Monthly Archives: ноември 2022

XX-32

1987 връх в урбанизацията на Пловдив. Отчетени са 487 000 жители.
1993 връчени са лицензите на първите частни радиостанции в Пловдив- Канал Ком, радио TNN, радио „Веселина“, радио „Атлантик“…Пада монополът върху държавното радиоразпръскване.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“

БАЩА И СИНОВЕ

Понякога, големите фамилии със своята история най-точно и вярно отразяват големите събития, и тяхното отражение в човешкото битие. Може би е време безпристрастно и максимално, обективно да подходим дори, и към най-противоречивите личности в българската история.
Българският писател, художник и академик Николай РАЙНОВ | webstage.bgНиколай Райнов /1889-1954/ е син на видния деец на националното освобождение Иван Райнов. Участва в Балканската и Първата световна война. Първата му книга „Богомилски легенди“/1912/ е наречена „събитие“ от големия писател Антон Страшимиров. Превежда „Тъй рече Заратурстра“ на Фридрих Ницше.1922-27 е библиотекар в Народна библиотека-Пловдив и е командирован за 2 години в Париж. Създава българската асоциация „Рьорих“/1930/ и е отлъчен от Българската православна църква за романа си „Между пустинята и живота“ за Исус Христос. Става член на БКП /1944/ въпреки, че по думите му е искал да стане монах. Нарича голямата Фани Попова-Мутафова- „бездарна писателка“ като свидетел по времето на народния съд. Избран е за академик на БАН /1945/ при новата комунистическа власт.
Пред Народния съд признава, че „позорна“ статия срещу виден български интелектуалец набеден за „буржоазен агент“ е написана не от него, а от сина му Богомил Райнов/1919-2007/. Богомил става член на БКП и главен редактор на вестник „Стършел“/1953-60/.Громи от социалистически позиции много български интелектуалци. Поетесата Невена Стефанова го нарича- „талантлив угодник“. Признат за един от най-големите български писатели на 20 век Издига се до член на ЦК на БКП/1974/. Дистанцира се по идейни съображения от баща си Николай Райнов. Заедно със Светлин Русев прави подбор и закупува някои от най-забележителните произведения на Националната художествена галерия за чуждестранно изкуство.
Не поддържа връзки с брат си Профилът на Боян Райнов (1991-2005) - slava.bgБоян Райнов /1921-2005/ голям български скулптор и художник обявен за „невъзвръщенец“ от народната власт в България. Живее във Франция. Прочува се с илюстрации към книгата на великия поет Пол Елюар –„Красавиците и зверовете“ с предговор на прочутия Жан Кокто.1951 година, жена му и дъщеря му се връщат в България, но през 1954 година властта не им позволява да се върнат във Франция-чак до 1978 година. По случай 60 годишния му юбилей през 1982 година. във Франция е издадена пощенска марка с произведението му „Семейството“. Скулптурите му „Приятелството между хората“ и „Градът“ са поставени на площади в предградия на Париж. Не прави изложба в България.
Това е част от историята на България през 20 век.
Георги Караджов

