Monthly Archives: октомври 2023

ПОКАНА КЪМ ВСИЧСИ БЪЛГАРИ

На 7 ноември 1920 година, големият наш поет и вдъхновител ,по покана на инициативен комитет начело с  Недко Каблешков пристига в Пловдив, по повод 50 годишната му творческа дейност  и 70 години от ражданео му.Той е посрещнат  на Централна гара Плодвив от детски хор, свещениици ескадрон от трети конен полк, военна духова музика,  качен на ръце във файтон и тръгват по улица Станционна до Военен клуб. Там е посрещнат от цялото плоздивско гражданство..-представители на студентски,, спортни, ученически,, пенсионерскии запасни военни организации.Пред военен  клуб, той произнася приветствено слово към пловдивчане. Тук е присъдено званието му “Почетен граждаин на Пловдив”и улица Стационна получава неговото име “Иван Вазов”.
На 7 ноември от 11 часа за девета година пред Воеен клуб Пловдив  Ще  се пресъздаде събитието чрез “Възстановка на идването на Иван Вазов в Пловдив.
Най- официално каним всички граждани на Пловдив и страната
Мария Герасова главен организатор сценарист и водеща програмата
-

Ние, учениците

от IV б клас на НУ “Станислав Доспевски”-гр.Самоков с гордост и ентусиазъм творим за конкурса “Нашите традиции и обичаи”, като с много обич и любов посвещаваме творбите си на:
85 години НУ “Станислав Доспевски
200 години от рождението на на нашия патрон -Станислав Доспевски
НУ”Станислав Доспевски”- гр.Самоков е училище с ценности и традиции, новаторство и градивност.Училището ни във времето е носело имената:
“Зелена върба”, “Борис Хаджисотиров” и от 1991 год. е единственото училище в България,носещо името на художника Станислав Доспевски от известния род Зографски от град Самоков.
Подкрепяни и вдъхновявани от нашите учители и директорката г-жа Асенова творим за нашето прекрасно българско училище “Станислав Доспевски”!

СЪН, СМЯХ И СЪЛЗИ

Казват че истинския живот на човека е този в съня му. Може би защото точно там в най-голяма степен се разкрива подсъзнанието му, където са спотаени нашите най- съкровени тайни и копнежи.Препоръчват ни смеха, като универсален лек за нашите човешки неволи, дори има такава терапия-смехотерапия. А какво е човешкият живот без страданието и без чистите човешки сълзи. Не че не плачем понякога и от щастие. Но всъщност нашето човешко съществуване е съвкупност от тези състояния.Често неусетно те прерастват от едно в друго.
Най-известния литературен герой на великия немски писател и мислител Томас Ман е Ханс Касторп. Той  осъзнава напълно какво се случва в живота му в сънищата си. както неговия предшественик Вилхелм Майстер, в изключителното произведение на Йохан фон Гьоте.Как иначе можем да преживеем тежките изпитания и предизвикателства, на които ни учи земния живот. Според Ман, точно в тези гранични области на човешкото съществуване като съня, най-пълно се разкрива човешкото и нечовешкото в човека. Не случайно, героя от произведението му “Доктор Фаустус” не е учен и философ, а композитор. Затова според Ман, музиката е най-близко до дяволското, ирационалното, абстрактното и мистичното.Прото-тип на този му герой е великия философ Фридрих Ницше.
Голямата полска писателка Олга Токарчук Архиви - ICU - Издателството, което те виждаОлга Токарчук получава Нобелова награда по литература за произведенията си,в които разглежда преминаването на границите,като форма на живот. В последния си роман “Емпузион”, основни героини са емпузите-митични същества от митологията с чудовищна и изменчива природа.Но всъщност, не тях изобличава Токарчук. С неподражаема ирония и хумор, тя разкрива как нежната сила на жената трябва да се бори с безумното и безобразно насилие, което притиска  особено слабите и уязвими хора.Не случайно, нейния призив към читателите е “Смейте се с Емпузион”
Нобеловата награда по литература за 2023 година бе дадена, изненадващо за мнозина, на
норвежеца Роман на Юн Фосе – за първи път в България - Lupa BG Юн Фосе.Фосе е най- играния норвежки драматург в света след великия си сънародник Хенрик Ибсен. В основата на литературното му вдъхновение е една драма.На 7 годишна възраст претърпява тежка катастрофа и се докосва до смъртта. Може би затова езика на произведенията му е пестелив, като лирична проза. Сам признава,че в пиесите му много по- голяма роля играе мълчанието, отколкото действието. Учи се от големите Бекет, Кафка и Фокнър.Като малък свири на цигулка, но се отказва от музиката в полза на литературата. В последното си произведение “Септология” в седем части и 3 тома описва срещата на един човек с друга версия на самия себе си.Страхувал се , че ще умре преди да я напише. По признанията му, както Ибсен “получих дара на тъгата и тогава станах поет.” За него “болката,скръбта, меланхолията и депресията също са дар”.
Така в съня, със смях и през сълзи се създават едни от най- забележителните литературни произведения на нашето време.
Георги Караджов
 

