Monthly Archives: април 2021

Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепе бр.251

Принцът на Филипопол властвал от замъка си на върха на тепет
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепе - 0
Деспот Алексий Слав създал своя държава, която управлявал като цар
Император Анри Фландърски дал на българина дъщеря си за жена и зестра – града под тепетата
Владението се простирало между Българското царство, Латинската империя и Епирска Византия
В земите на самодържеца от династията на Асеневци била и Асенова крепост 
На върха на Небет тепе ​- там, където туристите днес се разхождат сред руини, покрити с графити и изпочупени бутилки, се виждат останки от ​цитадела. Към нея има уникална потерна ​- таен тунел в скалния масив, който води на север. Наблизо са още водохранилището, квадратната кула, бастионът - останките им с нищо не загатват за величието на тези строежи в миналото. Ала вероятно точно тук е погребана владетелска резиденция от Средновековието, допускат археолозите.
Кой обаче е живял в нея? Таен документ от архивите на Ватикана е напът да разплете една от големите загадки на Небет тепе.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
Водохранилището на Небет тепе е в основите на донжон – една от хипотезите за хълма
Два неизвестни досега документа от секретния папски архив във Ватикана хвърлят нова светлина върху личността на деспот Алексий Слав, от българската царска династия на Асеневци. И придават нова светлина на отношенията между българи и латини през първата половина на XIII век. „Става дума за две писма от кореспонденцията на папа Хонорий III (1216-1227) до клира на Латинската Константинополска империя Романия. В първото Алексий Слав е наречен „принцът на Филипопол“.  
Това писмо разказва как през 1217 г. е убит, и то по много жесток начин, католическият архиепископ на град Филипи. Римската курия и лично папа Хонорий III обвиняват за това „Слав, принцът на Филипопол” – така е бил известен той в римските анали. От второто писмо разбираме, че убийците са българи. Така на практика го обявяват за persona non grata в Латинската империя, в чиято територия е била държавата на деспота. Фактите  са разгледани обстойно в студията на историка д-р Калин Йорданов.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
„Случаят „S., PRINCEPS PHILIPPENSIS“: Две новооткрити писма на папа Хонорий ΙΙΙ от 1217 и 1218 г. като извор на отношенията между Алексий Слав и латините“, разказа за „Марица“ археологът проф. д.и.н. Виолета Нешева.
Тя е един от водещите български учени с голям принос в проучването на средновековния град в земите ни. Именно проф. Нешева и екипът й откриха гроба на деспот Слав в Мелник преди 8 години. Тленните останки на владетеля днес са изложени в мраморен реликварий в Музея за история на Мелник. Документите от Ватикана ни дават основание да предположим, че археологическите разкрития на Небет тепе са именно от резиденцията на деспот Слав, допълва Нешева.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
Болярската къща в Мелник – дворец на владетелите на града; първи строителен етап – деспот Слав
Алексий Слав произхождал от династията на Асеневци. След смъртта на цар Калоян в държавата настъпва смут и още тогава Слав е сред претендентите за трона. Изместен от узурпатора Борил, Алексий Слав единствен му се опълчил. С измама Борил отнел земите му и тогава Слав, с подкрепата на латините, създал свое княжество. Управлявал го като цар-самодържец според историческите извори, макар и с титлата „деспот“, дадена му от най-успешния латински император в Константинопол Анри Фландърски.
Историята ще запомни Алексий Слав като една от най-ярките личности на политическата сцена на Балканите през XIII век. Владенията му били като остров, вклинен между Българското царство, земите на Латинската империя и Епирска Византия. Земите му, които той сам определя като държава, се простирали от Пирин до Западните и Централните Родопи, на изток от долината на Струма, а в определен момент – и до река Вардар, с град Струмица (днес Р Северна Македония), и до град Сер (днешния Серес в Гърция).
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
Каква е връзката му с Пловдив? 