10 факта за кучетата, които ще взривят ума ви бр.264

Днес (26 август) е националният ден на кучетата. Заради това сме ви подготвили няколко интересни факта за най-добрите приятели на човека.
  1. Кучетата имат усещане за времето. Доказано е, че кучетата разпознават разликата между час и пет часа. Също могат да предсказват бъдещи действия като регуларната им разходка.
2. Уличните кучета в Русия са се научили да пътуват с метро, слизайки на определени спирки, за да търсят храна.
3. Кучетата могат да подушат чувствата ви. Всъщност обонянието на малките ни приятели е 100 000 пъти по-добро от нашето. Така че не би трябвало да е шокиращо, че те могат да подушат страха ни.
4. Кучетата не могат да се разпознават в огледало, за разлика от други животни. Прасетата например.
5. Чудили ли сте се защо, когато спят, кучетатат се свиват на топка? Това е инстинкт, който запазва доброто функциониране на органите им и ги топли през студените сезони.
6. Шипчестите каишки са измислени още в Древна Гърция, за да предпазват вратовете на кучетата от атака на вълци.
7. Отпечатъците на носа на кучето е толкова уникален, колкото и пръстовите отпечатъци на човека.
8. Прозвяването е заразно – дори и при кучетата! Проучване показва, че когато чуят звука от прозяване, това предизвиква прозявка и от тяхна страна. И е четири пъти по-вероятно да се случи, ако кучето познава човека, който се прозява.
9. Кръвното може да спадне, когато се гушкате с кучето си. Същото ще се случи и при най-добрия ви приятел.
10. Всички кученца се раждат слепи.
https://caai.bg/10_fakta_kucheta/?gclid=CjwKCAiApvebBhAvEiwAe7mHSFx-Pj-7y0NrkoK2ajtfAZiiHbB5gAaGtEwfatjeaEoJ-ZlK-YUGyxoCvwcQAvD_BwE
 

 

ПО ДУНАВ

Река Дунав е една от най-важните икономически артерии на Европа. Същевременно пресича два от най-красивите града на света – Виена и Будапеща. Но по нея не се движат само стоки и услуги, а идеи, иновации, култура…Защото Дунав е и един от интелектуалните стожери на европейското мислене и съзидание.

На Дунав във Виена расте ,живее и твориСтефан Цвайг | Издателство Ерго Стефан Цвайг /1881-1942/. Кой не е чувал за него? Австрийски романист, драматург, журналист, биограф, интелектуалец. Истински европеец по дух и съдба. На него дължим шедьоври на биографичния жанр, като- „Магелан“, „Еразъм“, „Фуше“…Изключителните му есета за историята, политиката, културата на Европа възпитават цели поколения истински европейци. Романите и разказите му се превеждат в цял свят и до днес. Самия той се самоубива заедно със съпругата си потресен от Втората световна война и разрушаването на света, такъв какъвто би искал да бъде.
Пак тук- в сърцето на Австрия твори австрийката Файл:Elfriede jelinek 2004 small.jpg – Уикипедия Йелинек /1946/.Наред с Петер Хандке и Бото Щраус е призната за най-важния жив драматург на немски език. С изключителен усет за музиката и съвършено познаване на немския език, Йелинек рисува абсурдите на съвременното общество и тяхната покваряваща сила. Самият й произход е изтъкан от противоречия- майката принадлежи на висшата буржоазия, а баща й е социалист от работническата класа.
Поразява Нобеловия комитет по литература, който й връчва Нобеловата награда по литература /2004/.
Спускаме се надолу по течението на Дунава, за да достигнем може би най-европейския от българските градове- Русе. Тук се ражда единствения нобелов лауреат с български корени – Елиас Канети /1905-1994/. Семейството му напуска Русе в посока- Манчестър /Англия/, за да се установи след смъртта на баща му във Виена. Шедьовърът му „Заслеплението“ изпреварва с десетилетия развитието на световната литература. В него по неподражаем начин показва самоунищожението на един голям ум. Героят му дотолкова се отдава на научните си занимания, че забравя за съществуването на заобикалящия свят и дори на хората около него. Не по-малко значение има и неговата нехудожествена литература. В епохалното си произведение „Маси и власт“ показва как човешката тълпа може да превърне дори най- интелигентния и независим човек в свой ням придатък. Присъждането му на Нобеловата награда по литература /1981/ не изненадва никого.
И така, когато се спускаме с кораб по течението на вечния Дунав нека усетим духовната енергия, която е бликала по неговите брегове.
 Георги Караджов

XX-32 „Пловдив най най най най най“

1987 връх в урбанизацията на Пловдив.Отчетени са 487 000 жители.
1993 връчени са лицензите на първите частни радиостанции в Пловдив- Канал Ком, радио TNN, радио „Веселина“, радио „Атлантик“…Пада монополът върху държавното радиоразпръскване.
По книгата на Николай Илчевски „Пловдив най най най най най“
 

