Monthly Archives: август 2021

ФАМИЛИЯ

Фамилията е основна градивна единица на едно  общество.Историята показва, че обществените промени,които разрушават фамилните и семейни ценности не водят до нищо добро.Една от мечтите на поколения българи е България да стане Швейцария на Балканите.Защо и до днес, ние не сме изпълнили тази своя мечта?.
Може би, защото  името родовата памет и семейната история са в основата на швейцарското общество ,за разлика от българското.
download (19)Луи Алберт Некер де Сосюр /Necker de Saussure/ 1786-1681/ e швейцарски кристалограф и географ, роден в Женева..Баща му Жак Некер е професор ботаник.Името може би ви е познато.Той е племенник и съименник на прочутия банкер и финансист Жак Некер.Неговото отстраняване,като френски финансов министър от крал Луи XVI, възпламенява Френската буржоазна революция.
Негова леля е Албертин Некер де Сосюр Тя е известна швейцарска писателка и образователен деец и дъщеря на Хорас де Сосюр-прочут женевски геолог, метеоролог,физик,алпинист и изобретател.Албертин става една от първите защитнички на правата на жените в световната история.Благодарение на баща си се запознава с някои от най-големите учени на нейното време- Лавоазие,Бертоле, Гитон дьо Морво,Фуркроа..Брат й Никола е известен химик и един от първите изследователи на фотосинтезата.
Луи Алберт Некер завършва Женевския университет и специализира в университета на Единбург /Шотландия/. 1841 година се завръща в Шотландия от родната си Швейцария и се заселва на остров Скай.Там интересите му се променят от геологията и кристалографията към астрономията.Започва да изследва Северното сияние.Заедно с приятеля си, гласиолога Джеймз Форбс прави първата точна карта на планинската верига Куилин на острова.Изработва класификация на минералите. Страстен орнитолог, той създава колекция от птичи видове.
Ако изследваме историята и заниманията на фамилията Некер де Сосюр, можем да проследим развитието на науката и обществения живот в Европа през целия 19 век.Някои от нейните представители имат значим принос в това развитие.Тяхното дело се познава,оценява и съхранява в днешна Швейцария..
Некер де Сосюр е само една от известните швейцарски фамилии.Фамилиите са едни от основните фундаменти,на които стъпва модерната швейцарска държава и наука.Трябва ли тогава да се учудваме че точно в Конфедерация Швейцария ефективно и резултатно се прилага института на референдумите.
Може би, защото високото ниво на социално съзнание и ангажираност на швейцарците се дължат, и на натрупания, и съхранен безценен опит на техните предци.
Казват,че знанието не носи щастие,но то е необходима предпоставка за качественото упражняване на гражданските права.
Автор: Георги Караджов

 

 

СРЕДНОВЕКОВИЕ 10

1231 год.- българите наново превземат Пловдив при цар Иван Асен II /1213-1241/, като градът остава присъединен към българската държава.
1241 год. след смъртта на Иван Асен II Пловдив минава пак в ръцете на византийците.В продължение на цял един век властта над града постоянно се сменя в резултат на военните конфликти.
1322год.- Георги II Тертер цар на българите /1322-1323/ последният от династията Тертер,възползвайки  се от борбата за власт между император Андроник Втори и внука му Андроник Трети,ненадейно нахлува в Тракия,превзема Пловдив и настанява в него гарнизон от 3000 души,които поверява на русина Иван.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

Проект опитва да промени съзнанието на младите хора

©
Известната писателка, журналистка и духовен учител Мария Герасова започна работа по нов проект, свързан с младите хора. Това съобщи в интервю за Plovdiv24.bg Герасова, която е председател на Съюз “Духовно възраждане – България” и главен редактор на списание “Сияние”.

Проектът е уникален за страната и може да стане интернационален, тъй като проблемите на младите хора са еднакви навсякъде. Вече е създаден национален младежки екип. Председател е роденият в САЩ Кристиян Ричмънд, който от 8 години живее в България, заместник-председател и пиар е Георги Кендов, секретар е Васил Василев. Младежите са страхотни, много интелигентни, със страхотна логика, хвали ги Герасова. Допълва, че неслучайно ги определя като деца на новото време, защото те ще бъдат личния пример за останалите. 