„През нощта на 1 август 1208 година до Пловдив Борил понесъл тежко поражение от латините. Тогава в лагера на император Анри Фландърски се появил Алексий Слав. Латинският владетел го приел в палатката си в присъстви­ето на най-прочутите барони и рицари. Дал му за жена невръстната си дъщеря - неизвестна по име фландърска принцеса, и го удостоил с титлатата “деспот”. Като зестра Слав получил Филипопол и неговата област”, твърди проф. Нешева.
Ето защо във ватиканския документ Алексий Слав е наречен „принцът на Филипопол“. Новите извори категорично сочат, че именно той е бил владетелят не само на областта, но и на града Филипопол. Доскоро хипотезата за евентуалното притежание на града от деспот Слав се игнорираше от историците по една причина – Пловдив е бил силно западнал  и обезлюден, след като цар Калоян го разрушава в 1205 г. Макар че тогава градът е административен център на Филипополското дукство на Рение дьо Три (1204-1206), който сам го напуснал. Дори военните действия срещу българите през 1208 г., при повторното му превземане от латините, се водели извън града.
“Задавала съм си въпроса какъв е този териториален анклав между България и Латинското царство? В чии земи и под чие владение е бил по онова време Пловдив (Филипопол)? Кой го е управлявал? Историците нямат конкретен отговор на този въпрос. Документите от Ватикана обаче показват, според мен категорично, че по това време Пловдив принадлежи на деспот Слав, даден му от латините, заедно с близката Асенова крепост. Което означава, че владетелят е имал своя резиденция тук, най-вероятно на Небет тепе”, твърди проф. Нешева. 
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
Въздушна снимка на Небет тепе ясно показва основите на мащабен градеж
Славна епоха Цитадела и водохранилище на два етажа
Тезата за средновековен замък с донжон, който се намирал на Небет тепе, се доказва и от водохранилището, открито от археолога Христо Джамбов през 60-те години на миналия век, което вероятно е било в основите на донжон. Тази необичайна теза лансират в своя научна публикация и братята археолози Румен и Росен Иванови. Статията им е озаглавена “Укрепената владетелска резиденция в средновековния град Пловдив“. Тя излезе през 2015 година в „Журнал за исторически и археологически изследвания“ на Шуменския университет.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
В 60-те доц. Христо Джамбов,   бивш директор на Археологическия музей в Пловдив, при разкопки открива водохранилище на тепето. Оказва се, че то е най-голямото в цяла България. Събирало водите от околните сгради и археологът го локализира в кулата, чиито останки могат да се видят и днес. По-интересен факт обаче се оказва,  че водохранилището не било едноетажна сграда, а многоетажна. Защо е така, археологът не е обяснил. И така до 80-те години, когато синът му доц. д-р Иван Джамбов пръв заговаря за средновековен замък в България.  
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
Другата версия: замък на кръстоносците
„През 1976 г. усилено се работеше по проучването на уличната мрежа на Трихълмието. Участвах в разкопките като наблюдател на средновековния културен пласт. Той излизаше изпод калдъръмените настилки, на около 50-60 см отдолу“, разказва доц. д-р Иван Джамбов, дългогодишен преподавател по история и археология в ПУ. Изводите са, че средновековният град (XII век) бил в ръцете на византийци и българи. Временно са го обитавали и кръстоносците, в първата половина на XIII век, допуска археологът.  Находката обаче води към тезата, че тук има части от замък, от типа на западноевропейските. Такива, каквито ги има във Фландрия и Франция.
Цитаделата на средновековния град,построена някъде в началото на XIII век обаче, е най-точната формулировка за мястото. Средновековното водохранилище, намерено от баща ми – Христо Джамбов – само потвърди тази хипотеза“, категоричен е доц. Джамбов.Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
През 1335 г. сръбският болярин Стефан Хрельо Драговол обновил Рилския манастир и построил отбранителна кула
Подобие на Хрельовата кула стърчало над града
В Средновековието у нас се появили много кули от типа „пирг“, еквивалент на западните донжон, кийп и бергфрид. Те съчетавали едновременно две функции – жилищната и отбранителната. Донжоните понякога били част от крепостна стена (Аневското кале при Сопот), в други случаи ги градили и като свободно стояща кула, както е в Цепина и Мелник. Всеки донжон разполагал с дървено или каменно стълбище. Понякога в приземния му етаж имало водохранилище. Така отбраняващите се не оставали без вода и кулата била независима дори при продължителни обсади. 