Колко трае бременността на 16 различни животни? бр.264

© Pixabay

Средната бременност при хората трае 40 седмици.
Това дава на майките достатъчно време да измислят име, да купят всичко нужно за бебето и да подготвят детската стая.
Има представители на животинското царство обаче, които носят бебетата си само няколко седмици, а други – повече от година и половина.
От Bright Side събраха 16 животински вида с различна по продължителност бременност: 
1. Опосум, 12 дни
Известно е, че видът опосуми, наречен вирджински, е с най-кратката бременност в животинското царство. 
2. Морско свинче, 60 дни
Бременността на морското свинче продължава между 59 и 72 дни, което обикновено води на бял свят от 1 до 8 космати бебета.
3. Котка, 63 дни
Котката може да забременее още на четиримесечна възраст.
4. Куче, 65 дни
Бременността на кучето зависи от неговия размер, порода и възраст. Колкото по-голямо е кучето, толкова по-вероятно е да роди повече кученца.
5. Енот, 65 дни
Типичният период на чифтосване на миещата мечка е през зимата, за да могат малките да се родят през пролетта.
6. Тигър, 110 дни
Тигрите имат период на бременност около 16 седмици. Когато се родят бебетата, те са слепи и зависят от майка си през първите 2 месеца, преди да започнат да ядат твърда храна.
7. Прасе, 115 дни
Прасетата могат да раждат до 10 прасенца, два пъти годишно. Представете си да имате 20 бебета в рамките на 365 дни.

 

8. Панда, 135 дни
Една от причините пандите да се считат за застрашен вид е, че не са в състояние да се размножават толкова бързо, колкото другите животни. Те обикновено раждат само по едно малко на всеки 2 години.
9. Лемур, 135 дни
Има над 100 различни вида лемури. Пръстеноопашатите обикновено се чифтосват през април и раждат през лятото 1 или 2 малки.
10. Мечка, 220 дни
Необичайно е да виждате мечки заедно, освен ако не е брачен сезон. Малките се раждат в началото на годината – между януари и февруари, като остават с майките си, докато навършат 2 до 3 години.
11. Тюлен, 280 дни
Подобно на хората, тюлените носят малките си около 9 месеца, но бременността им може да продължи и 11 месеца.
12. Кон, 365 дни
Когато кобилата е готова да роди, бебето й е около 10% от теглото, което означава, че кончето може да бъде 100 килограма.
13. Кит белуга, 450 дни
Този вид кит обикновено ражда по 1 бебе на всеки 2 до 3 години. За разлика от хората и другите животни, пъпната връв на белугата се откъсва сама при раждането, за да позволи на бебето да плува свободно до майка си.
14. Жираф, 465 дни
С крака, дълги до два метра, не съществува удобна позиция за раждане. Така че бебето пада направо на земята от повече от метър и половина височина.
15. Морж, 600 дни
Въпреки че моржовете живеят на големи групи на сушата, чифтосването им става под вода. При раждането малкото може да тежи около 130 килограма.
16. Слон, 665 дни
Слоновете имат период на бременност от 95 седмици, заради което раждат едва четири малки през живота си. 
https://profit.bg/klasatsii/kolko-trae-bremennostta-na-16-razlichni-zhivotni/
 Таг  бременността,  колко трае,, различни , животни