СВ. ИВАН РИЛСКИ ЧУДОТВОРЕЦ

  – НЕБЕСЕН ЗАКРИЛНИК НА БЪЛГАРСКИЯ НА  
Днес, 19 октомври, Православната църква почита паметта на Св. Иван Рилски Чудотворец, който е смятан за небесен закрилник на българския народ.
Св. Иван Рилски е патрон на множество храмове и манастири в България, сред които и основаният от него Рилски манастир. Според традицията, в навечерието на празника в манастира се извършва всенощно бдение, на което традиционно присъстват стотици поклонници от цялата страна. През деня там се отслужва празнична света литургия. Патронен празник чества и Софийската духовна семинария “Св. Йоан Рилски”.Предполага се, че светецът е роден около 876 г. в село Скрино, край днешния град Дупница. Като младеж е бил пастир. Постъпва в манастира “Св. Димитрий” във Влахина планина, където получил образование и приел монашеството. Не е останал задълго в обителта, а се отдал на живот в пълна самота, молитви, пост и лишения. Обикалял е много места из българските територии, докато се установил в Рила планина, където останал до края на живота си и основал едноименния манастир.
Иван Рилски е починал на 18 август 946 година, като е бил погребан в притвора на църквата на манастира, в каменна гробница, която е запазена и до днес. Скоро след смъртта му мощите му са преместени в Сердика (днес София) и вероятно тогава е бил и канонизиран. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела ІІІ превзел Средец и отнесъл мощите на свети Иван в своята столица Гран, през 1187 г. мощите са върнати в Сердика, а през 1194-1195 г. са пренесени в тогавашната столица Велико Търново. От 1469 г. мощите на светеца са върнати в обновения Рилски манастир.
Вече повече от 20 години, по инициатива на Българския лекарски съюз на 19 октомври се отбелязва и Денят на българския лекар, тъй като св. Иван Рилски е обявен за покровител на медиците.
Може да бъде изображение с текстово съобщение
 
 
от интернет

Баба Тонка – живот в името на свободата бр.275

 Баба Тонка – живот в името на свободата | Българска история

Трудно в българската история може да се намери личност от величината на Тонка Обретенова. Баба Тонка, както е известна тя, е пример за човек, посветил безкористно целия си живот на родината, макар в повечето случаи това да й е носило страдания.

Спорно е къде точно е родена тя – в Русе или в село Червен, както и кога се е случило това – през 1812 или 1814 г. Родителите й много искали да я изучат, но по онова време не било прието момиче да ходи на училище и тя остава почти неграмотна.

Тонка Обретенова.

Тонка е буйна, самостоятелна и находчива още от малка. Противно на обичаите тя не се съобразява с желанието на баща си, а сама си избира съпруг през 1831 г. Той е известният абаджия и търговец Тихо Обретенов. От този брак се раждат 12 деца, от които 7 остават живи. Всички те са възпитани в любов към родината и знанието от своите родители.

