Monthly Archives: август 2022

НОВА МИСЪЛ

В човешкото общество е заложен стремежа към развитие. Развитието е съществена част и от характеристиката на всеки човек. То започва в нашето съзнание, като усещане и мисъл, за да придобие по-късно определена форма, която да приложим…

Camus / Албер Камю (2010) » Online FilmiAlbert Camus /Албер Камю 1913-1960/- гордостта на френската философия, драматургия, журналистика е роден в Алжир. Присъединява се към френската съпротива по време на Втората световна война. Независимо от левите си възгледи се противопоставя на комунизма от съветски тип. Основоположник е на философската система абсурдизъм- според нея съществуването ни на земята няма смисъл и не може да бъде разбрано чрез човешкия разум. Неговите герои са древните гръцки философи, моралистите от 17 век, големия Фридрих Ницше. Вярва в толерантността, диалога, но и в революцията срещу тиранията. Литературните му творения отразяват по необикновен начин неговия мироглед. През 1957 год. става втория най-млад носител на Нобеловата награда по литература.

Маргерит Юрсенар - биография, лучшие книги, цитаты, рецензии и факты на  Readly.ruMarguerite Yourcenar /Маргерит Юрсенар-1903-1987/ е първата жена избрана за член на Френската академия на науките /1980/. Тя принадлежи на висшата буржоазия и аристокрация на Белгия, което й позволяват да се превърне в гражданин на света. Свободна от всякакви предразсъдъци демонстрира влечение към собствения си пол. Шедьовърът й „Мемоарите на Адриан“/1951/ е въображаем диалог в писма между най-универсалния римски император Адриан и неговия внук и наследник- бъдещия император Марк Аврелий. Романът революционизира историческата биография, като жанр. В него сякаш вътрешното аз на Юрсенар се слива с това на императора. А в тази симбиоза се откриват удивителни послания към бъдещите поколения.
Бащата на Claude Simon Клод Симон | Либрусек/Клод Симон-1913-2005/ загива, като офицер през Първата световна война. Самият той е пленен от германците през 1940, избягва от плен и се присъединява към съпротивата. Три теми доминират произведенията му- семейната история, как хората преживяват времето, как индивидите си взаимодействат с историята. Повествованието се развива сякаш пред камерата на филмов оператор. Липсата на препинателни знаци в него сътворява едновременно фрагментирана и единна картина на човешкото съществувание. А мислите на автора неусетно се вливат в тези на неговия герой. Но широката публика истински оценява Клод Симон, когато получава Нобеловата награда по литература /1985/.
Така новите мисли разтърсват „старото“ човешко съзнание.
 Георги Караджов

XX-22

1959 е създадена Бърза медицинска помощ.Заработва и градска кръвопреливна станция.
1959 започва строежа на Оловно-цинковия завод между Пловдив и Асеновград /сега КЦМ/.През 1961 год. е отлята първата партида цинк.
1960 год. жителите на града са 180 000.
1960 год. пуснат е в действие Тунелът.
 По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

 

МАГИЯТА НА СЛОВОТО

В началото бе словото“, ни напомня вечната книга-Библията. То носи смисъл, утеха, знание, но и…магия. Понякога така потъваме в роман или поетична творба, че забравяме заобикалящия ни свят .А бурята от нашите чувства, едва ли може да бъде разбрана от някой не толкова изкушен от словото.
Литературното течение магически реализъм, се „разполага“ между реализма и научната фантастика. В него, реализма се съчетава с магически елементи, които разбиват границата между фантазията и реалността.
Кубинският романист, есеист и музикологАлехо Карпентиер – Уикипедия Алехо  Карпентиер /1904-1990/ е негова централна фигура. Роден в Лозана /Швейцария/, той се влюбва в кубинската музика и култура. Творчеството му обхваща журналистика, драматургия, академични изследвания, либрета на опери. Шедьовърът му „Кралството на този свят“ /1949 на български преведено, като „Векът на просвещението“/, рисува ужасяващата и вдъхновяваща картина на революцията на остров Хаити, по време на най- страшните и кървави дни на Френската буржоазна революция. Това е една от най-големите книги на 20 век.
Най- влиятелната фигура в историята на латиноамериканската литература и култура на 20 и 21 век е Марио Варгас Льоса | ТОП книги от автора — ХЕРМЕСМарио Варгас Льоса /1936/ първи маркиз Варгас  Льоса. Перуанският романист, есеист и бивш политик е и испански гражданин. 2010 година  получава Нобелова награда по литература, за „ картографирането на структурите на властта и ярките му картини на съпротивата, бунта и поражението на индивида.“ Подкрепящ комунистическото движение в Южна Америка, като млад, той бързо се разочарова от диктаторския режим на Фидел Кастро в Куба и става един от най- големите либерални мислители на нашето време. Негови учители са големите  Жан Пол Сартр - Философия за ученици и студенти — iKant.info | Ида МарковаПол Сартр, Книги от Гюстав Флобер (Gustave Flaubert) - store.bgГюстав Флобер и Уилям Фокнър – Уикипедия Уйлям Фокнър Не по-малко впечатляваща е и формата на неговите произведения. В тях се преплитат диалози от различни епохи и се открива сериозното повествование на модернизма и „фарсовото“, „комично“ начало на постмодернизма.
Но най-големия литературен новатор на Латинска Америка е аржентинецът Хулио Кортасар – УикипедияХулио Кортасар /1914-1984/ В произведенията му се разчупва класическата форма и се нарушава времевата линейност. За първи път предлага отворена структура на литературно произведение, където читателя може да избира между линеен и нелинеен начин на четене. Комбинира по неповторим начин потока на съзнанието, сюрреализма, френския нов роман, естетиката на джаза. По негов разказ, големия Микеланджело Антониони създава филмовия шедьовър „Фотоувеличевие“/1966/.
Да, словото действително е магия!
Георги Караджов