Защо не трябва да ядете храна, приготвена от болен или нещастен човек бр.264

Защо не трябва да ядете храна, приготвена от болен или нещастен човек
Вкусът и ползите от храната зависят от състоянието, в което е била приготвена. Кой я е приготвил, какво е преживял този човек, какво е здравето му и какви са мислите му?
Това се оказва, че е много важно, особено ако имаме някаква емоционална връзка с този човек. Точно тогава храната, която приготвя, ни въздейства особено силно.
Храната е енергия
Храната има енергия
Случва се да купите храна от добре познато място, където винаги е била вкусна, но да изхвърлите всичко. Не че е безвкусна, няма от какво да се оплаквате: всичко е свежо, добре приготвено, изглежда перфектно – същото както винаги. Но е безвкусно до такава степен, че не може да се яде. Като стиропор. Въпреки че има сол и подправки…
Връщате се да вземете нещо друго от същото място. Продавачът ви пита: Не хапнахте ли добре с предишната порция, има ли проблем? . Казвате му, че по някаква причина храната е била много безвкусна. И лошият вкус в устата остава дълго време.
Той ви признава, че и други се оплакват от същото. Но, готвачът не се е променил, рецептата също. Всички същите продукти… Но, казва, че готвачът в момента скърби много – починал е баща му, когото много обичал. Тревожи се, плаче, но работи. Семейството му трябва да преживява, все пак.
Така. В състояние на остра скръб човек прехвърля енергията си към храната. Органолептичните ѝ свойства се променят, вкусът се променя – опитите показват, че наистина има връзка.
Нищо чудно, нали според древното поверие прясното мляко е вкиснало при присъствието на вещицата и тестото не е втасало. А за вещици често са смятани хора, които са психично болни или се отличават с изключителна злоба и завист. Или са страдали от тежка депресия – това се е смятало за “щета”.
Храна от нещастен човек
Следователно храната може да стане безвкусна дори в ръцете на опитен готвач, ако той в момента има някакъв проблем. А ако зъл човек ни почерпи, можем дори да се отровим – енетичната нервна система ще реагира на такава “почерпка”.
Освен това прието е, че не трябва да се взема храна от болни, нещастни или бедни хора - заедно с храната можете да вземете чужд негатив. Особено ако познавате човека или очевидно виждате признаци на болест или бедност. Или най-вече на злоба.
Храната е енергия, но не само калории и повечето хора са го усещали. Това е всъщност по-фината „емоционална енергия“, както някои учени сега я наричат. Затова внимавайте какво ядете и кой ви е сготвил, особено ако сте силно чувствителен.
https://sanovnik.bg/n-125635-%D0%97%D0%B0%D1%89%D0%BE_%D0%BD%D0%B5_%D1%82%D1%80%D1%8F%D0%B1%D0%B2%D0%B0_%D0%B4%D0%B0_%D1%8F%D0%B4%D0%B5%D1%82%D0%B5_%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0,_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B2%D0%B5%D0%BD%D0%B0_%D0%BE%D1%82_%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D0%BD_%D0%B8%D0%BB%D0%B8_%D0%BD%D0%B5%D1%89%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD_%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA
Таг храна, болен, нещастен, човек