Георги С. Раковски е приятел на Тихо Обретенов и гостува в къщата им. Двамата не крият от Тонка, че говорят за свободата на българите. Тази идея я запалва и скоро домът й става сборище на революционерите.

От синовете й пръв в делото е посветен Петър. Той участва във Втората българската легия в Белград (1867-1868). Друг нейн син – Ангел, повикан от Стефан Караджа, преминава Дунава. Ангел и Петър участват в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа (1868). След тежки боеве Петър загива някъде в Балкана, а Ангел е заловен. Тонка публично не проронва и сълза, а е охулвана от българки, че синовете й са тръгнали по „кривия път“.

Когато отива да види Ангел в затвора, тя е ругана и блъскана от заптиетата като майка на комита, но разиграва блестящ спектакъл – хока заловените четници, а сина си ругае: „Как ти посмя да станеш царски душманин! Нали знаеш, че българинът е роден вечно да бъде роб?“ Това толкова се харесва на турците, че я остават да влиза в затвора, когато пожелае.

С молби и бакшиши успява да замени смъртната присъда на част от четниците със заточение в Мала Азия. Когато изпраща Ангел, за учудване на всички тя не заплаква.

За да не остане в забвение безименния гроб на обесения в Русе Стефан Караджа, Тонка го отбелязва, а по-късно скришом взема неговия череп и го пази като свещена реликва.

Случилото се с двамата й сина и смъртта на Тихо (1870), с нищо не я променя, а къщата й остава бунтовническо гнездо. Заседанията на Русенския революционен комитет стават именно в нейния дом. На Тонка е поверена задачата да пази цялата документация на организацията. Тя пренася оръжие през Дунав с дъщеря си и майка си и винаги запазва хладнокръвие. Не спира сина си Георги, който през 1873 г. отива във военно училище в Одеса.

За нейната всеотдайност Захари Стоянов я нарича „Баба Тонка“ и под това име остава в народната памет.

Никола Обретенов.

Дъщеря й Петрана ушива знаме за Старозагорско въстание (1875) и се налага да бяга, както и Никола Обретенов. Най-малката – Анастасия, поема работата.Когато Шуменският революционен комитет е разкрит, а членовете му са заловени и откарани в Русе, Баба Тонка измолва да пуснат в дома й болния Панайот Волов. Излекуван благодарение на нейните грижи, той преминава в Румъния. Когато заптиетата се сещат за него и го търсят в дома на Баба Тонка, тя лъже без да й мигне окото: „Вие да сте живи, той откога умря!

Властите обаче подозират вече този дом и разполагат стражи (края на 1875). Веднъж за да прикрие трима апостоли, които са в къщата, тя се престорва на пияна и събира цялата махала да гледа сеир, докато революционерите се измъкват

В началото на 1876 г. домът на Баба Тонка е превърнат във военен щаб, откъдето на всички страни тръгват указания и оръжие. През Априлското въстание Георги Обретенов загива като апостол в Сливенско, а Никола е заловен. Отново Баба Тонка всеки ден носи в затвора храна, дрехи, лекарства на заловените Ботеви четници.

Самото й присъствие им дава сили да се държат достойно. Никола Обретенов е заточен в Мала Азия, но вече никой българин не упреква Баба Тонка. Тя изпраща поредния си син, отново без сълзи, напротив, публично заявява, че „четирима сина загубих – двама са в гроба и двама полуживи. Но още четирима да имах, пак нямаше да ми стане жал, ако ги видя, че носят байряка.

През 1878 г. Ангел и Никола се завръщат от заточение. Анастасия пък се омъжва през 1882 г. за Захари Стоянов. Когато правителството отпуска на Баба Тонка пенсия за заслуги към Отечеството, тя я дава за учебници на бедни ученици.

Баба Тонка умира през 1893 г. и хората я запомнят с неизменната черна забрадка, вечно изпращаща и вечно чакаща. Наричана от турци и от българи „Майка на бунтовници“, тя се превръща в свещения образ на Българската майка.