Останките на Небет тепе също са от донжон, твърди екипът на доц. д-р Иван  Джамбов. Доказва го водохранилището, то било вкопано в терена, засводено и обмазано с хидрофобна мазилка. Наличието на колони по надлъжната ос подсказва, че сградата се издигала във височина.
Аналогично е водохранилището в Мнеакос, допълват археолозите Румен и Росен Иванови. Доц. Христо Джамбов навремето също описва находката си като водохранилище и добавя, че етажите над него са били  изписани отвътре, което го доближава до прочутата Хрельова кула на Рилския манастир, където също има стенописни изображения.
Проф. Виолета Нешева: Българският велможа превърнал държавата си в остров на стабилността.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
- Проф. Нешева, преди 8 години направихте едно голямо откритие – гроба на деспот Алексий Слав. А какви са доказателствата за това?
- През юли 2012 г. заедно с археолозите ас. Цветана Комитова, д-р Здравка Коркутова, Владимир Петков и ас. Методи Златков  открихме фамилна гробница с четири камери. Там са погребани според антропологическите и археологическите данни 40-45-годишен мъж, съпругата му – над 20-годишна, и двама негови потомци от мъжки пол, съответно на 3-4 години и на 20-25 години. Мястото на гробницата е в южната част на специално изградена площадка край апсидната стена на възпоменателния параклис „Св. Троица” на Деспот-Славовия манастир „Св. Богородица Пантанаса”. Това категорично я определя като ктиторска. Въпросът е кои са покойниците. Скоро ще излезе от печат моя книга под надслов „Манастирът „Св. Богородица Пантанаса – последен пристан и мемориал на деспот Слав от българската царска династия на Асеневци”, в която учени и любители на историята ще намерят най-подробна информация  за тях.
Заключението ​- естествено, във вид на хипотеза, е, че погребенията са извършени едновременно. И то в резултат на физически насилствена смърт в периода около битката при Клокотница в 1230 г. между българския цар Иван Асен II и владетеля на Епирска Византия Теодор Комнин. Покойниците са деспот Алексий Слав, втората му съпруга Петралифина, дъщеря на шурея на Теодор Комнин ​- Йоан Петралифа, който е с норманско-сицилианско потекло, и двама  синове – млад мъж с неизвестно име от първата му съпруга, дъщерята на император Анри и малко момче от брака му с Петралифина.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
- Твърдите, че ще запомним деспот Слав като голям строител. А кое го свързва с Пловдив?
- Българският велможа превърнал държавата си в остров на стабилността – при цялата несигурност  наоколо – като извършил огромно по размах фортификационно, жилищно и църковно-манастирско строителство. Макар и в руини днес, то е особено ярко изявено в културното наследство на двете му столици – Цепина и Мелник.
Що се отнася до връзката на деспота с Пловдив, несъмнено доказателство са коментираните нови латински извори. Вярвам, че при едно задълбочено научно търсене в бъдеще ще се открият или идентифицират вече открити материални следи, свързани с живота в този град по времето на най-продължителното сепаратистично владение на Балканите през XIII в., каквато е държавата на Алексий Слав. В това отношение са изключително важни изследванията, които прави историкът д-р Калин Йорданов за Филипополското дукство.
Таен документ от архивите на Ватикана разплита голяма загадка на Небет тепеНовиниИнформация
Църква “Св. Троица” с ктиторските гробове – въздушна снимка
- А как ще коментирате находките на Небет тепе?
- На хълма са разкрити и идентифицирани вече немалко архитектурни структури. Така че според мен за археолозите​ – проучватели на града, тази задача е едно бъдещо предизвикателство. В редица публикации се коментира възможността владетелският дом в Цитаделата на Небет тепе да е представлявал жилищно-отбранителна кула от типа “донжон”. При изследването на строителната дейност на деспот Слав в Цепина и в Мелник ние сме установили, че такива кули са били предпочитаният от него архитектурен обем за резиденция. Това се вижда и в последния му пристан, който той е изградил като свой мемориал – манастира „Св. Богородица Пантанаса“.
Така че напълно резонно е Алексий Слав да е резидирал и във Филипопол в подобен дом.  
https://www.marica.bg/plovdiv/plovdiv-prez-godinite/taen-dokument-ot-arhivite-na-vatikana-razplita-golqma-zagadka-na-nebet-tepe