В интервюто ръководителят на проекта Мария Герасова обяснява какви задачи са си поставили в изпълнение на главната цел. А тя е – промяна на съзнанието на младите, но не по драматичен, а по еволюционен път. Предвидени са дискусии по  темите “Младите откриватели и тяхното признание”, “Медиацията при взаимодействието на различни религии, духовни практики и етноси”, ”Подготовка на новите лидери в обществото, икономиката, духовната сфера, политиката”. Замислила е да обсъди с младежите вижданията им за съвременния лидер и какви качества трябва да притежава министър-председателят на България. Сподели разочарованието си от известна личност от града, който забранил на сина си да участва в проекта. 

Герасова е автор на 15 книги, написала е и пиеса, за която има надежда, че ще бъде поставена на сцена.

https://www.plovdiv24.bg/novini/plovdiv/Proekt-opitva-da-promeni-suznanieto-na-mladite-hora-1113215?fbclid=IwAR16-nnrlKNF379Wxyi8yrCx3lTDmETDweKisz8nQJUKL67qom7TMaaolvU

Истинският Лидер

Според мен,един премиер трябва да има лидерски качества, за да бъде добър управляващ. Един вид от качествата на алфа мъжкаря.Тоест, ние ще се жертваме за него, плащайки такси и данъци, от които идва неговата заплата и слушайки и спазвайки неговите разпоредби, с мисълта,че той е взел правилното решение за нас.Но когато дойде времето, той трябва да се жертва за нас, както ние се жертвахме за него – поемайки голяма отговорност и риск, управлявайки нашата държава.Тъй като да управляваш не е лесно, въпреки, че получаваш много пари, много хора – лоши и добри ще знаят името ти, което те поставя под риск. Не случайно по време на интервю, споделя че са опитали да го убият 5 пъти, но въпреки това не е изплашен за живота си защото:
“ На тези,които им е писано да бъдат обесени, няма да се удавят.”
Освен лидерските качества,премиерът трябва да притежава нужната компетентност и етикет на държание, защото както се казва:
“Бъди промяната, която искаш да видиш в останалите.”
Тоест, той трябва да бъде не само пример за подражание,а и промяната,която той иска да види в държавата си!
Георги Кендов- зам председател на НМЕ 16години

ИСТИНАТА ЗА МЛАДИТЕ

Истината е, че подрастващите в България масово са невъзпитани, неграмотни, незнаещи… Показаха го и резултатите от последните матури. Показват го всяка година кандидатстудентските изпити. То са бисери, то е чудо! Докога ще ги толерираме и ще ги оставяме да тъпчат възпитаните и добри деца, които искат да се развиват и да бъдат полезни?
Колко често ви се случва да водите адекватен разговор с ученик? Какво разбирате, когато слушате разговор между ученици? Научавате ли нещо, достига ли до вас поне едно правилно конструирано изречение, което носи смисъл? Не срещаме ли прекалено често празните погледи на деца, които след години ще трябва да движат държавата напред?
Не може всяка втора дума да ти е “в смисъл” и да имаш претенции за нещо. А претенциите и самочувствието им са огромни. “Сеш’се, нали”. Не, не се сещам, обясни ми. Ама как да ми обясни, просто не може. Няма речник. Тече явно някаква мисъл, която си остава само за него. Книги? Тема табу. Може да отвори една от задължителните за лятната ваканция, но в краен случай и след продължително настояване и умоляване от страна на родителите.
Защо му е да чете книги и учебници, нали пак ще го приемат да учи “виШу”. То вече няма неприет кандидат-студент. Е, няма да е първо желание, ама какво от това. Ще запише нещо, за да го оставят на мира мама и тате, пък дали ще завърши… Божа работа. Издиша теорията, че мишката, видиш ли, изяла книжката. Напротив. Мишката, в комбинация с книжката, отваря безкраен хоризонт на познание. Използват го обаче малцина. Проблемът е, че книжката не се отваря, а мишката се използва за игрички и социални мрежи.
Кой е виновен за това? Родителите, учителите, средата… Всички сме виновни. Наскоро мой близък роднина бе на среща на випуска от гимназията. На нея е присъствал и един от онези “учители-страшилища”. Не защото е биел или заплашвал ученици, а защото е бил строг, взискателен и безкомпромисен. Преподавал ми е и на мен. Доказан и уважаван професионалист. Строг, но справедлив. Никой не смееше да гъкне в неговия час, да не говорим за закъснение или отсъствие. Същият този човек е признал пред бившите си възпитаници, че вече е вдигнал ръце и се е примирил с простотията и наглостта. “Влизат и излизат през прозореца, замерят ме с предмети, псуват…предал съм се”, жалва се човекът.
По същия начин се предават и родителите, предават се приятелите, просто всички вдигат ръце. Обществото загнива бавно и категорично. Улисани в злободневни теми и проблеми забравяме за бъдещето на нацията. Правиш забележка на детето на свой роднина или приятел. Казваш го с нормален тон и за хубаво, искаш да възпиташ нещо. Отвръща ти се: “Ти ли ще ми кажеш как да си гледам детето, бе!”
Има го и добрия пример, разбира се. Не са малко интелигентните и възпитани деца. Могат да сложат в малкия джоб връстниците си от много държави. Но колко са те и по-важното, бъдещето на колко от тях е свързано с България? Децата ни заминават в чужбина, за да не се върнат. Родители ги изпращат със сълзи в очите, но със спокойствие в душите. Децата им няма да се тормозят цял живот в среда, в която властва наглостта, простотията и бабаитлъкът. Защо да му е шеф някой с 50 думи в речника и 50 грама сиво вещество в мозъчната кухина?!
Знам, не казвам нищо ново. Правейки се, че проблемите не съществуват, не ги решаваме, да знаете. Винаги е имало черна овца в стадото. Проблемът е, че вече ни се губят белите, на изчезване са. Ще повтаряме и ще сочим проблемите до болка. Докато обществото осъзнае, че повече няма право да абдикира от изграждането на интелигентни хора, за които да сме сигурни, че няма да затрият окончателно тази държава.
НМЕ “Младите за България”