Румънският журналист Замфир Арборе, който посещава Баба Тонка през 1891 г., пише: „Ще минат години, десетилетия, ще изтече един век, ще се извоюват победи… над всичко това сянката на Баба Тонка ще изпъкне като свещена икона от времената на народна печал.“

https://bulgarianhistory.org/baba-tonka-2/

 Таг Баба Тонка – живот свободата

Откриха уникална гробница на тракийска жрица бр.276

Траки
В близост до село Свещари български археолози, ръководени от професор Диана Гергова, откриха гробница на тракийска жрица, каквато се намира за първи път в България.
Според специалистите гробницата може да се датира към IV–III в. пр. Хр.
Тя е облицована с масивни дъбови греди, а подът имал специално покритие, благодарение на което се е запазил стабилен и до днес.
Експертите са намери край останките на жрицата множество магически предмети като брадвички, глинени човешки фигури и чашка с отвори на дъното, които свидетелстват за езотеричната дейност, с която жената се е занимавала приживе.
В средата на гробницата е открит ритуален комплекс, боядисан в червено и черно, за който се смятало, че е характерен единствено за гетите.
Професор Гергова разкри, че до този комплекс е открит и друг олтар с формата на пресечена пирамида.
Подобен полихромен олтар се открива за първи път и може да хвърли нова светлина върху жреческите дейности в древните общества.
Тракийски гробнициСред интересните находки са и бронзови фигури, стъклени мъниста, култови предмети, останки от сребърна чаша и златни апликации.
Повечето предмети, които археолозите са открили, са били разделени на отделни части, тъй като много често траките са разчленявали не само човешките останки, но и предметите, които са погребвани с тях.
Проучванията на гробницата ще продължат до края на месеца.
В момента експертите изграждат специална защитна постройка, с която да предпазят откритието си от тежките зимни условия.
Спонсор на тези разкопки е японската телевизия TBS.
В края на септември миналата година край могила в село Свещари беше намерено дървено сандъче с много златни накити.
Сандъчето е съдържало рекрасни златни накити и апликация към конска сбруя с много хубав златен начелник с конско протоме.
В разградското село Свещари беше намерена и известна тракийска гробница, открита през 1982 г., която неотдавна беше включена в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.
В намерената тракийска гробница бяха открити останките на гетския владетел Дромихет.
https://sanovnik.bg/n-41512-%D0%9E%D1%82%D0%BA%D1%80%D0%B8%D1%85%D0%B0_%D1%83%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B1%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0_%D0%BD%D0%B0_%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%BA%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B0_%D0%B6%D1%80%D0%B8%D1%86%D0%B0
Таг уникална гробница  тракийска жрица

Археолози разкриха най-големия храм на водата в родопите р

Дълбочината на съоръжението е над 5 метра и е побирало повече от половин милион литра
Дълбочината на съоръжението е била над 5 метра.

Археолози разкриха на Перперикон най-големия в Родопите римски храм на водата (нимфеум), съобщи ръководителят на проучванията проф. Николай Овчаров. Той е част от цяла серия култови езически паметници от римския период, извадени на бял свят през последните години в Южния квартал на скалния град. Сред тях са Храмът на Тракийския конник, Храмът на източния бог Митра, Храмът на виното, на предците и др.

Още през 2017 г. археолозите от екипа на проф. Николай Овчаров попадат в Южния квартал на уникален изсечен в скалите резервоар за питейна вода. Той е подобен на грандиозната цистерна в Акропола на скалния град, събирала повече от половин милион литра вода. Тогава поради липса на средства проучванията не могат да бъдат завършени, но сега това се случва по време на работата по големия европейски проект по програма „Региони в растеж“ на стойност 8 млн. лева за консервация и реставрация. Вече може твърдо да се заяви, че не става дума само за огромна цистерна за вода, но и за храм от римската епоха, посветен на водата. С размерите си това е най-голямото подобно култово съоръжение в Родопите, изтъква Овчаров. Дълбочината му е над 5 м, уточни за „Сега“ ученият.