 

 

Пловдив – любимият град на рицарите кръстоносци

Пловдив – любимият град на рицарите кръстоносци
Малцина знаят, че преди десетина века Пловдив се е славел из цяла Европа като любимия византийски град на рицарите кръстоносци. Те идват под тепетата по време на първия си поход през 1096 г., предвождани от Петър Пустинника и Валтер Голака. Жителите на тогавашния Филипополис посрещат западните войни с голямо въодушевление и ги отрупват с подаръци и провизии. Неслучайно летописецът на този поход Алберт Аквенски представя Пловдив като един от най-богатите градове на Византия, „изобилстващ с хляб, вино и всякакви храни”. Въпреки това обаче рицарите не са допуснати да се настанят в пределите на крепостния град. Те са принудени да ходят на литургия в храма „Св. Георги”, който по онова време се намира извън Пловдив.
При Втория кръстоносен поход (1147-1149 г) рицарите разполагат лагера си край река Хеброс, под Небет тепе, откъдето местните хора им спускат храна с въжета. Три дни след пристигането на рицарите умира техният духовен наставник Алвизус от Арас. Те го погребват при олтара в храма „Св. Георги”, днешната арменска църква „Сурп Кеворк”. По – късно гробът на епископа се превръща в обект на поклонение заради мълвата, че край мощите му стават чудеса. Сред многобройните посетители на църквата са френският крал Людовик VII и Конрад Немски. Смята се, че по време на Втория кръстоносен поход възниква Латинският квартал под тепетата, в който се заселват много чужденци от Западна Европа. Това са предимно френски, немски и ломбардски търговци и занаятчии. Те успяват да сформират свое тържище и спомагат за развитието на стопанския живот в Пловдив
Арменски апостолически православен храм “Сурп Кеворк”.
Арменски апостолически православен храм “Сурп Кеворк”, Стария Пловдив
Положението в града се променя коренно при Третия кръстоносен поход (1189-1192 г.), когато войските на германския император Фридрих I Барбароса причиняват опустошения, подобни на тези, които е сеел хунският вожд Атила. Отношенията между българи и кръстоносци се изострят до краен предел. В резултат на кръвопролитията, Пловдив е изоставен от закрилящия го гарнизон, както и от по-голямата част от населението. През лятото на 1189 г. войските на Фридрих I Барбароса превземат града и заграбват богатствата му. Неизвестен хронист на кръстоносците пише: „На 26 август с голяма радост влязохме във Филипопол, който като че ли от бога ни бе отреден, и намерихме много припаси за войската… Ние се настанихме в този град като в наш собствен, обрахме и изстискахме гроздето на оная земя, извадихме закопаното в ями жито и всеки от нас си прибра достатъчно запас от него в определеното му помещение.”
Същият хронист споменава и за примирието между местното население и войската: „Тогава арменците и някои от българите дойдоха при господаря император и с клетви за вярност успяха да получат здрав мир, при условие да уреждат за войската ни пазар за продукти при Филипополис”. След няколко месеца част от войниците начело с Фридрих тръгват към Одрин, а другите остават в Пловдив още половин година, като се настаняват в изоставените от местните жители домове. Признават, че градът е „празен от хора, но пълен с вино, храна и други богатства…”
Балдуин Фландърски 
Балдуин Фландърски, Илюстрация от 1337 г.
При четвъртия кръстоносен поход (1202-1204 г.) основната цел на предводителите му е завладяването на Византия и нейните несметни богатства. Рицарите успяват да създадат своята втора Латинска империя и определят за император Балдуин Фландърски. Той разпределя придобитите земи между първенците си. Пловдив, който тогава се намира извън българските граници, се пада на Рение дьо Три, който се настанява в града заедно с войска от 120 рицари.
Латинският император надменно отхвърля предложението на българския цар Калоян за мир и сътрудничество и не скрива апетитите си към земите му. Тогава Калоян сключва съюз с гърците. Рицарската армия е разбита от българския владетел при Одрин, а летописецът Роберт дьо Клари отбелязва в хрониката си, че там умира „цветът на западното рицарство.” Балдуин е пленен и затворен в Търново, където по – късно е съсечен. Пловдив се оказва обаче мишена на задкулисните борби на византийския пълководец Алексей Аспиет. Той прогонва Рение дьо Три и се настанява в града като в свой собствен. Отмъщението на Калоян не закъснява. Българският цар превзема Пловдив и избива самоволно настанилата се византийска управа.
Когато Борил идва на власт, започва нов конфликт между България и Латинската империя, управлявана тогава от император Хенрих. Последвалите военни действия се водят с променлив успех за българите. Първоначално везните натежават в полза на цар Борил, но после нещата се обръщат и на север от Пловдив латинците печелят решаващата битка. Градът остава за дълго време в пределите  на империята. Едва при приемника на цар Борил – Иван Асен II, Пловдивска област отново се присъединява към България.
 източник: bulgarianhistory.org
начална илюстрация: “Калояновата конница“. Художник Васил Горанов
https://plovdivnow.bg/plovdiv/plovdivlyubimiiat-grad-ritsarite-krastonostsi-8479