Какво мисля за младите в България

Децата в днешно време са свикнали с това да имат най-новия модел смартфон, да са най-добре облечени, много глезени, а в същото време повечето нито са благодарни за това, което родителите им предоставят, нито го заслужават. Всички вече израстват с телефон в ръка през повечето време от денонощието, таблет, компютър или друга електронна джаджа. Тук идва проблемът. Вманиачават се, ценностите се забравят, книгите и образоването също се изместват от ежедневието на средно-статистическият младеж. Вече измежду младите е модерно именно това-Да е с най-новият модел смартфон, да има много последователи в социалните мрежи. В противен случай, индивидът е смятан от околните като изостанал, деградирал и подобни. Друг тренд е да си част от така-нареченото ново общество LGBTQ. Смята се за готино да се обличаш тъмно, да си слагаш пиърсинги, момчетата слагат обици и други подобни. Новото поколение все повече започва да пуши, напоследък от наистина крехка възраст. Аз лично познавам деца на 10-11 годишна възраст, които пушат. Не ги мисля за готини, не знам, те какво си мислят, че привличат. Ако не са нормални цигари, младите прибягват и към така наречените електронни цигари. Това са вейповете, наргилетата и такива. Мислят, че когато няма тютюн, е по-малко вредно, и че привличат добро внимание. Спорят с родители за всичките тези деградации и така се смалява уважението към тях. Днес, много малко деца уважават истински родителите си. Живеят при тях, защото нямат избор, а вътрешно или съвсем явно ги мразят, защото те се опитват да ги вкарат в правия път. Трендовете наистина убиват морала и важните ценности в децата. Един нормален тийнейджър би странял от Тик Ток, пропагандата на LGBTQ и не би се присмивал на някой, който има по-стар модел телефон от него. Такива вече са истинска рядкост. Това ли са хората, които ще управляват нас, децата ни, внуците ни в бъдеще? Това ли са бъдещите учители, лекари, родители? Ако са това, трябва драстична промяна. Напред към новото време!
Васил Василев, 15, секретар на „Младите за България“

