Monthly Archives: април 2024

Знаци, че трябва или да изчакате с брака бр 2 8 0

 , или изобщо да не се омъжвате

Знаци, че трябва или да изчакате с брака, или изобщо да не се омъжвате
Бракът е естествена стъпка в продължение на връзката, когато двамата партньори са сигурни, че искат семейство, искат да надградят отношенията си и да ги превърнат в нещо по-дълбоко. С брака обаче не трябва да се прибързва. Любовта, страстта, чувствата, щастието, което изпитвате в началото на връзката не са достатъчни, за да се впуснете в това отговорно съвместно съжителство.

Има някои сигнали, които издават, че е по-добре да не се омъжвате или определено не трябва да прибързвате с тази крачка.

Кои са признаците, че трябва или да изчакате с брака, или изобщо да не се омъжвате?

Партньорът ви лъже постоянно

Ако хващате половинката си в лъжа дори за някакви минимални и незначителни неща, това е сериозен червен флаг, че не може да му се има доверие. Малките лъжи се превръщат в големи и никога не можете да сте сигурни къде е истината, дори да ви я казва в даден момент.

Излъгал е за нещо голямо

Ако сте разкрили лъжа, която касае нещо голямо, нещо, което може да помрачи отношенията ви независимо дали е част от миналото или настоящето, това също е червен флаг да не бързате с брака. Когато встъпвате в такъв сериозен съюз е необходимо между вас да цари искреност, честност и откровеност. Ако те са помрачени от голяма лъжа, която сте разкрили, не бързайте да се омъжвате.

Близките ви казват да не се омъжвате

Този момент е много деликатен и е с двустранно значение. Понякога близките и семейството драматизират и нямат основание да не харесват партньора ви. В други случаи обаче са прави и е добре да ги послушате, да свалите розовите очила и да се опитате да погледнете обективно през тяхната гледна точка, защото може да имат право.

https://www.dnes.bg/index/2023/12/02/znaci-che-triabva-ili-da-izchakate-s-braka-ili-izobshto-da-ne-se-omyjvate.590992

Университетския параклис “Дева Мария на българите”

Няма налично описание на снимката.
През 1119 година БЪЛГАРИ създават в Болоня ПЪРВИЯ УНИВЕРСИТЕТ в Европа на мястото на къщата на Булгаро де Булгарис, наречен Златоуст, начетен юрист и преподавател.
Площадът пред къщата му се нарича и до днес „ПЛОЩАД НА БЪЛГАРИНА”. На нейно място е основан „Университато Булгаро”. Там могат да се видят фамилните гербове на АЛЦЕУС БУЛГАРИНИ и на АСКАНИУС БУЛГАРИНО от Сиена. В пълна независимост от черквата, там се учат 10 000 студенти от цяла Европа. За сравнение в Кембридж , основан следващия век, учат 5000. Магнетизмът на „Университато Булгаро” привлича представители на европейската култура, като Томас Бекет, Данте Алигери, Еразъм Ротердамски, Николай Коперник… Университетският параклис и до днес се нарича „Санта Мария дел Булгари”.           
Най-старото запазено изображение на световно познатия знак @ е от средата на XIV век и е български. Знакът @ е символ на века на Интернет, той е ключов за електронната поща и за общуването в социалните мрежи. До скоро никой не знаеше реално откъде идва той, пише Клеър Бейтс в началото на своето проучване. Най-ранното открито досега споменаване на @ е религиозно. Той се явява през 1345 година в български превод. Пазен днес във Ватиканската апостолическа библиотека, ръкописът показва символа @ на мястото на А в думата Амин.”
Откъс от книгата “СИЛАТА НА БЪЛГАРИТЕ”
Снимка: Университетския параклис “Дева Мария на българите”
Katrin Stoyanowich   SOUL