ХЕРЦОГСТВО ФИЛИПОПОЛ

През 2015 година. в  Пловдив бе проведено он-лайн допитване, за най-влиятелните личности в неговата история.На престижното и сакрално седмо място бе посочен франкския рицар Рение дьо Три.Слабо, известен факт е че през първата половина на 13 век по време на Четвъртия кръстоносен поход- Пловдив,тогава Филипопол, е център на латинското херцогство Филипопол.Родения в провинция Ено на област Фландрия барон Рение дьо Три е забележителен васал на Балдуин- граф на Фландрия ,който след превземането на Константинопол е избран за император на Латинската империя.Точно той въздига Дьо Три в ранг на херцог и му поверява за управление Филипопол и областта около него през 1204 год.
В 1207 година великия български владетел цар Калоян превзема Филипопол и обсажда укрепилия се в близката крепост Станимака /днес Асеновград/ Рение дьо Три. Многомесечната обсада е неуспешна и българската армия се оттегля…
В световната история е прочута битката при Адрианопол,където цар Калоян нанася първото голямо поражение на рицарите на Латинската империя и пленява благодетеля на Рение- латинския император Балдуин –граф на Фландрия.Много по-малко известна е друга битка- на 30.06.1208 год. край Филипопол.Тогава рицарите разгромяват армията на наследника на Калоян-Борил и си връщат владението на Филипопол и областта.За нов Филипополски херцог е издигнат Жерар дьо Стрьом- роднина на Рение,който владее града до 1229 год.
По времето на гениалния български владетел Иван Асен II херцогството става васално на българското царство.А на 9.04.1229 год. в Перуджа /днес Италия/ по силата на договор между Латинската империя и прочутия рицар –бивш крал на Йерусалим и регент на Латинската империя Жан дьо Бриен последния става херцог на Филипополското херцогство до 1237 год.
От 1246-48 год. латинската доминация е премахната,когато никейския император Йоан III Дука Ватаци превзема града.Едва в 1344 год. Филипопол се връща окончателно в пределите на българската държава по времето на цар Иван Александър.
Така в историята на най-древния на Европа и шести по древност в света град Пловдив започва и завършва рицарския период.
  Георги Караджов
 

ПОЕТ

Обикновено, наричаме поети авторите на поетични творби.Но за наше щастие можем да открием чисти,въодушевяващи, търсещи души и извън поетичното изкуство.Музиката на Моцарт е истинска висока поезия на ухото.Пиета на Микеланджело гали очите ни,както поезията на великия Лермонтов нашия слухов апарат.Странно, но дори и в такава точна и математически издържана игра,като шахмата мнозина намират неподправена поезия.                                                        
Tal's last game | chess24.comНачело в списъка на авторите на поеми на шахматната дъска, безспорно се намира шахматния гений от Рига- Mikhail Tal /Михаил Тал/1936-1992/.Той е шахматистът, с най-много партии в сборниците за най-блестящи шахматни партии на всички времена.И това не е случайно- креативния му гений създава блестящи образци на шахматната игра,които се отличават с нападателен и силно комбинативен стил.Импровизацията и непредсказуемостта са признати за най-силни черти на неговия талант.Осмият световен шампион по шахмат и до днес мами въображението на почитателите на великата игра,които го наричат галено „Миша“.И нещо изключително- той държи рекорда за най-дълъг период,в който не е претърпял загуба на шахматната дъска- 23.10.1973-16.10.1974 година,когато постига 46 победи и 49 равни мача подобрен чак през 2018 година.
Тал е необикновена личност. Завършва литература в Университета на Латвия в Рига, с теза върху сатиричните творби на прочутите Илф и Петров. През 1960 година става най-младият световен шампион по шах, в историята на 23 години.Рекордът е подобрен много по-късно от Гари Каспаров,който печели титлата на 22 години.
Въпреки хроничните си здравословни проблеми, изиграли голяма роля в неуспешните му мачове за световната титла,той поставя знаменития си рекорд без загуба в периода 1973-74 година.
Тал запазва високото си ниво,като шахматист до самия си край.На 28.05.1992 година напуска болницата, за да нанесе поражение на най-силния тогава шахматист Гари Каспаров.Един месец по-късно умира.
Достоен край на кариерата на този,когото наричат „Поета на шахмата“.
 Георги Караджов
 

