Monthly Archives: декември 2021

СПОСОБНОСТ

Един от най-големите проблеми на човешкото развитие е пълноценното използване на човешкия потенциал.Науката е доказала, че в нашия живот използваме едва няколко процента от нашия мозък.Можем само да си представим, какво би се случило с нас и с човешкото битие, ако дори само удвоим нашите способности.
Dominik Perler - Alchetron, The Free Social Encyclopedia Перлер /1965/ е швейцарски философ.След като изучава философия в университетите на Фрубург,Берн и Гьотинген, защитава доктората си по философия във Фрибург.Интересите , в областите на средновековната и началото на модерната философия.
Изследванията  му са в две направления- метафизика на човешките способности и познавателната роля на човешките способности при обяснение на човешките действия.Но интересите му не се ограничават до тях.Той разглежда и съотношението между рационалните и ирационалните способности.
Авторите, чийто произведения анализира и изследва е впечатляващ- от последователите на Аристотел през 13 век до картезианците и великия Великите европейци - Готфрид Лайбниц, първа част - Култура Лайбниц през 17 век.
Академичните признания не закъсняват- 1997 година става професор в университета на Базел, а от 2003 година по теоретична философия в Хумболтовия университет- Берлин.
2006 година получава най-голямата научна награда на Германия- Готфрид Лайбниц.
Изследванията на човешкото съзнание и нашите способности да възприемаме, преработване и променяме с действията си заобикалящия ни свят са от решаващо значение за съществуването ни.
Защото ако не познаваме достатъчно добре потенциала си и възможностите за неговото реализиране на нашата земя,  ние сме обречени да не можем да се справим с предизвикателствата на бъдещето.
А този,който не може да се пребори за бъдещето си е обречен да няма такова
Георги Караджов
При написване на материала е използвана Уикипедия

НОВО ВРЕМЕ 8

 26 април 1879 год. е подписан, тъй наречения Органически устав-административен кодекс.За пръв генерал-губернатор /главен управител/ на Източна Румелия е назначен княз Алеко Богориди, османски държавник с български произход.

По ирония на съдбата Богориди е израсъл в Истанбул и не знае български език, но е високообразован в елитните учебни заведения на Цариград,Париж и Берлин.

На 15.05. генерал Столипин предава тържествено управлението на главния управител                                                                                             

По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

Тримата юбиляри на Аспект

 коледна изложба живопис, 16 декември 2021г. – 6 януари 2022г

Коледната ни изложба е посветена на трима от основните художници на галерия Аспект, които през настоящата година празнуваха шейсетгодишен юбилей. Нели Ценова, Валери Ценов и Илия Желев са имена, които не се нуждаят от представяне, те са наложени творци със собствен почерк и ярко присъствие в съвременната българска и европейска живопис.
Още от основаването на галерията преди 16 години, тримата автори са постоянни в изявите си, организирала съм много техни самостоятелни изложби, а картините им присъстват винаги в депото и в общите експозиции. Затова и естествено се роди идеята в навечерието на Коледа техните почитатели, колеги и приятели да имат още една възможност да ги поздравят за годишнините им, още повече, че докато Илия отбеляза юбилея си с голяма изложба в Градската Художествена Галерия през септември, Нели и Валери не организираха свое честване. Разпределението на пространството на галерията на три отделни зали предоставя чудесна възможност изложбата да бъде както съвместна, така и самостоятелна, като всеки от тях разполага с отделно помещение, в което да покаже няколко от най-новите си творби. Нели представя така характерните за нея идилично-вълшебни композиции, в които вплита символиката на природата и най-вече на цветята. Валери излага предимно пейзажи с родопски мотиви, но не липсват и платна с морска тематика, пресъздадени в типичния за него приказен магичен реализъм. В съвсем друга стилистика са творбите на Илия, който през последните години експериметнира в посока на поп арта, съчетавайки печат, колаж и смола.
Категорично различните, дори противоположни направления, в които работят от една страна Илия Желев и от друга Нели и Валери, са своеобразно предизвикателство за съчетаването им в една експозиция, но различността интригува и стимулира публиката да сравнява, анализира и оформя предпочитания. В този смисъл изложбата на тримата юбиляри си струва да бъде видяна и всеки може да направи това от 16 декември до 6 януари. А за среща с художниците заповядайте на вернисаж на 16 декември от 16.00 до 19.
Олга Петрова