Валери Илиев БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ БР..280

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение
Относно т. нар. “славянство” – академик Николай Державин :
„До XV век руси, украинци, поляци, чехи не са наричали себе си “славяни”. До Средновековието като славянски език е дефиниран езикът на българите, а не езика на руси, поляци, словаци, словени и т.н. През IX и X век българите разпространяват своята писменост сред тези народи. От българските книги тези народи прихващат старобългарския език като свой. Но след завладяването на България от османците, тези народи не биха искали да се знае, че пишат и четат на езика на един поробен народ. Поради това преименуват старобългарския език на “ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ”
През IX и X. век, когато Преславската и Охридска книжовни школи разпространяват български книги из Европа, тогава славяни не е имало!
Няма писмен документ от VII до XII век, който да говори за славяни.
За славяни започва да се говори в XVII век от Петър I и особено Екатерина Велика. Тя не може да понесе мисълта, че някой друг е дал писменост на руснаците и прегръща идеята на беенедиктинския монах с далматински /хърватски/ произход Мавро Орбини да се нарекат “славяни” всички народи с близки езици. Това на практика са всички общности, получили четмо и писмо от българските книжовни школи. Така се изместват и подменят българските заслуги за просветата на това огромно море от близки народи. Но тогава не е имало българска държава и нямало как българите да защитят истината.“
Да припомним кой е акад. Державин. Николай Севастиянович е руски и съветски филолог и историк, славист и българист. Той е с български етнически произход, тъй като е роден на 15. декември 1877 година в село Преслав, Таврическа губерния, което е основано от таврически българи. /Понастоящем тези териториии с главен град Бердянск, които се намират на брега на Азовско море, са окупирани от руснаците./ През 1900 година завършва Нежинския университет. В периода 1922 – 1925 година е ректор на Ленинградския държавен университет. Николай Державин умира на 26. февруари 1953 година в Ленинград.
Източник : Портал “Гласът на България” – независим медиен проект на журналиста Петър Марчев.
Мейл за контакти: peter_marchev@abv.bg

Мартин Купър бр.280

Мартин Купър (роден на 26 декември 1928 г.) е американски инженер. Той е пионер в индустрията за безжични комуникации , особено в управлението на радиочестотния спектър , с единадесет патента в тази област. [2] [3]
На 3 април 1973 г. той извършва първото публично обаждане от ръчен преносим клетъчен телефон, докато работи в Motorola , от тротоар в Манхатън до неговия колега в конкурента Bell Labs . [4] [5] Купър повтори първия ръчен клетъчен мобилен телефон (различен от телефона за кола ) през 1973 г. и ръководи екипа, който го преработи и пусна на пазара през 1983 г. [6] [7] Той се смята за „бащата на (ръчния) мобилен телефон “. [2] [6] [8] [9]
Купър е съосновател на множество комуникационни компании със съпругата си и бизнес партньор Арлийн Харис ; [10] Той е съосновател и настоящ председател на Dyna LLC, в Дел Мар, Калифорния . Купър също участва в комисии, подкрепящи Федералната комисия по комуникациите на САЩ [11] и Министерството на търговията на Съединените щати .
През 2010 г. Купър е избран за член на Националната инженерна академия за лидерство в създаването и внедряването на клетъчния преносим ръчен телефон.