АНТИЧНОСТ 14

551 год. пълководецът Юстиниан Нарсев разбива при Пловдив хунските орди,които препречвали пътя му на запад.
586 год. здравината на крепостта е отново изпитвана.Гарнизонът без външна помощ отблъснал няколко мощни хунски атаки.
678 год. българите преминават Дунав и Пловдив става предна крепост на Византия.Градът е подкрепян от цяла система укрепления и замъци по входовете на родопските долини.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ПРЕДПРИЯТИЕ

Какво е да направиш предприятие.Според учените хора би трябвало да започнем с неговата концепция.След това набиране  персонал,изучаване пазара…Но дългите обяснения не могат да заместят успешния пример на случили се начинания.Защото най-добрия пример за подражание е този, доказал на практика своята значимост и успех.                                                Знаете ли, кога се е случила първата руска околосветска експедиция? В началото на 19 век- 1803-1806 година. Преди нея и мореплаватели на други държави са обикаляли земното кълбо.Точно тази експедиция започва,като икономическо начинание.В началото е доклад на знаменития
Иван Крузенщерн – Уикипедиявече капитан-лейтенант от шведски произход на руска служба Иван Крузенщерн до император Александър I.В него, той обосновава необходимостта от околосветска експедиция,която да положи основите на търговията с кожи с Руска Америка /Аляска/, да установи търговски връзки с Китай и Япония, да укрепи икономическото сътрудничество с Южна Америка и провери възможностите за създаване на руска колония на територията на днешна Калифорния.
Александър е впечатлен,наред с Руската империя. С финансирането на експедицията се заема Руско-американската компания.Закупени са два английски кораба,които получават руските наименования „Надежда“ и „Нева“.През 1803 година, те отплават от Кронщад.Всички предварително поставени цели са не само постигнати,но и надминати.Експедицията се явява и истинска школа за бъдещи флотоводци. В нея участват прочутите по-късно Фадей Белингсхаузен- откривател на Антарктида и Ото Коцебу осъществил като командир още две околосветски плавания.
Откритията са многобройни.На името на Крузенщерн са наречени остров в Беринговия проход и група острови в Карско море.През 1978 година нос Крузенщерн и прилежащата към него територия в северозападната част на полуостров Аляска е обявена от президента на САЩ Джими Картър за национална историческа забележителност.
Той подготвя научната програма на околосветската експедиция на кораба „Рюрик“, ръководена от Ото Коцебу.Издадения от него „Атлас на Южното море“/1823-1826/ получава Демидовска премия.Като директор на Морския кадетски корпус има забележителен принос, в подготовката на цяло поколение руски морски офицери.
Така, предприятието първа руска околосветска морска експедиция отваря за Русия световния океан и морските търговски пътища към Азия и Америка.
Георги Караджов

 

АНТИЧНОСТ 13

VI в. прабългарски отряди се бият с остготи в околностите на днешния Пловдив.Чести битки из цяла Тракия има главно с цел плячкосване.
527-565 год. при царуването на император Юстиниан Велики пловдивската крепост е наново възстановена,за да може да посрещне новите вълни на варварите.Тя фигурира в официален византийски списък на военните обекти,укрепвани и достроявани в периода между 540 и 550г  В този период аварите предприемат тежка обсада на Пловдив.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ ТАНЦИ БР.246

Bulgarian Folk Dance in Cambridge - Български Народни танци в Кеймбридж -  Home | Facebook

Видове танци според външната им форма. Хорото е масов танц, при който изпълнителите са заловени във верига един за друг. В българския танцов фолклор хората са три вида: Сключени хора – наричат се още на колело, склопени, затворени. Този вид хора е много разпространен у нас.  При тях играчите се залавят в затворен кръг. Темпото на игра е обикновено умерено бързо. Някога по мегданите са правели две хора – на вътрешното се хващали момите, а на външното – ергените. Водени хора – отворени, скъсани, на два края. Когато играчите скъсат кръга или направо се заловят във верига и един водач застане начело да поведе хорото, имаме водено хоро. В Северна България на такова хоро казват танецВодените хора често биват големи Хора на леса – на прът, на прав път, на крив прът /дъга/. Играят се от отбрани играчи /обикновено до 12-16 души/, наловени за пояс, предна или задна плетеница, и по-рядко в хват за длани. Игри по саме и по двама /по двой/. Това са солови игри, в които българинът показва своите майсторски постижения в танца. Ръченицата е най-разпространена, като тя може да бъде и солова. Всяка фолклорна област има свой стил ръченица. Тя е подчинена на общите стилови белези, които са типични и характерни за танците на областта. Народните танци се класифицират и според принадлежността на изпълнителите по пол. Така те се делят на женски, мъжки и смесени. Българските народни хора и игри с музика според функцията им можем да разпределим в два основни жанра – обредни и развлекателни.
 от интернет