Храмът се датира от II-III век от новата ера и показва невероятните умения на древните строители. Намира се на входа на Южния квартал, откъдето е минавал основният път за Перперикон, който е водел от града към разположения по крайбрежието на Егейско море прочут път Виа Егнация, водещ от своя страна от Рим към Константинопол. От три страни грандиозната цистерна е издялана в скалите, а от север е бил изграден масивен зид от квадрови блокове. На лицевата страна е била оформена представителна чешма с бронзови чучури под формата на животински глави, а вероятно е имало и фонтан. Над резервоара е съществувал втори етаж, където се е намирал същинският храм, в който са почитани водните божества – нимфите.

Всички тези детайли са се намирали в общ архитектурен комплекс с колонади и богата украса от профилирани корнизи. Забележителна е сложната система от издълбани с невероятна прецизност канали в скалата. Отводняването е ставало чрез издялан от опитни каменоделците главен отточен канал. Той е на две нива, като е покрит с плътни каменни плочи. Към него съществува цяла система от по-малки канали, преливници и водостоци, обяснява историкът.

В дълбока древност нимфеумите са били малки светилища, посветени на водните нимфи. Обикновено те били строени при извори или резервоари за питейна вода. В древна Гърция светилищата на нимфите се намирали в пещери сред горички. В елинистическата епоха на тези божества се посвещават малки сгради над самите водоизточници. Вече в римските градове често нимфеумите стават истински масивни храмове над водните цистерни, в които се е събирала питейната вода за населението. Понякога те били богато украсени с колони и статуи и се издигали на няколко етажа над резервоарите. Именно от този тип е откритият на Перперикон храм на водата.

Археологическите проучвания в скалния град в Родопите от сезон 2023 ще продължат почти до средата на септември и могат да се очакват нови изненадващи открития

https://www.segabg.com/category-culture/arheolozi-razkriha-nay-golemiya-hram-na-vodata-rodopite

Тяг  Перпериконхрам на водатанимфеумНиколай Овчаровархеологически проучванияРодопитеЮжния квартал

 

Търсене по дума или словосъчетание бр..274

                                                                       

Въпрос:

Кое е правилно – чорапогащи или чорапогащник?

Отговор:

Правописът на думата е чорапогащник.

Официален правописен речник (2012), с. 664.

[...]

Въпрос:

Как се пише: блендер или блендър

Отговор:Думата се пише с е: блендер. Официален правописен речник (2012), с. 177.[...]

Въпрос:

Как е правилно: деактивирам или дезактивирам?

Отговор:Двете думи – дезактивирам и деактивирам – са резултат от навлизането на глагола през различни езици: деактивирам – през английски, а дезактивирам – през френски. Препоръчителна за текстове на книжовен език е думата дезактивирам.Официален правописен речник (2012), с. 223Речник на б0%B5%D0%B0%D0%BA%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%B8%D1%80%D0%B0%D0%BC/ългарския език https://ibl.bas.bg/rbe/lang/bg/%D0%B4%D0%B5

[...]
Прочети повече

Въпрос:

Коя е правилната форма: гирлянд или гирлянда?

Правилната форма е гирлянда.

Официален правописен речник (2012), с. 210.

[...]

Прочети повече

Въпрос:

Как се пише напът - слято или разделно в изречението Напът съм да се откажа.

Отговор:

В изречението Напът съм да се откажа напът се пише слято, тъй като е наречие.

Официален правописен речник (2012), т. 53.20.1

[...]

Прочети повече

Въпрос:

Как е правилно да се пише: айран или айрян?

Отговор:

Правилно е да се пише айрян.

Официален правописен речник (2012), с. 151

[...]

Прочети повече
Въпрос:
Как е правилно да се пише: инжинер или инженер?
Отговор:
Правописът на думата е инженер.
 Интернет Мария Герасова

РОБЕРТ ШПЕМАН ЗА ЦЕННОСТТА ЛЮБОВ: ЛЮБОВТА Е ПО-СИЛНА ОТ СМЪРТТА

Роберт Шпеман за ценността любов: Любовта е по-силна от смъртта
Роберт Шпеман (1927-2018) е един от най-значимите съвременни немски философи. В разговор с журналиста Пол Баде той размишлява за вечната тема – любовта.