ЗНАК

Човекът притежава различни средства за изразяване на своите мисли.Знаците са едни от най-важните между тях.Научната дисциплина,която ги изучава са нарича семиотика.На прочутия Виенски кръг около Мориц Шлик, дължим структурирането на една от най-влиятелните науки на 20 век.
download (16)Швейцарецът Фердинанд де Сосюр /Ferdinand de Sassure/1857-1913/ се счита за неин създател, заедно с американеца Чарлз Сандърсън Пърс. Потомък на прочута фамилия от Женева, Сосюр сякаш „носи“ в себе си искрата на големия изследовател и откривател, и негов пра-пра-дядо, прочутия геолог,метеоролог,физик, алпинист- признат за създател на алпинизма и модерната метеорология Хорас де Сосюр..
В университета на Женева овладява латински, древногръцки и санскрит. Многобройните курсове,които посещава в него не го удовлетворяват и завършва висшето си образование в прочутия Университет на Лайпциг.
На 21 години, публикува първия си научен труд „Примитивната система на гласните в Индо-европейските езици“.През1880 година защитава доктората си в Университета на Лайпциг.11 години преподава във Висшето училище по хуманитарни науки /Париж/ преди да стане професор по санскрит, готски и древногермански в Женевския университет /1892/.
Широко възприета е ларинксовата му теория на прото Индо-европейския език/,от който произхождат всички индо-европейски езици/..Според нея, в него са съществували звуци, които не съществуват в дъщерните му езици и следователно не могат да бъдат възстановени по научен път.
Фундаментална за лингвистиката и семиотиката е теорията му за двата слоя в езика.Абстрактен и невидим, наречен langue и втори на реалната реч,която чуваме,наречен parole.Тя е приложена от великия лингвист и download (17)семиотик Клод Леви Строс, за да докаже реалността на митовете.Възгледите на Сосюр и Строс са в основата на съвременната литературна критика.  Научното  дело на Фердинанд де Сосюр, е в основата на най-влиятелната научна школа в областта на лингвистиката на 20 век- Пражката.Големият швейцарец е основен стимул и за най-големите научни постижения на Копенхагенската лингвинистична школа. Принципите и методите използвани от него, вдъхновяват такива големи фигури в науката на 20 век, като Ролан Барт, Жак Лакан, Жак Дерида, Мишел Фуко.
Така Фердинанд де Сосюр се превръща в „най-знаковата“ фигура на хуманитарните науки на 20 век.
  Автор:  Георги Караджов      
 

СРЕДНОВЕКОВИЕ 9

1208 год.- 2 август крал  Хенрих, наследник на крал Балдуин,разбива в полето пред Пловдив войските на българския цар Борил, който е наследник на Калоян.Подписано е мирно споразумение.При царуването на Борил /1208-1218/ българите се оттеглят от Пловдив под натиска на латинците.Градът е оставен под управлението на рицаря Жерар дьо Стрем.
1231год.- българите наново превземат Пловдив при цар Иван-Асен II /1213-1241/,като градът остава присъединен към българската държава.
1241 год.-след смъртта на Иван-Асен II Пловдив минава пак в ръцете на византийците.В продължение на цял един век властта над града постоянно се сменя в резултат на военните конфликти.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