Образование

Купър е роден в Чикаго в семейството на украински еврейски имигранти. [12] [13] [14] Той завършва Технологичния институт на Илинойс (IIT) през 1950 г. и служи като офицер от подводница по време на Корейската война . [2]
През 1957 г. той получава магистърска степен от IIT по електротехника и през 2004 г. получава почетна докторска степен от IIT. Той е член на настоятелството на университета.
Кариера
Купър напуска първата си работа в Teletype Corporation в Чикаго през 1954 г. и се присъединява към Motorola, Inc. ( Шаумбург, Илинойс ) като старши инженер по разработки в групата за мобилно оборудване. Той разработва продукти, включително първата подобна на клетъчна преносима полицейска радиосистема, произведена за полицейското управление в Чикаго през 1967 г. [15] [16]
В началото на 70-те години Купър оглавява отдела за комуникационни системи на Motorola. [4] Тук той създава първия преносим клетъчен телефон през 1973 г. и ръководи 10-годишния процес за пускането му на пазара. [8] Автомобилните телефони са били в ограничена употреба в големите градове на САЩ от 30-те години на миналия век, но Купър подкрепя клетъчната телефония за по-общи лични, преносими комуникации. [17] Той вярваше, че клетъчният телефон трябва да бъде „личен телефон – нещо, което би представлявало индивид, така че да можете да присвоите номер; не на място, не на бюро, не на дом, а на човек.“ [4] Въпреки че е заявено, че визията на Купър за устройството е вдъхновена от капитан Джеймс Т. Кърк, използващ своя комуникатор в телевизионното шоу Стар Трек , [18] самият Купър по-късно каза, че действителното му вдъхновение е радиото на китката на Дик Трейси . [19]
Висшето ръководство на Motorola подкрепи концепцията за мобилен телефон на Купър, инвестирайки 100 милиона долара между 1973 и 1993 г., преди да бъдат реализирани каквито и да било приходи. [20] Купър събра екип, който проектира и сглоби продукт за по-малко от 90 дни. Тази оригинална слушалка, наречена DynaTAC 8000x (DYNamic Adaptive Total Area Coverage), тежеше 2,5 паунда (1,1 кг), беше с дължина 10 инча (25 см) и беше наречена „телефонът на тухлата“ или „телефонът на обувката“. [21] Много съществена част от DynaTAC беше батерията, която тежеше четири до пет пъти повече от модерен мобилен телефон. [7] Телефонът имаше само 30 минути време за разговори, преди да изисква 10-часово презареждане, но според Купър, „Животът на батерията всъщност не беше проблем, защото не можехте да държите този телефон толкова дълго!“ До 1983 г. и след четири повторения, слушалката е намалена до половината от първоначалното си тегло.
Купър е водещият изобретател, посочен в “радиотелефонна система”, подадена на 17 октомври 1973 г. в Патентното ведомство на САЩ и по-късно издадена като патент на САЩ 3,906,166. [22] Джон Франсис Мичъл , ръководител на преносими комуникационни продукти на Motorola (и мениджър и ментор на Cooper) и инженерите, които са работили за Cooper и Mitchell, също са посочени в патента.
На 3 април 1973 г. Купър и Мичъл демонстрират два работещи телефона на медиите и на минувачите, преди да влязат в насрочената пресконференция в Ню Йорк Сити Хилтън в центъра на Манхатън. Стоейки на Шесто авеню близо до Хилтън , Купър направи първото публично обаждане с ръчен клетъчен телефон от прототипа DynaTAC. Обаждането го свързва с базова станция, която Motorola е инсталирала на покрива на Burlington House (сега AllianceBernstein Building ) и с наземната телефонна система на AT&T. [15] Репортери и зрители наблюдаваха как Купър набира номера на главния си конкурент д-р Джоел С. Енгел от AT&T. [23] „Джоел, това е Марти. Обаждам ти се от мобилен телефон, истински ръчен преносим мобилен телефон.“ [24] Тази публична демонстрация постави DynaTAC на корицата на списание Popular Science през юли 1973 г. [15] Както си спомня Купър от опита: „Направих многобройни обаждания, включително едно, когато пресичах улицата, докато разговарях с репортер на радиото в Ню Йорк – вероятно едно от най-опасните неща, които съм правил в живота си.“