Въпрос: Веднъж Анди Уорхол каза, че любовта не е нищо друго освен една химична реакция. Какво ще кажете, какво е любовта, професор Шпеман?

Роберт Шпеман: Tова, което казва Уорхол, всъщност може да каже само човек, който никога не е обичал някого. Този, който наистина обича някой човек, е невъзможно да разглежда това само като химична реакция. Какво е любовта? „Everything is what it is and not another thing”, казва английският писател Самюел Бътлър („всяко нещо е това, което е, и нищо друго”).

Вие говорите и за „антиномиите” на любовта. Как бихте обрисували тези сякаш правомерни противоречия с няколко изречения?

В историята на философията и на мисленето за любовта винаги е имало разграничаване на две части. Аристотел говори за различните видове приятелство. Съществува приятелство с някой забавен човек, с когото може би е приятно да се прекара една вечер. Съществува делово приятелство, от което човек има изгода. Но освен това съществуват приятелства заради самите приятелства, просто защото за човек е ценно да го обичат, без да има някаква изгода от това. Това вече е изгодата, че този човек ти е приятел. Тоест може да обичате един човек повече от всичко и да му желаете да има своето голямо щастие. И заедно с това имате някой, който отива в публичния дом – и при това също използва думата „любов”. Нашата дума „правя любов” сякаш фактически обхваща неща, които нямат почти нищо общо помежду си.

Сиреч любовта все пак не е като всяко нещо, което е и нищо друго? Зад тази смесица от различни значения няма ли все пак нещо общо?

Размишлявам с думите на Валентин Томберг: „Любовта е истинското осъществяване на другия за мен”. Защото част от любовта в пълния персонален смисъл е и това, да се предоставя възможността и на другия, самият той да дава. Човек, който иска винаги само да дава и не иска да взема, не дава достатъчно. Той трябва да даде и на другия възможността от своя страна да дава, да дарява. Това за мен е важно разбиране – любовта на доброжелателството и любовта на силното желание в действителност са дълбоко свързани помежду си.


Роберт Шпеман за любовта: Любовта побеждава всичко, така както смъртта побеждава всичко

Ревността, обаче, също ли е част от любовта?

Да, но естествено, това не може да бъде ревността на болезнено ревнивия човек, който веднага прави сцени на другия, ако той е по-тясно сприятелен с друг човек от другия. Съществува любов, която е основана на изключителността. Без такава изключителна любов човек изобщо не може да има някакъв личен опит.   Във всеки случай човек не може да има едновременно интензивна изключителна връзка, в която постепенно да се разкрива изцяло пред другия (той никога не се разкрива напълно, винаги остава тайна за другия) – и наред с това да има друга връзка, която също е готова да приеме характера на такава единственост. Когато любовта е заплашена, в същността на нещата е някой да страда и страстно да защитава любовта. В същността си любовта съдържа обещанието за вярност. В Библията, и то в първата от десетте заповеди, Бог се представя като верен и ревнив любовник. Първата заповед е заповед на ревността! Да нямаш други богове освен Мене.

„Може ли любовта да бъде грях?”

Това беше завладяваща песен на Зара Леандър. Все пак това е подвеждащ въпрос, разбира се. Любовта изобщо не може да бъде грях. Но престъпването на верността може да бъде грях, нарушаването на обещанието може да бъде грях. И тогава това не се оправдава с друга любов – която често е само една преходна страст. Ако една любов е основана на изключителността, тя е несъвместима с друга любов.

Казвате, че всеки, който може да даде отговор на въпроса, защо обича този човек, все още не обича истински. Защо?