XX-21

1957 год. се изгражда монументът на Съветската армия освободителка- паметникът Альоша. Официално е открит през ноември с.г.
1958, 8 април Градският народен съвет /тогавашния общински съвет/ на Пловдив учредява награда „Пловдив“ в областта на изкуствата и културата.
1959 год. в сградата на старата градска община на ул.“Ген. Заимов“ започва подреждането на сбирките на Природонаучния музей.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

ПРЕЗЕНТАЦИЯНА

На 14 август 2022 година в офиса на Съюз “Духовно възраждане България”-Пловдив от 12,30 часа, се проведе презентация на Национален литературен алманах на българите у нас и чужбина “Космически искри”. На събитието присъстваха автори от София,, Благоевград, Гоце Делчев ,Варна и Пловдив. Събитието откри отговорният и главен редактор на алманаха, г-жа Мария Гурасова.. След това всеки автор представи себе си и прочете по едно свое произведение Събитие приключи с коктейл наздравица.
Мария Герасова

На 22 декември 1926 г. Царство България сключва договор бр.262

На 22 декември 1926 г. Царство България сключва договор за Бежански заем след Първата световна война!
Бежанският заем е външен заем, взет от правителството на Царство България, чиято основна цел е да подпомогне над 250 000 българи, преселили се на територията на страната след Първата световна война. Договорът за заема е сключен на 22 декември 1926 след продължителни преговори с посредничеството и при гаранцията на Обществото на народите (ОН).
Отпускането на Бежанския заем е резултат на сложна международна политическа комбинация и може да бъде разглеждано като успех на британско-американската политика. В годините след Първата световна война Франция се застъпва за твърда политика спрямо изплащането на репарациите от победените страни, докато във Великобритания преобладава мнението, че в общ интерес е тяхната икономика да бъде стабилизирана.
Предвижданата стабилизация трябва да се реализира чрез намаление на репарациите и външно кредитиране срещу залог на митническите приходи и контрол върху финансовата политика на съответната страна. В Германия това е осъществено чрез Плана Дауес, а в по-малките и икономически изостанали страни стабилизацията е извършена с участието на Обществото на народите (ОН). Най-активна роля в този процес играят Банк ъф Ингланд, председателят на Финансовия комитет на ОН Ото Нимайер и председателят на финансово-икономическата секция на Секретариата на ОН Артър Солтър.
Бежанският заем, отпуснат на България, до голяма степен възпроизвежда модела на подобни заеми за Австрия (1922) и Унгария (1924). По отношение на конкретната си цел, облекчаването на положението на бежанците, той е сходен и със заема, отпуснат със съдействието на ОН през 1924 година на Гърция за подпомагане на бежанците от Гръцко-турската война
Източник: wikipedia.orЦарство България, соговор,
http://patrioti.net/%d0%bd%d0%b0-22-%d0%b4%d0%b5%d0%ba%d0%b5%d0%bc%d0%b2%d1%80%d0%b8-1926-%d0%b3-%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%be-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d1%81%d0%ba%d0%bb%d1%8e%d1%87/
Таг Царство България,, договор,, бежански, заем