Купър държи мобилен телефон DynaTAC през 2007 г
Този първи мобилен телефон започна фундаментална промяна на пазара на технологии и комуникации към извършване на телефонни обаждания към човек, вместо към място. [6] [21] Bell Labs представиха идеята за клетъчни комуникации през 1947 г., но първите им системи бяха ограничени до телефони за автомобили , които изискваха приблизително 30 паунда (12 kg) оборудване в багажника. [23] Motorola получи одобрение от Федералната комисия по комуникациите (FCC) за предоставяне на клетъчни лицензи на конкурентни организации и предотврати монопола на AT&T върху клетъчните услуги. [15]
Купър работи в Motorola в продължение на 29 години; изграждане и управление както на пейджинг, така и на клетъчен бизнес. Той също така ръководи създаването на транкингово мобилно радио, кварцови кристали , осцилатори, течнокристални дисплеи , пиезоелектрически компоненти, стерео технология Motorola AM и различни мобилни и преносими двупосочни радио продуктови линии.
Купър се издигна до вицепрезидент и корпоративен директор за изследвания и развитие в Motorola. [2] В допълнение към работата си върху мобилния клетъчен телефон, той изигра важна роля в разширяването на технологията на пейджърите от използване в една сграда до използване в множество градове. [8] Купър също работи с изобретателя Клифърд Л. Роуз, за ​​да коригира дефект в кварцовите кристали , използвани в радиостанциите на Motorola, което насърчи компанията да произведе масово първите кристали, използвани в ръчни часовници. [8]
Клетъчни бизнес системи [ редактиране ]
Dyna LLC [ редактиране ]
Мартин Купър и Арлин Харис
Купър и съпругата му Арлийн Харис основават Dyna LLC през 1986 г. като начална база за техните развойни и поддържащи дейности за новите компании, Subscriber Computing Inc., Cellular Pay Phone, Inc. (CPPI), SOS Wireless Communications и Accessible Wireless; последните две, от които заедно създадоха основата за създаването на GreatCall , всички бяха стартирани от Dyna LLC.
От централата си в Dyna Cooper продължава да пише и изнася лекции за безжични комуникации, технологични иновации, интернет и управление на R&D. Той служи в индустриални, граждански и национални правителствени групи, включително Консултативния комитет по спектъра на Министерството на търговията на САЩ, който съветва министъра на търговията на Съединените щати относно политиката за спектъра и Технологичния консултативен съвет на Федералната комисия по комуникациите (FCC).
GreatCall, Inc [ редактиране ]
През 1986 г. Купър съосновава Cellular Payphone Inc. (CPPI), компанията майка на GreatCall, Inc., иноватор на мобилния телефон Jitterbug (в партньорство със Samsung ). [25] GreatCall е първият цялостен доставчик на услуги с добавена стойност от край до край в клетъчната индустрия, който се фокусира върху простотата с основния си акцент върху възрастните хора.
Arraycomm [ редактиране ]
През 1992 г. Купър съосновава Arraycomm, разработчик на софтуер за технологии за мобилни антени. Под негово ръководство компанията се разрасна от стартъп, финансиран със семена в Сан Хосе, Калифорния, в световен лидер в технологията за интелигентна антена с 400 издадени или чакащи патента по целия свят. [26]
  
