически работи“, отпечатан в четири части. В него той разкрива политическите си възгледи и позиции, своя патриотизъм, както грешките и пристрастията си.
Видният търновски възрожденец умира на 13 януари 1905 г. в София, оставяйки ни богато публицистично наследство.
В статиите си той се изявява като добър журналист и полемист – пише остро срещу политиката на Мидхат паша и срещу проекта му за сливане на турските училища с българските, увлекателно разкрива героичното минало на народа ни по време на турското робство.
http://www.desant.net/show-news/51889
 
 

Духовните закони на живота бр.241

Снимка: pixabay.com / geralt

Законът за чистото съзнание

Законът за чистото съзнание или чистата потенциалност ни учи как да осъзнаваме истинската си реалност – тази на чисти съзнания. На нашата същност е присъщо да бъде безкрайна и неог­раничена. Тя е чиста радост, чисто знание и безкрайно спокойствие. Изхождайки от нея, ние сме в перфектно равновесие и постоянно блаженство. Когато живеем, изпълнявайки този закон, се прехвърляме от света на формите в този на чистата потенциалност, където осъзнаваме себе си като част от всичко, което e. Излизаме от границите на егото си и разбираме, че то не е нашата истинска действителност. Започваме да се ориентираме спрямо вътрешната си природа на създатели, а не спрямо тази на обектите около нас. Съществувайки така, ние със смирение и скромност одобряваме всеки един от хората около нас, защото виждаме в него себе си.
Приложението на този закон става чрез медитация и приемане на настоящия момент, под което разбираме отказ да съдим и критикуваме както хора, така и събития от заобикалящия ни свят. Практикувайки Закона на чистото съзнание, ние осъзнаваме изцяло изобилието на Вселената, нейното многообразие и богатство.

Законът за даването

Законът за даването активира в живота ни безкрайния процес на взаимообмяна на енергия. Всичко, което обичаме да даваме и получаваме и което възприемаме под някаква форма или чувство, е енергия. Когато я даваме, а едновременно с това и получаваме, ние ставаме част от вечния танц. В тази космическа връзка ние се превръщаме в енергия и се осъзнаваме като част от нея.
За да отдаваме обаче, трябва да имаме какво. Затова трябва да отворим сърцата си и да започнем да даваме първо на себе си, да позволим на любов­та да тече през нас, за да можем да я споделим с другите. Няма как да прелеем “от пусто в празно”. Изпълвайки себе си с любов и съпричастност, ние полагаме основа, от която да черпим.
Най-добрият начин за активиране на Закона за даването е да започнем да споделяме с всеки, с когото влезем в контакт. Дали това ще стане под формата на положителна мисъл, пожелание към човека срещу нас, или под формата на малък подарък или комплимент, няма значение. Важно е даването да става от дълбокото усещане за вътрешното Аз, от измерението на нашето чисто съзнание, където знаем, че човекът срещу нас е отражение на нас самите.

Законът за кармата

Законът за кармата ни дава възможността съзнателно да започнем да правим всеки избор в процеса на развитието си. Моята лична интерпретация на кармата се доближава до тази, която всички преди мен са направили. И това е напълно разбираемо, изхождайки от факта, че тръгваме и стигаме до едно и също място – кътчето на хармония и свобода вътре в нас самите. Всяка една мисъл, която въведем в полето на чистата потенциалност, в даден момент се превръща във физическа реалност.
Желанията, които не можем да изпълним, и стремежите, които не успеем да задоволим в този живот, се изпълняват или насън, или в някой от следващите ни животи. Това се случва до момента, в който еволюираме до степен на съзнанието, в която успеем да успокоим его умовете си и да спрем да създаваме безсмислени желания, продукт на нашия обусловен от предразсъдъци и външни мнения ум. Така излизаме от колелото на Самсара или така наречения цикъл на смърт-живот – прераждане и т. н.
Сливането с битието и възможността да бъдем наблюдателни и внимателни в настоящия момент ни позволяват съзнателно да избираме следващите си преживявания. Винаги, когато правя избор, аз се стремя да си отговоря на въпроса: “Как това би могло да промени бъдещето ми и как ще повлияе на околните решението ми?” Като следвам обрат­ната връзка и изучавам възможните последствия, правя най-добрия възможен избор, който ще донесе благополучие на мен и всички останали наоколо. Друг девиз, който неотклонно ме съпътства, е: “Не прави на някого това, което не искаш той да направи на теб!” По този начин избирам път или решение, което няма да нарани съзнателно никой от хората около мен. Когато следваме тези два принципа, създаваме за себе си добра карма, която не нарушава невидимия закон на Любовта.
Активирането на Закона за кармата става чрез вслушване в сърцето, което винаги ни дава положителна или отрицателна обратна връзка, когато сме пред прага на избор в живота си. Ако чувството е на дискомфорт, означава, че това, което смятаме да направим, няма да ни заведе в правилната посока, или най-малкото ще удължи пътя към откриването на истинското ни Аз. И обратното, чувството за топлина и комфорт е сигурен знак, че това, което сме решили със сигурност, е правилно и ще ни доведе по-близо до крайната ни цел.