Цитати от великия и незабравим Франк Синатра бр.246

Цитати от великия и незабравим Франк Синатра

Ах, Франк Синатра…
Неговите песни, емоцията, която носи. Не можем да опишем с думи спокойствието, което изпитваме, когато слушаме неговата музика. 
За нас той е велик, един от най-великите хора на тази планета, защото знае как да докосва с перце душата и да кара сърцето да се влюбва всеки ден. 
Музиката му носи спокойствие и утеха, че всичко ще си дойде на мястото. Че любовта не е изгубена и че животът е прекрасен. 
Синатра е обичал жените, музиката и усещането, което животът ни дава… ”Отнасяй се с жените като с дами, а с дамите – като с жени.”
“Бих искал да бъда запомнен като човек, който е живял прекрасен живот, човек, който е имал добри приятели и чудесно семейство – и всъщност не мисля, че бих могъл да искам нещо повече от това.”
“Едно „Обичам те!“ е повече от всички пари!”
“Човек живее само веднъж, но ако изиграе картите си правилно, веднъж е достатъчно.”
“Дори да не познаваш човека на другия край на света, обичай го просто защото е като теб. Той има същите мечти, същите надежди и страхове. Всички принадлежим на един свят, приятелю, всички сме съседи.”
“Най-големият урок в този живот е да не те е страх от никой, и от нищо.”
“Човек не знае какво е истинското щастие, докато не се ожени. Но тогава е вече твърде късно.”
“Каквото и да е било казвано лично за мене, е без значение. Когато аз пея, аз вярвам. И съм честен
“Най-доброто отмъщение е огромният успех.”
“Не търся тайната на живота… Аз просто преминавам от ден на ден, вземайки каквото дойде.”
“Аз съм част от красотата.”
https://www.edna.bg/media/foto/velikite-citati-na-frank-sinatra-2015?p=10