Energous.com
Купър се присъедини към борда на директорите от 2015 до 2019 г.
Закон на Купър  
Вижте също: Спектрална ефективност
Купър установи, че способността за предаване на различни радиокомуникации едновременно и на едно и също място е нараснала със същото темпо от първите предавания на Гулиелмо Маркони през 1895 г. Това накара Купър да формулира Закона за спектралната ефективност , известен още като Закона на Купър . Законът гласи, че максималният брой гласови разговори или еквивалентни транзакции с данни, които могат да бъдат извършени в целия полезен радиочестотен спектър в дадена област, се удвоява на всеки 30 месеца. [8] [26]
Публикации  
Последни публикации [ редактиране ]
„Митът за недостига на спектър“ Позиционен документ, март 2010 г.
„Mobile WiMax – безжична връзка от четвърто поколение,“ Bechtel Communications Technical Journal, септември 2007 г.
„Необходимостта от простота“ в антологията „Мобилно убеждаване: 20 гледни точки за бъдещето на промяната на поведението“, публикувана от Станфордския университет през 2007 г.
„Лични комуникации през 2025 г.“ за Eta Kappa Nu Electrical and Computer Engineering Honor Society, Есен 2005 г.
„Антените стават умни“ в Scientific American, юли 2003 г.
„Всички грешат“ в Technology Review, юни 2001 г. [27]
Награди и членства  
 • Менса [28]
 • 1984 – IEEE Centennial Medal and Fellow
 • 1995 – Награда за бизнес трансформация на Wharton Infosys
 • 1996 – Награда „Фред Линк“ на Американския радиоклуб и пожизнен сътрудник на Международния инженерен консорциум
 • 2000 г. – Десетте най-добри предприемачи на списание “Red Herring” за 2000 г.
 • 2000 г. – Встъпителен член на Залата на славата на RCR Wireless News
 • 2002 – Награда за пионер в областта на компютърните технологии и комуникациите на Американския компютърен музей Джордж Стибиц
 • 2002 – Награда за лидер в индустрията за проектиране на безжични системи
 • 2006 – Награда за нововъзникващи технологии на CITA
 • 2007 г. – Сътрудник на Световния изследователски форум за безжична връзка
 • 2007 – Награда за инженеринг Global Spec Great Moments
 • 2008 – Награда на Залата на славата на потребителската електроника на CE
 • Октомври 2008 г. – Най-добрите безжични иноватори на всички времена в САЩ.
 • 2009 – Награда на принца на Астурия за научни и технически изследвания. [29]
 • 2009 г. – Доживотен попечител, Технологичен институт на Илинойс
 • 2010 – Радиоклуб на Америка, награда за цялостно творчество
 • Октомври 2010 г. – член на Национална инженерна академия
 • 2011 – Встъпителен Михаил Горбачов : Човекът, който промени света, номиниран за награди
 • 2011 – Награда Webby за цялостно творчество
 • 2012 – Общество на инженерите във Вашингтон, награда на Вашингтон
 • 2013 – Charles Stark Draper Prize, National Academy of Engineering
 • 2013 – Marconi Prize[30][31]
 • 2013 – Honorary doctorate awarded by the students and the rector of Hasselt University on the occasion of the university’s 40th anniversary.[32]
 • 2014 IEEE-Eta Kappa Nu Eminent Member [2]
 • 2019 – Leaves the Energous board of directors.
References 
 1. ^ [1] ITU 150 Awards
 2. Jump up to:a b c d Encyclopedia of World Biography, 2008. encyclopedia.com
 3. ^ Companies Try to Create Room on Radio SpectrumThe New York Times, July 6, 2012
 4. Jump up to:a b c 38 years ago he made the first cell phone call, CNN. April 3, 2011
 5. ^ 50 years ago, Martin Cooper made the first cellphone call
 6. Jump up to:a b c A Chat With the Man Behind the Mobiles, BBC, April 21, 2003
 7. Jump up to:a b Meet Marty Cooper, the Inventor of the Mobile Phone, BBC, April 23, 2010
 8. Jump up to:a b c d e Father of the Cell Phone, Economist, June 4, 2009
 9. ^ The Cell Phone: Marty Coop’s Big Idea, CBS News 60 Minutes, June 11, 2010
 10. ^ Wireless Hall of Fame – Arlene Harris, RCR Wireless, May 26, 2007
 11. ^ Carriers Warn of Crisis in Mobile SpectrumThe New York Times, April 17, 2012
 12. ^ “Jews of the Week: Martin Cooper and Joel Engel | Jew of the Week”. December 14, 2011.
 13. ^ “April 3: The First Cell Phone Call”Jewish Currents. Archived from the original on December 10, 2018. Retrieved March 8, 2019.
 14. ^ “Jewish-American Hall of Fame – Nominate Somebody”amuseum.org.
 15. Jump up to:a b c d Oehmke, Ted (January 6, 2000) Cell Phone Ruin the Opera? Meet the CulpritThe New York Times
 16. ^ Reed, Brad (May 9, 2011) Meet the guy who made the first cellphone call 40 years ago today, Network World.
 17. ^ Best Inventions of 2007Time.
 18. ^ “How William Shatner Changed the World—Martin Cooper, mobile phone inventor”Archived from the original on December 19, 2021. Retrieved April 4, 2013 – via YouTube.
 19. ^ “Video interview with Marty Cooper”Scene World. Retrieved March 1, 2015.
 20. ^ Inventor of the Cell Phone Says No to AT&T-Mobile, Yes to Apps, and More, PC Magazine, April 15, 2011
 21. Jump up to:a b Inventor of Cell Phone: We Knew Someday Everybody Would Have One, CNN, July 9, 2010
 22. ^ Cooper, Martin et al. ”All Signaling” U.S. patent 3,906,166, Issued September 1, 1975
 23. Jump up to:a b April 3, 1973: Motorola Calls AT&T…by Cell, Wired, April 3, 2008
 24. ^ Twitter, Telegram and Email: Famous First LinesBBC News, March 21, 2011
 25. ^ Cooper’s Calling, ITP Net, April 21, 2010
 26. Jump up to:a b Antennas Get Smart, Scientific American, June 9, 2003
 27. ^ Review, Technology. “Everyone Is Wrong”MIT Technology Review.
 28. ^ “They’re Accomplished, They’re Famous, and They’re MENSANS”. Mensa Bulletin (476). American Mensa: 25. July 2004. ISSN 0025-9543.
 29. ^ “The fathers of the mobile phone and email, Prince of Asturias Award Laureates for Technical and Scientific Research” (Press release). Fundación Príncipe de Asturias. June 17, 2009. Archived from the original on July 16, 2012. Retrieved June 17, 2009.
 30. ^ “Martin Cooper – Marconi Society”. October 26, 2013.
 31. ^ “Martin Cooper – Marconi Award 2013″.[permanent dead link]
 32. ^ Academische Openingszitting 2013–2014 Archived May 24, 2018, at the Wayback Machine. uhasselt.be. September 27, 2013
 от уикиипедия