Ново значимо научно откритие бр.251

  на д-р Трифон Трифонов за екзопланетите

Ново значимо научно откритие на д-р Трифон Трифонов за екзопланетите

Възпитаникът на Катедра „Астрономия“ на Физическия факултет на Софийския университет д-р Трифон Трифонов от Института „Макс Планк“ в Хайделберг, Германия, заедно с екип от колеги от Германия, Чили и САЩ направи ново откритие в областта на eкзопланетите. Трифонов и колегите му са регистрирали нова екзопланетна система, състояща се от две планети около звездата TOI-2202, чиято маса е около 80% от тази на Слънцето. Откритието е значимо, тъй като планетите TOI-2202b и TOI-2202c са аналог на газовите гиганти Юпитер и Сатурн, но се намират много по-близо до своята звезда, отколкото е Меркурий до Слънцето. Орбиталните им периоди са съответно 11.9 дни и 24.7 дни и са близки до отношението 2:1, наречено още орбитален резонанс. Подобни горещи екзопланетни кратни системи са много рядко явление и предлагат уникална възможност за астрономите да „върнат времето назад“ и проследят историята на системата, като изучат в детайли процесите на образуването и развитието на тези планети. В съвременната астрономия схващането, че планети с маси от типа на TOI-2202b и TOI-2202c са се образували в много по-студените области на протопланетарния диск, е почти безспорно. Това е така, тъй като само в области, достатъчно отдалечени от протозвездата, температурата е достатъчно ниска, за да са налични много лед и газ, които да кондензират в масивни планети от типа на газовите гиганти в Слънчевата система. TOI-2202b е открита чрез пасажни наблюдения на космическия телескоп TESS на NASA и е регистрирана също и със свръхпрецизни наземни наблюдения на ефекта на Доплер със спектрографи на Европейската Южна Обсерватория и Института „Макс-Планк“, разположени в Чили. По-близката планета TOI-2202b е намерена по метода на точните пасажи с TESS.  Втората планета TOI-2202c е открита благодарение на експертизата на д-р Трифон Трифонов в сферата на гравитационното взаимодействие на многопланетни системи и благодарение на негов софтуер с отворен код. TOI-2202 е едва втората планетна система, открита с телескопа TESS, при която е регистриран този гравитационен ефект (първата е TOI-219, за която д-р Трифонов също има принос в анализите, виж, Dawson et al. 2021). Научната статия ще бъде публикувана в престижното научно списание The Astronomical Journal, а пре-принт на статията е наличен в ArXiv/AstroPH.

 https://www.actualno.com/interest/novo-znachimo-nauchno-otkritie-na-d-r-trifon-trifonov-za-ekzoplanetite-news_1631103.html

ЛИЧНОСТ И ИСТОРИЯ

Най- големите  умове на човечеството са изследвали въпроса за ролята на личността в историята.И както обикновено се случва в човешките общества, не стигат до еднозначен отговор за значението на индивидуалността в историческия процес.Съотношението между значението на отделния човек и другите сили,които движат историята продължава да предизвиква ожесточени полемики, и днес.Затова може би е подходящо да се върнем назад във времето и да разгледаме този въпрос в контекста на значимо историческо събитие,което оказва влияние на нашето мислене, и развитие, и   в наши дни.Имам предвид Великата френска революция.
Може би по-малко хора знаят, че при разрушаването на Бастилията ,този символ на „кралската тирания“,въстаналия народ е намерил в затвора- един затворник. 
Сред героите й е една фигура,която не е толкова популярна, кактоdownload (15) Робеспиер, Дантон,Марат това е швейцареца Жак Некер /Jacques  Necker/1732-1806/..
Роденият в Женева Некер е един от най-големите банкери и финансисти на своето време.Именно, славата му на изключително способен администратор мотивира крал Луи XVI да го назначи за своя финансов министър.На поста остава само четири години -1777-1781.Уволнен е по лично разпореждане на краля,след като извършва революция в световната финансова история,като публикува бюджета на кралство Франция,който дотогава съставлява държавна тайна.Скандалът е толкова голям, че е отстранен от поста си.
Но като доказателство, че не всеки може да бъде заменен, отново става финансов министър,когато през 1788 година Франция изпада в неконтролируема финансова криза, а държавния дълг достига рекордни нива. Некер свиква Генералните щати.
На 11 юли 1789 година отново е свален действие,което е причина за  щурма на Бастилията.  Няколко дни по-късно отново е възстановен и триумфално се явява пред Генералните щати, за да предложи данъчна реформа..
Когато разбира, че предложената от него реформа няма да получи подкрепа, се оттегля през септември 1790 година.По убеждение, той е конституционен монархист и се обявява против принципа на равенство пред закона.В бурните години на революцията си спечелва определението „умерен“ и поддръжник на златната среда, която предполага избягване на крайностите в икономическото, и обществено развитие.
Дъщеря му- прочутата Жермен дьо Стал, се превръща в един от най-влиятелните либерални мислители на 19 век.Нейният близък приятел Бенжамен Констан е един от най-великите либерални философи и мислители в историята.В дългосрочен план, възгледите на Некер дьо Стал и Констан оказват по-голямо, и трайно въздействие върху историческото развитие на светау от тези на най-известните дейци на френската революция.
Дори днес, във Франция излизат исторически трудове,според които крайностите на Френската буржоазна революция са върнали развитието на Франция с 60-70 години.
Какво ли би станало, ако Националното събрание беше приело плана за данъчна реформа, на „умерения“ Жак Некер?
 Автор: Георги Караджов