Как да пречистим новия си дом от негативна енергия? бр.264

Как да пречистим новия си дом от негативна енергия?
Пренасянето в нов дом винаги е вълнуващо преживяване. За жалост, понякога сбъдването на мечтата може да окаже кошмар, ако в новото жилище витае негативна енергия. Стените, мебелите, огледалата и другите предмети от бита имат способността да попиват от енергията на всички хора, обитаващи дадено помещение, и да ги задържат.
Така че, ако се нанасяте на място, което е имало други обитатели преди вас, е добре да го пречистите.
Какви са признаците за витаеща лоша енергия на дадено място?
Безпричинно главоболие, непрекъснати кавги между членовете на домакинството, отпадналост, безсъние, кошмари, изненадващи проблеми в работата, неочаквани пречки в личен план. Ако допреди сте имали спокоен и хармоничен живот, но след преместването ви в новия дом ви тревожат изброените проблеми, то е добре да пречистите пространството.
Как да пречистим новия си дом от негативна енергия?
Ако имате тази възможност, може да освежите основно дома. Например да пребоядисате стените в други цветове. Да подмените покритието на пода. Или просто да смените килимите, ако са налични такива. Добре би било и да разместите мебелите и да изхвърлите старите и ненужни вещи. Измийте огледалата със светена вода.негативна енергия
Подредете добре, така че помещенията да не са претрупани. Нека влиза повече светлина у дома и прозорците да са отворени по-дълго. Проветряването ще позволи на енергията да се обнови. Закупете си сушена салвия, запалете я в подходящ съд и с пушека обиколете жилището, като акцентирате върху ъглите, където най-често има застояла енергия.
За да пречистите новото жилище о може да поставите във всяка стая и чаша с разтвор от морска сол и вода. На секциите пък е идея да разположите някакъв планински кристал, който ще пречисти енергията и ще донесе мир на обитателите на дома.
Използвате тези съвети не само за дома, но и за всички затворени помещения, в които прекарвате много време – например офиси, гаражи, складове. Ако условията го позволяват, може да поставите и стайни растения за положителна енергия.
https://sanovnik.bg/n-118545-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BC_%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D1%8F_%D1%81%D0%B8_%D0%B4%D0%BE%D0%BC_%D0%BE%D1%82_%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F
Таг пречистим, новия дом ,негативна енергия

Как да измерим негативната енергия в себе си БР.264

Негативизъм

Според един от вселенските закони подобието привлича подобие, което означава, че положителните хора привличат положителна енергия, а негативните хора – негативна енергия.

Дори и да не си признават, повечето хора в определени моменти излъчват негативна енергия – когато са гневни, раздразнени, изпитват завист или омраза.

Специалистите наблягат на факта, че тези моментни състояния не са фатални, но когато негативното е вкоренено в даден човек, задължително трябва да му се обърне внимание.

Често се случва негативизмът да не се забелязва, защото е непрестанна част от реалността на дадена личност.

Най-задаваният въпрос е дали позитивните хора са изгубили връзка с реалността. Много голяма част от съвременното общество ги определя като наивни и отричащи реалността.

Негативно Момиче

Но наистина ли трябва да смятаме щастливците за идиоти?

Психолозите отричат това становище, като твърдят, че понятието реалист не определя човека, който се притеснява, че нещата непременно ще се объркат.

Реалистичното приемане на истината не означава да гледате на света само през отрицателен аспект.

Може би холистичната гледна точка няма да ви помогне напълно, но ще успее да отблъсне негативното от вас.

Несъзнателните убеждения могат да направят човек негативен без самия той да го осъзнава.

Ако вярвате, че задължително нещо в живота ви ще се обърка, ще създадете една отрицателна версия на света около себе си и в крайна сметка наистина нещо ще се обърка.

Това състояние психолозите определят като вкоренена негативност, която води до привличането на неподходящи хора в живота ни, взимането на грешни решения и погрешното тълкуване на чувствата.

Негативно

Експертите предлагат бърза проверка на нивото на негативната енергия във вас:

- Колко често се оплаквате – много или малко;

- Колко често използвате думите: ужасно, глупаво, отвратително,

идиотско и техните производни – много или малко;

- Колко често критикувате хората – много или малко;

- Колко често се привличате от драмите и бедствията – много или малко;

- Колко често обвинявате другите – много или малко;

- Колко често се чувствате жертва – много или малко;

- Колко често забравяте да благодарите затова, което имате – много или малко;

- Колко често чувствате, че сте подвластни на събитията около вас – много или малко;

Отговорите на въпросите ще покажат какво количество негативна енергия се крие във вас.

https://sanovnik.bg/n-41015-%D0%9A%D0%B0%D0%BA_%D0%B4%D0%B0_%D0%B8%D0%B7%D0%BC%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%BC_%D0%BD%D0%B5%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0_%D0%B5%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%B8%D1%8F_%D0%B2_%D1%81%D0%B5%D0%B1%D0%B5_%D1%81%D0%B8

Таг негативната, енергия, себе си