Когато се влюбваме, ние сме привлечени от определени качества на другия, които ни докосват. Неговата красота, неговото това или онова. Това е цял конгломерат от качества и техен синтез. Но когато любовта прониква по-дълбоко в човека, тогава ние свързваме много лично собствената си съдба с този друг човек. Тук започва приключението на сработване и съгласуване един спрямо друг, като в джаза, където двама музиканти импровизират помежду си, където всеки слуша, какво и как свири другият. Така протичат нещата във връзка, която трае през целия живот. Развитието на единия не минава без съдействието и съгласуването с развитието на другия.

Колко караници все пак може да понесе любовта? Колко омраза? Колко предателство и измама?


Роберт Шпеман за тайната на любовта: прошката и обещанието са най-важните лични актове

Прошката, както и обещанието, е специфичен личен акт. Прошката означава: аз позволявам на другия да не е идентичен с постъпката си. Не казвам: ти си просто такъв. Това го унищожава като личност. Това не му дава възможността да се дистанцира от собствените си действия. При обещанието е обратно. Аз действам независимо от променящите се чувства утре и вдругиден. Ницше казва: „Да можеш да обещаваш е най-висшето нещо в човека.” Това означава човек да стане независим от различните състояния, през които преминава, тоест, да гарантира за себе си. Обещание означава да предоставя право на другия да разчита на мен. Ето защо прошката и обещанието са най-важните лични актове. И когато питате, колко може да понесе любовта? Християнинът би трябвало да подражава на Бог, че принципно е готов да прости всичко. Но разбира се при условие, че другият иска да му бъде простено. Ако той намира, че няма нужда от прошка, то тогава на него не може и да му се прости.

Има ли съвременно недоразумение, при което главно любовта страда?

Да, това, което казва Анди Уорхол. Цари господство на обективиращите науки, които разглеждат човека само от гледна точка на неговата манипулируемост, като плетеница от неврологични процеси – според думите на Томас Хобс: „Да знаеш нещо, то е да знаеш какво можем да правим с него, когато го имаме.” 

„Да обичаш някого”, според  Габриел Марсел, „означава да му кажеш: „Ти никога няма да умреш”. Какво ще кажете, какво е да обичаш някого?

Това, което казва Марсел, е красиво и вярно, но още по-скъпа ми е мисълта на Никола Гомес Давила: „Да обичаш някого, означава да разбереш причината, защо Бог е сътворил този човек.”

Вие сте вдовец. Все още ли обичате жена си? Или любовта избледнява като сън?

Еее, не. Първоначално човек се намества болезнено в един живот без другия, постепенно привиква с това. Но същностната връзка, тя остава. Любовта е основана на обещание завинаги. Това не свършва и със смъртта. Ако човек наистина обича някого, тогава това не може изобщо да престане. Веднъж две имена заедно са изписани на звездите. Никой вече не може да ги смъкне.

Защо любовта е силна като смъртта, както казва песента на песните?

Защото в известно отношение любовта е умиране. Умиране на егоцентричното, на привързаността към собствения живот. Любовта побеждава всичко, така както смъртта побеждава всичко. За християните, обаче, и това е новото в християнството, любовта е по-силна от смъртта.

Източник: welt.de; със съкращения;
Превод: Господин Тонев; снимки: derstandard.de; henning-klingen.de; auszeit.bio

Памет за един достоен и непоколебим човек – Цвети Ивановв бр.275

Памет за един достоен и непоколебим човек - Цвети Иванов
Спомен на Стефан Бочев за Цвети Иванов

Цвети Иванов, роден на 24 август 1914 г. в гр. Оряхово, е български писател и журналист. Завършил Юридическия факултет на Софийския университет, той е един от активните личности на БРСДП (о), а през 1940 г. става директор на издателство „Хемус”.  

Като главен редактор на вестник „Свободен народ” през юни 1946 г. Цвети Иванов публикува в ръководения от него статията „Не разрушавайте всички мостове”. Статията е повод той да бъде арестуван (като лидерът на социлдемократите Кръстьо Пастухов) от противниците му комунисти и Цвети Иванов е осъден на 19 месеца тъмничен затвор и глоба 27 000 лв.