Законът за приемането

Законът за приемането (за най-малкото усилие) гласи, че всеки момент от настоящето е такъв, какъвто трябва да бъде. Светът сам по себе си е такъв, какъвто е. Единственото, което се иска от нас, за да спазваме този закон, е да приемаме света и всеки момент от настоящето с тази му зададеност и да не се противим на Вселената в нейната тоталност. Правейки това, ние позволяваме на по-дълбоката си духовна същност да се слее с този момент и да извлече от него решението на даден проблем. За да осъществим приемането, следва да не обвиняваме никого, включително и себе си, за положението, в което сме. Така всяка ситуация, интерпретирана от умовете ни като “неприятна”, може да бъде превърната в чудесна възможност за научаване и дори създаване на нещо ново и красиво. Възприемането на реалността, каквато е, ни дава възможност да приемем целия заобикалящ ни свят като учител и съветник по пътя на собствената ни духовна еволюция. Всяка създадена ситуация следва да пос­рещаме, без да се съпротивляваме, защото това е загуба на енергия.

Законът за желанието

Законът за желанието се основава на съществуващата в пространството енергия и информация. И тъй като същността на човека е духовна, следва желанията да бъдат внимателно заявявани, след което Вселената има грижа за реализирането им. Законът се постига по-лесно посредством медитация, при която се формулират желанията. Тази прилагана във всички краища на Земята форма на връзка с Полето на чистото съзнание е широко популярна и твърде ефективна. За да дадем възможност законът да се приложи, трябва да се откажем от зависимостта от резултатите и последствията и от желанието да контролираме нещата. Следва да оставим Вселената сама да подрежда детайлите, след като ние сме очертали желанията си.
Когато следваме всеки един от тези закони заедно или поотделно, даваме възможност на творческия потенциал в нас или на чистото ни съзнание да се развият. Разбирането и прилагането им в тяхната цялост е възможност да се докоснем до дълбоките нива на познанието. То е условие за по-хармоничен и пълноценен живот.
Автор: Георги Жеков / Drugata Realnost
http://www.highviewart.com/cvetno/duhovnite-zakoni-na-zhivota-2371.html?fbclid=IwAR2AYHpLEAP3lCaoDp6sJR9PH24wwfuvkMI288osnE9xLQGWZB4uaRD0gS8
 

Златните принципи на Мария Монтесори бр.241

  за възпитанието на детето

Мария Монтесори формулира своите заповеди като кратки сентенции, изключително лесни за запомняне. Те са съвсем прости, но в тях е заложена много мъдрост.
Ако родителите искат да затвърдят връзката си с децата и да я развиват, така че детето им да израсне развита и хармонична личност, е добре поне веднъж годишно да си препрочитат тези правила.
1. Децата се учат от това, което ги заобикаля.
2. Ако едно дете често е критикувано, то се учи да съди.
3. Ако едно дете често е хвалено – то се научава да цени себе и и другите.
4. Ако детето ви расте във враждебна среда – то се учи да се бори.
5. Ако сте честни с детето си – то ще израсне честен човек.
6. Ако едно дете често бива осмивано – то ще израсне срамежливо и свито.
7. Ако едно дете живее с чувството за сигурност – то ще има вяра в другите.
8. Ако едно дете често е порицавано – то често ще изпитва чувство за вина.
9. Ако едно дете често среща одобрение – то ще се научи да цени себе си.
10. Ако сте снизходителни към детето – то ще се научи на търпение.
11. Ако често се веселите с детето – то ще изгради доверие във вас.
12. Ако едно дете живее в атмосфера на приятелство и добронамереност – то ще се научи как да открива любовта.
13. Не говорете лошо за детето – нито в негово присъствие, нито в негово отсъствие.
14. Съсредоточете се върху развитието на добрите качества в детето, така че за лошите да не остане място.
15. Слушайте внимателно какво говорят и ви питат децата ви и винаги им отговаряйте.
16. Уважавайте детето, дори когато греши, грешките са поправими – не е важно дали ще бъдат поправени веднага или след време.
17. Бъдете готови да помагате във всяка ситуация на дете, което търси и опитва.
18. Помагайте на детето си да развива своите способности от най-ранна възраст. Правете това с търпение, грижа, разбирателство и любов.
19. Във възпитанието на детето винаги се придържайте към основния принцип, а именно – показвайте му най-доброто от себе си.
http://www.highviewart.com/cvetno/zlatnite-printsipi-na-mariya-montesori-za-vazpitanieto-na-deteto-3723.html