ПОЕТИЧЕН РЕАЛИЗЪМ

Независимо, че страданието заема съществена част от човешкия живот, то не може да изчерпи богатството на човешкия дух, защото, за да създаваш, ти е необходима сила и мотивация, за които страданието не е достатъчно.
След края на ужасната Първа световна война, депресията и отчаянието обхваща мнозина. Но точно тогава се появяват нови направления в изкуството, които да мотивират човечеството да продължи напред.
Поетическият реализъм възниква, като движение в киното в края на 20- те и 30- те години на 20- ти век във Франция. Водещо в него е фаталистичния възглед за бъдещето на човека и човешкото общество .Негови главни герои са хората отритнати от обществото, които са изгубили своите илюзии. Съзнанието им се терзае от мисълта за неизбежната смърт и носталгията по изгубените възможности.
От особено значение е формата, чрез която се предава филмовото действие. Приглушените цветове, естетизираните изображения, виртуозната операторска работа, поетичния сценарий, стават еталон за следване и подражание в киноизкуството и до днес. Във филмите му изгряват големите
Жан Габен Жан Габен,
Michel Simon - Wikipedia Мишел Симон, 
 Великите любовни истории: Ив Монтан и Симон Синьоре – когато любовните  везни накланят само на една страна : Chronicle.bg Симона Синьоре
,Мишел Морган – Уикипедия Мишел Морган.
Но първомайстора и негов създател е великият режисьор и сценарист
Жан Реноар Филм списък (Филмография) | Listvote.com Жан Реноар- син на гениалния художник Огюст Реноар .Като най- значимо произведение се откроява шедьовъра на Реноар- „Великата илюзия“ .В него действието се развива във военнопленнически лагер по време на Първата световна война. Прототипи на главните герои са реални исторически фигури- легендарния французин Шарл де Гол и прочутия бъдещ съветски маршал Михаил Тухачевски. Големите звезди са самия Жан Габен и
големия режисьор, сценарист и актьор Ерих фон Щрохайм – УикипедияЕрих фон Щрохайм.
Точно в неговата стилистика е и първата филмова адаптация на „Клетниците“ на
Виктор Юго с изключителния Хари Бор - WikiwandХари Бор.
Като обобщение на посланията на  поетическия реализъм може да послужи заглавието на друго знаково произведение- „Децата на рая“ наМарсел Карне | Френски режисьор Марсел Карне.
Защото и най- нещастните сред нас заслужават своето място под слънцето и шанса да намерят мястото си в рая.
 Георги Караджов

XX-20

1954 започва изграждането на тролейбусна линия.
1954, 10 септември е открит Стадион Пловдив- тогава „Девети септември“-с капацитет 30 000 зрители.
1954, 4 октомври е направена първата копка за изграждане на хотел „Тримонциум“.
1956, 2 октомври хотел-ресторант „Тримонциум“ отваря врати за посетители.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

МЪЖЕ В ПОЛИ

 В днешно време е модерно да се възхвалява мъжествеността .Екшъните завладяват малкия и големия екран. В тях мъже със здрава физика и още по-силна психика наказват лошите и въздават справедливост. .Едва напоследък във филмовата и телевизионна индустрия навлизат, като герои и „силните“ момичета.

Но още в зората на Холивуд се появяват дами с железен характер,силен интелект и бунтарски дух, които не отстъпват, а понякога дори надделяват над „силния пол“.

Катрин Хепбърн – най-дълго управлявалата кралица на Холивуд - Операция КиноКатрин Хепбърн /1907-2003/ е обявена от Американския филмов институт за най- голямата жена-филмова звезда /1999/.Освен рекордните 4 ри Оскара за главна женска роля, тя има и 5 Оскар, като героиня на филм- „Авиатора“ на Мартин Скорсезе, където е изиграна от гениалната Кейт Бланшет .Партньори в 3 от оскаровите роли

са великите Спенсър Трейси – УикипедияСпенсър Трейси / неин партньор и в живота/, ПитърОТИДЕ СИ ПИТЪР О'ТУЛ – НЕКОРОНОВАНИЯТ КРАЛ НА КИНОТО | drugotokino О’Тул и Хенри

 Хенри Фонда – Уикипедия Фонда „мъжкото“ момиче на Холивуд, тя въвежда модата на панталоните за жени там.

Историята зад Бет Дейвис и Легендарната вражда на Джоан Крофорд - Биография Бет Дейвис /1908-1989/ е втора в класацията на Американския филмов институт/1999/.Независимо че има само два Оскара за главна женска роля,нейния мощен и интензивен начин на игра издава по-скоро мъжки, отколкото женски характер. Не случайно е първата жена избрана за президент на Американската филмова академия и първата получила наградата за цялостно творчество на Американския филмов институт.

А какво да кажем заМарлене Дитрих - ангел за Холивуд, чудовище за дъщеря си | Всичко за жената Марлене Дитрих /1901-1992/.Независимо че има само една номинация за Оскар е сред най-големите легенди на „Фабриката за мечти“-Холивуд. Прави незабравими

роли в „Страх от сцената“/1950-Интересни факти за великия Алфред Хичкок, които може би не знаете - ТрудАлфред Хичкок/, „Свидетел на обвинението“ Били Уайлдър/1957- 1958/, „Докосване на злото“ /1958-Орсън Уелс/.Притежава висши отличия на САЩ, Франция,Белгия, Израел за участието й във Втората световна война. Има

легендарна любов с великияJean Gabin Maintenant Je sais 1974 - YouTube Жан Габен. Германската филмова студия е наречена на нейно име.

Запознайте се с едни истински „мъже в поли“.

Георги Караджов