Кои упражнения са подходящи при възстановяване след и нсулт? бр.280

Инсултът е  състояние, при което най-общо казано, е нарушено нормалното кръвоснабдяване в мозъка, а последствията от намаления кръвоток са увреждане на мозъчни центрове.
Човекът, преживял инсулт има нарушаване не само в двигателната функция, но и страдание в емоционална сфера. Обикновено няма желания, нито мотивация, което допълнително влошава състоянието и се отразява на качеството му на живот.
Днес, неврогенезата или синтеза на невронни клетки и  невропластичността на мозъка, са предмет на изучаване от науката и това дава възможност за по-бързото и качествено възстановяване на хората, пострадали от инсулт. До скоро се смяташе, че нервните клетки не се възстановяват, днес това е опровергано твърдение.
Стимулацията, чрез определени движения, упражнения и задачи, води до поява на нови клетки, създават се нови невронни пътеки, което означава частично, а понякога и пълно възстановяване на засегнатите участъци.
Физическите движения, усилията, които полага човек, са залог за подобряване на качеството на живот след инсулта.
Как да подмогнем възстановяването?
Освен лекарствена терапия и обичайната, но задължителна рехабилитация, за подобряване на състоянието на мозъка нека използваме обучение и точков масаж – акупресура:
Всекидневен възстановителен режим:
 • Наизустете едно стихотворение, като започнете с тристишие. Вземете японско хайко или  научете по три реда от по-дълги стихотворения. Теми „природа‘ и „хумор‘  са най-подходящи. Принтирайте стихчетата с удобен размер за четене. Наизустявайки ги, се опитайте и да си ги представяте образно, да почувствате, да визуализирате всеки елемент от стихотворението. Т.е. да пресъздадете стихчето във всичките си сетива, така активирате различни мозъчни участъци.
Без да бързате, без да се претоварвате, но и без да пропускате нито един ден.
 • Следващата крачка е да наизустите кратки разкази. Повтаряйте ги, отговаряйте на въпроси по съдържанието и смисъла на текста.
 • Опитвайте се да пишете. В случай, че все още не е възможно със засегната от инсулта ръка, пишете със здравата. Пишете цифри, букви, рисувайте.
Всеки опит, дори и неуспешен, е по-добре отколкото липса на такъв. Спомнете си как едно малко дете се учи да ходи. Ако след първото падане се откаже, то никога няма да се научи да ходи.
 • Правете аритметични действия според възможностите си в момента. Може би в началото ще се „върнете в 1-ви клас“.
 • Вземете няколко различни картички и се опитайте да запомните тяхната подредба, правейки разказ. Може да започнете с 3-4, а постепенно да увеличавате бройката, съчинявайки разкази на различни теми.
Всички упражнения се правят без напрежение, до първите признаци на умора. Много често те се появяват до няколко минути от началото, но не се отказвайте и ги правите няколко пъти на ден!
Липсата на натоварване на мозъчните процеси = липса на възстановяване или недостатъчно възстановяване.
Същото важи и за здрави хора!
Претоварване – забранено!
Масаж на акупунктурни точки, подобряващи състоянието на мозъка и общото състояние на пациента:
 • На ръката: ШоуСанЛи и ХеГу – ШоуСанЛи се намира: при сгъната ръка 2 пръста под лакътна гънка. ХеГу: между палеца и показалеца по близо към 2-ра метакарпална кост.
 • На крака: ЦзуСанЛи и СюанЧжун- ЦзуСанЛи: 4 пръста под капачката, на 1 показалец разстояние, странично от големия пищял. СюанЧжун: 4 пръста над върха на външния глезен, пред малкия пищял.
Масажа се прави 2-3 пъти на ден по 2-3 минути на точка.
Ефектът започва да проличава след няколко седмици, а колко бързо ще се възстанови пациента, зависи от тежестта на състоянието, също от голямо значение е лекарствената терапия, рехабилитацията, грижите за пациента.
 https://www.shakola.com/2020/08/%D0%BA%D0%BE%D0%B8-%D1%83%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D1%85%D0%BE%D0%B4%D1%8F%D1%89%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B2%D1%8A%D0%B7%D1%81%D1%82/?fbclid=IwAR3A6PrOINfqJQrhqQcBP7wMZElMrfRinaqWFUCDLaQkuBS-XjWXRF7n2fE_aem_ATnnp4CQ5WOsU6H4LP6yhgsWUMZ9otJXeR4ikELD6UbnAB2XeMty6Lc2C3zhJn-Mj-xQJVpcscOECmAV-r7oXHvP

 

ХУМОР И САТИРА В ЕДНО БР 280

 ВЕСЕЛ *** ГРЪМОТРЪН

А ТИ КАКВО ГОВОРИШ?
Такава ли била работата, та тръгнахме да се гоним? Кой кого
гони, аз тебе , а ти мене. Ама, оня видиш ли го, беш да го няма от тук! Тъй се е наваксал, чак шапката ти ще падне. А бе, може да не падне, ама като му зашлевя един, ще се превърти на 180 градуса. Ще кажеш как тъй, а? Да, ама като е тъй, не е онъй. Щото се пише на голям ербап. А ха… Хайде, добре, че са предните ми зъби. Па да си продължим. И вече не му е тук мястото. От село бил, пък тук дошъл и се надул като пуяк. Вижте го, бре хора? Без съдържание, а инак на големец се пише. Голям лидер, братче. А не може две думи да напише на български. Говори само английски. Сега било модерно. Като, че майка му не я знам. Живее си женицата на село и си говори само на български. Май селските хора не са забравили българския? Те са израснали там и са сраснали със земята. Корава е тя, много твърда. Нали е наща, българската! Селските хорица си я обичат. Тя ги храни, тя им дава животец. Пък животът се дава веднъж на земята. А нашият виждаш ли го? Забрави я таз земя. Като, че не е негова. Се по чуждото му отиват очите. За него, нащо няма смисъл. Говори си английски и хич не му пука, че е нашенец. Ей, забрави той, забрави, що е рекъл народът: “Туй що е наше, любя, тача и милея“. О, човече… Съвземи се и вдигни се, бе! Твоят род е велик. Какво ще кажеш ти, дето говориш само английски и пишеш на латиница? От кой род и родина си? Аха, тъй значи! Правиш се на разсеян! Забравяш от къде си. Като те хвана под мишка и ще те заведа ей там, в твойто село, да видиш кво правят хората. Ората сеят на тяхната земя. А тя е наща, българската. И говорят само нашият език- българският.
А ти какво говориш?…
писателят сатирик Весела Будилкова
 