Обвинен е, че е разгласил неверни клеветнически твърдения към съдебната власт. Освободен е през февруари 1947 г. в тежко здравословно състояние.

През юли 1948 г. Цвети Иванов е арестуван отново, разпитван е с цел повдигане на обвинение за шпионаж и държавна измяна. Година по-късно, през юли 1949 г., Цвети Иванов е въдворен в лагера „Богданов дол”, а след това в лагера „Белене”, на остров Персин.

По време на работа в лагера „Белене” наранява крака си, но лагерният лекар отказва да му сложи инжекция против тетанус, под предлог че симулира. Със закъснение изпращат Цвети Иванов в болницата в Свищов, където умира от инфекцията на 23 юли 1950 г., на 35-годишна възраст.

Публикуваме размисли и спомени на Стефан Бочев, посветени на Цвети Иванов – откъс от книгата на Бочев „Сказание за концлагерна България”:

Паметникът ми за Цвети

Тук, на „Обект № 1” къде първата половина на май – но признавам, може би пообърквам датите – лежехме няколко седмици с Цвети Иванов в едно помещение.

В първото издание на тази книга – онова от месец май 1990 г. – съм прибавил, под линия, следната бележка за този млад български мъж, който, знае душата ми, без колебание мога да кажа, беше такава надежда за своя народ, че ако да го имахме днес, щяхме да имаме в негово лице този водач, който ни липсва.

„Многообещаващ млад човек от социалдемократите около „Свободен народ”, загинал на „Обект № 1” от тетанус. Мислех, че е от убождане на пирон. Но онзи ден Латин ми каза, как точно станало: наранил си ногата в дъска, минавайки по понтонния мост, замърсен от прекарвани там говеда.”


И тези, и следващите редове са точно както фигурират в книгата от 1990 г. Нека те бъдат паметникът ми за Цвети:

Но сега, едва се видяхме пак и ме вдигнаха да ставам говедар. Цвети ми обеща да събира броевете на вестник „Отечествен фронт”, за който бях абониран и да ми ги препраща на обора. Тогава го видях за последен път. Какво знае човек?

Беше ми говорил Цвети за своята годеница – мило и сърдечно момиче, което познавах. Брат й беше в ИМКА. Но после, когато загина Цвети, аз в София, вече „свободен”, нямах душевни сили да отида при нея, да й разправя.

Видях я много по-късно, когато вече беше омъжена. Господи, защо е, как може да е такъв светът? Как се забравя човек като Цвети? Законите на естеството били такива…

Само че душата на човека не приема „законите на естеството”, бунтува се, ако и безпомощна… И сега очите ми се премрежват от мъка за тебе, чуден момък Цвети!

Цвети Иванов: „Писмо до майка ми”

Намирам – пак в онези бележки, по едно чудо изнесени – „Писмо до майка ми”: „Ти си най-светлата звезда на моя небосклон. Чрез тебе се държа в света. Чрез тебе вярвам в човека. И в Бога. Ти си небесен ангел. Виждам очите ти – живите ти очи в мрака.

Възможно ли е един ден тебе да те няма? Не може да няма друг свят, защото ти си тъй жива. Умират мъртвите, а такива очи като твоите не угасват, само гледат други небеса.

Чрез тебе вярвам и във вечността на живота. Свещена пръстта, на която стъпваш, свещена пръстта, която един ден ще те приеме!”

Моите думи към майка ми. На Цвети – към неговата – същите бяха.

Животът без Цвети… Какви ли мисли, чувства са свързвали тази майка с този мъжествен и нежен момък, какъвто беше нейният Цвети!

И каква ли безбрежна обич е била ударена в сърцето, когато неговата майка е научила, че той лежи там, в гробищата край Дунава!

Живот без Цвети… Какъв е бил този живот за нея?

Източник: „Сказание за концлагерна България”, Стефан Бочев; Фондация „Българска наука и изкуство”; София, 2003 г.; pametbg.com;

https://cao.bg/pamet-tsveti-ivanov-stefan-bochev/
Таг    Памет  един достоен и непоколебим човек – Цвети Иванов