Създаваме прасета с човешка имунна система,бр.246

  за да изследваме болестите

„Хуманизираните“ прасета ли са бъдещето на медицинските изследвания?
КРИСТОФЪР ТУГЪЛ И АДЕЛИН БОТЧЪР
Младо прасе гледа камерата от тъмна стая.
Американската администрация по храните и лекарствата изисква всички нови лекарства да бъдат тествани върху животни преди употреба при хора. Свинете правят по-добри субекти в медицинските изследвания от мишките, тъй като са по-близки до хората по размер, физиология и генетичен състав .
През последните години нашият екип от Университета на Айова намери начин да направи прасетата още по-тясно място за хората. Успешно прехвърлихме компонентите на човешката имунна система в свине, които нямат функционална имунна система . Този пробив има потенциал да ускори медицинските изследвания в много области, включително изследвания за вируси и ваксини, както и терапия с рак и стволови клетки .
Съществуващи биомедицински модели
Тежката комбинирана имунна недостатъчност или SCID е генетично състояние, което причинява нарушено развитие на имунната система. Хората могат да развият SCID, както е драматизирано във филма от 1976 г. „ Момчето в пластмасовия балон .“ Други животни също могат да развият SCID, включително мишки.
Изследователите през 80-те години признават, че мишките SCID могат да бъдат имплантирани с човешки имунни клетки за по-нататъшно проучване. Такива мишки се наричат ​​„хуманизирани“ мишки и са оптимизирани през последните 30 години за изучаване на много въпроси, свързани с човешкото здраве.
Мишките са най- често използваното животно при биомедицински изследвания , но резултатите от мишките често не се отразяват добре на човешките реакции , благодарение на разликите в метаболизма , размера и различните клетъчни функции в сравнение с хората.
Нечовешките примати също се използват за медицински изследвания и със сигурност са по-близки възможности за хората. Но използването им за тази цел поражда множество етични съображения . Имайки предвид тези опасения, Националните здравни институти пенсионираха повечето си шимпанзета от биомедицински изследвания през 2013 г.
Търсят се алтернативни животински модели.
Свинете са жизнеспособна възможност за медицински изследвания поради приликите им с хората. И с широко разпространената си търговска употреба, прасетата са изправени пред по-малко етични дилеми, отколкото приматите. Всяка година над 100 милиона свине се избиват за храна в САЩ
Хуманизиращи прасета
През 2012 г. групи от държавния университет в Айова и държавния университет в Канзас, включително Джак Декерс, експерт по животновъдство и генетика и Реймънд Роуланд, специалист по болести по животните , откриха безразборно естествена генетична мутация при прасета, която причинява SCID. Чудехме се дали можем да развием тези свине, за да създадем нов биомедицински модел.
Нашата група работи в продължение на почти десетилетие, разработвайки и оптимизирайки SCID свине за приложения в биомедицински изследвания. През 2018 г. постигнахме двоен крайъгълен камък при работа с животинския физиолог Джейсън Рос и неговата лаборатория. Заедно разработихме по -имунокомпрометирано прасе от оригиналното SCID прасе – и успешно го хуманизирахме , като прехвърлихме култивирани човешки имунни стволови клетки в черния дроб на развиващите се прасенца.
По време на ранното развитие на плода имунните клетки се развиват в черния дроб, предоставяйки възможност за въвеждане на човешки клетки. Ние инжектираме човешки имунни стволови клетки във фетални свински черен дроб, като използваме ултразвуково изображение като ориентир . С развитието на свинския плод инжектираните човешки имунни стволови клетки започват да се диференцират – или да се променят в други видове клетки – и да се разпространяват в тялото на свинята. След като прасенцата SCID се родят, можем да открием човешки имунни клетки в кръвта, черния дроб, далака и тимусната жлеза. Това хуманизиране ги прави толкова ценни за тестване на нови медицински лечения.
Открихме, че човешките тумори на яйчниците оцеляват и растат при SCID прасета , което ни дава възможност да изследваме рака на яйчниците по нов начин. По същия начин, тъй като човешката кожа оцелява при прасета SCID , учените може да успеят да разработят нови методи за лечение на изгаряния на кожата. Други възможности за изследване са многобройни.
Вътрешно пространство, в което се намират прасета, със специализирани вентилационни отвори и пластмасови листове.
Ултрачистото съоръжение за биозадържане на свине SCID в Еймс, Айова. Adeline Boettcher, CC BY-SA

Прасета в балон

Тъй като при нашите прасета липсват основни компоненти на имунната им система, те са изключително податливи на инфекции и се нуждаят от специални жилища, за да помогнат за намаляване на излагането на патогени.
SCID свинете се отглеждат в балонни съоръжения за биозадържане . Помещенията с положително налягане, които поддържат по-високо въздушно налягане от околната среда, за да предпазят патогените, са съчетани с високо филтриран въздух и вода. Целият персонал трябва да носи пълни лични предпазни средства. Обикновено имаме от две до 15 прасета SCID и разплодни животни в даден момент. (Нашите животни за разплод нямат SCID, но те са генетични носители на мутацията, така че техните потомци могат да имат SCID.)
Както при всяко изследване върху животни, етичните съображения винаги са отпред и в центъра. Всички наши протоколи са одобрени от Институционалния комитет по грижа и употреба на животните от държавния университет на Айова и са в съответствие с Ръководството на Националния здравен институт за грижа и използване на лабораторни животни .
Всеки ден, два пъти на ден, нашите свине се проверяват от експерти, които следят здравословното им състояние и осигуряват ангажираност. Имаме ветеринарни лекари на повикване. Ако някое прасе се разболее и намесата на наркотици или антибиотици не подобри състоянието им, животните се хуманно евтаназират.
Нашата цел е да продължим да оптимизираме нашите хуманизирани SCID прасета, така че те да бъдат по-лесно достъпни за тестване на терапия със стволови клетки, както и за изследвания в други области, включително рак. Надяваме се, че разработването на модела SCID за свине ще проправи пътя за напредък в терапевтичните тестове, с дългосрочната цел да подобри резултатите при пациентите.
Adeline Boettcher спечели научната си докторска степен. работи по проекта SCID през 2019 г.Разговорът
Кристофър Тугъл , професор по животновъдство, Държавен университет в Айова и Аделин Ботчър , технически писател II, Държавен университет в Айова
Тази статия е препубликувана от The Conversation под лиценз Creative Commons. Прочетете оригиналната статия .
Глен Коен: Колко етично е да се проектират хибриди между хора и животни … ›
Япония създава прасе, което отглежда човешки органи – Голяма мисъл ›
 авторизиран превод Мария Спасова- Герасова