 
 
 
  

Петко Р. Славейков

“РОДЕН В ТЪРНОВО НА 1827 ПРЕЗ НОЕМВРИЯ. НА 19 СЪМ КРЪСТЕН, А НА 17 ЯНВАР. 1828 СЪМ ОСТАНАЛ БЕЗ МАЙКА.”
До смъртта си на 1 юли 1895 г., когато е на 67 години, Петко Р. Славейков е обобщил цялото величие на Възраждането ни
ОЩЕ В ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НА СВОЯ СПОМЕН, написан по повод на своята 40-годишна дейност, е целият Славейков. Забележете в тези така сгъстени думи колко живот – силен и драматичен, е събран! Всъщност и неговата мащабна фигура събира огромна дейност, която изследователите, колкото и да са старателни, трудно биха проследили изцяло, още повече като се има предвид загубените му ръкописи и изчезналата документация, поради превратните събития, на които не е спокоен страничен свидетел, а всеотдаен активен участник.В деня на неговото рождение можем само да изредим онези положени основи, които тръгват от него: първият хумористичен вестник “Гайда”, първото списание за деца “Пчелица”, първото списание за жени “Ружица”, един от първите преводачи на Библията, първият новобългарски поет-лирик, автор на стихотворения за деца, педагог и отличен учител, фолклорист и познавач на цялото ни народно творчество като специално внимание отделя на пословиците и поговорките, които събира през целия си живот, преводач на Езоповите басни, изключителен общественик, дейно участва в борбите за българска Екзархия, след Освобождението заедно с Петко Каравелов двамата създават Либералната партия, от която се роят десетина партии, ненадминат оратор, посочен от Симеон Радев за пример… И не на последно място баща, чиито синове и дъщери следват примера му, а Пенчо П. Славейков става ярко явление в българската литература!ПРЕД НЕГОВИЯ СВЕТЪЛ ОБРАЗ МОЖЕМ САМО ДА СЕ ПОКЛОНИМ С ПОЧИТ И БЕЗКРАЙНО УВАЖЕНИЕ!
“РОДЕН В ТЪРНОВО НА 1827 ПРЕЗ НОЕМВРИЯ. НА 19 СЪМ КРЪСТЕН, А НА 17 ЯНВАР. 1828 СЪМ ОСТАНАЛ БЕЗ МАЙКА.”До смъртта си на 1 юли 1895 г., когато е на 67 години, Петко Р. Славейков е обобщил цялото величие на Възраждането ни
ОЩЕ В ПЪРВОТО ИЗРЕЧЕНИЕ НА СВОЯ СПОМЕН, написан по повод на своята 40-годишна дейност, е целият Славейков. Забележете в тези така сгъстени думи колко живот – силен и драматичен, е събран! Всъщност и неговата мащабна фигура събира огромна дейност, която изследователите, колкото и да са старателни, трудно биха проследили изцяло, още повече като се има предвид загубените му ръкописи и изчезналата документация, поради превратните събития, на които не е спокоен страничен свидетел, а всеотдаен активен участник.В деня на неговото рождение можем само да изредим онези положени основи, които тръгват от него: първият хумористичен вестник “Гайда”, първото списание за деца “Пчелица”, първото списание за жени “Ружица”, един от първите преводачи на Библията, първият новобългарски поет-лирик, автор на стихотворения за деца, педагог и отличен учител, фолклорист и познавач на цялото ни народно творчество като специално внимание отделя на пословиците и поговорките, които събира през целия си живот, преводач на Езоповите басни, изключителен общественик, дейно участва в борбите за българска Екзархия, след Освобождението заедно с Петко Каравелов двамата създават Либералната партия, от която се роят десетина партии, ненадминат оратор, посочен от Симеон Радев за пример… И не на последно място баща, чиито синове и дъщери следват примера му, а Пенчо П. Славейков става ярко явление в българската литература!ПРЕД НЕГОВИЯ СВЕТЪЛ ОБРАЗ МОЖЕМ САМО ДА СЕ ПОКЛОНИМ С ПОЧИТ И БЕЗКРАЙНО УВАЖЕНИЕ!
Стефан Коларов

7 НОЕМВРИ 1919 г. – НЬОЙСКИЯТ ДИКТАТ БР. 280

  – РАЗПОКЪСВАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ!бр
На 27 ноември 1919 г. милиони българи остават извън пределите на България! Това, което се случва през 1919 г., е договорено предварително от Великите сили още преди Първата световна война. Целта е била да бъдат разделени земите на Днешна България, която е била и е опасност за геополитическите цели на Австрия, Германия, Русия, Англия, Франция! Да! Опасност! Ние, българите, сме създатели на първото държавно формирование още от края на ледниковата епоха – 15 000 г. Пр.Хр. Тук е прототипът на Ерусалим и Израел( “Изида, Ра, Бог-Син” – Свещената земя на Слънчевите хора – сияйните – т.е. Българите)! Подготовката за разделянето на Българските земи в историко-географската област ” Македония” се започна още 1914 г. Не случайно фашизоидният сръбски терорист убива Франц Фердинанд в Сараево, за да започне Първата световна война, финансирана от банкери, работещи за световните Финансов и Промишлен капитал! Целта е била преразпределение на териториите на влияние на Германия, Англия и Франция! Така по този начин България е губеща без да има загубена война!
Мислете , българи! Днес България се намира на същото положение! Наша е отговоността да опазим националната си сигурност и идентичност! Умишлено фашизоидни структури се опитват да вкарат България във война с Руската федерация! Не забравяйте, че ние сме в основата на генната банка на Руската федерация и Украйна! Ние трябваше да бъдем умиротворител между тези два народа от древнобългарски произход! Аспектите в геополитически план се очертават с опасност за България! Не трябва да се позволява повече да се изнася оръжие за никакви военни действия срещу никакви държави! Образовайте се, обединявайте се или ни чака още по-лошо време – възможно е много скоро да се създаде плацдарм и за фалшиви етнически вражди срещу нас, благодарение на нескопосаната политическа класа! А това може да доведе до поредното преразпределение на териториите на България!
Да живее България
Публикация: Иван Тренев

ТЪРЖЕСТВО В ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ ПЛОВДИВ

Тази година се навършват 170 години от рождението на словенеца Антон Безеншек- баща на българската стенография и голям приятел на Пловдив. В залата на Регионален исторически музей – Пловдив на 15. април 2024  година  се проведе тържествено честване на годишнината му. Присъстваха председателят на Общински съвет- Атанас Узунов, заместник-кмета по трансорта на Община Пловдив- Савина Петкова, директора на Регионален исторически музей- Стефан Шивачев, заместник – ръководителя на посолството на Република Словения в България, председателя на Съюза на стенографите в България, представители на академичната общност в Пловдив, общественици и граждани.Тържеството беше открито със слово на председателя на Общински съвет- господин Узунов.

   Антон Безеншек завършва университета в Загреб. Тогава Загреб и Хърватия са част от Австро-унгарската империя.
   Той приема предложението на новото българско правителство след Освобождението, да създаде българската стенография и да стане главен стенограф на българското народно събрание. Словенецът подготвя първите български стенографи, един от които го измества по не особено коректен начин, от длъжността стенограф в народното събрание. Това е основната причина,  Безеншек да напусне София и се засели в Пловдив.
   Тук, освен стенограф на Областното събрание на Източна Румелия развива сериозна просветителска дейност. Намира и подходяща среда- главнияя архитект на Източна Румелия – италианецът Пиетро Монтани- проектант на Областната библиотека и музей в Пловдив, швейцарецът Люсиен Шевалас- създател на първите паркове в България и наречен министър на цветята ,и най-вече чеха Йозеф Шнитер- създател на първия градоустройствен план на Пловдив, и с най- голямо влияние върху развитието на Безеншек,като изследовател и просветител.
   Като преподавател в мъжка гимназия “Александър I” /сега хуманитарна гимназия “Св.св.Кирил и Методий”/ в Пловдив, основава науката германистика в България. Тук написва и издава първия учебник по “Етика и нравоучение”, с което създава едноименната учебна дисциплина в българската образователна система. Сред учениците му в гимназията са гениалните български поети Пейо Яворов и Димчо Дебелянов. В нея преподаватели са чехите- големия художник Иван Мърквичка, който по-късно създава Художествената академия в София, диригента Антон Тайнер, Лудвик Лукаш- автор на един от първите учебници по химия в българското образование. Безеншек владее 8 езика, което му позволява да създаде стенографска система, приложима за всички славянски езици, независимо дали използват кирилицата или латиницата. Тя е валидна и до днес, независимо че са правени 83 опита за нейното подобряване. Освен тези приноси в историята на Пловдив, Безеншек е един от основните инициатори за създаването на първата професионална театрална трупа в България- в Пловдив в 1881 година и е пръв председател на Пловдивското певческо дружество.
   Не случайно, когато напуска Пловдив  през 1913 год.  И отива в София, той е сред инициаторите за създаването на прочутото читалище “Славянска беседа” там.
Благодарните пловдивчани издигат паметник на Безеншек в Цар Симеоновата градина- Пловдив. Той е обявен и за почетен гражданин на нашия град.
Георги Караджов