АМЕРИКАНСКИ ПЛЕМЕНЕН СТИЛ БР.107

bellydance-superstars2_000-480x328Началото на Американският племенен стил се слага в Калифорния (Сан Франциско) и представлява смесица от различни фолклорни стилове на танцовите движения и костюми взети от Индия, Средния Изток, Северна Африка, Испания и Балканите. Стилът се оформя като такъв в края на 80-те години като желание за нещо ново и 
предизвикателно. За първоизточник на този стил се смята Джамила Салимпур с нейната трупа Бал Анат. Тя за първи път представя
фолклорните танци от различни региони на Близкия и Средния Изток, като основно нейната трупа се представя на различни фестивали.

След това една от нейнитe ученички Маша Арчър сама започва да преподава това което е научила от Джамила, но напускайки Бал Анат твърде рано Маша никога не се научава как се прави хореография и за да  запълва дупките тя често импровизира. Така в един от нейните класове попада Каролена Нерикио.
Днес Каролена се смята за майката на Американският Племенен стил. 
Тя основава трупатаFat Chance Belly Dance през 1987 г. – първата трупа, която се фокусира върху импровизацията. Каролена и FCBD основава азбуката на АTS-стила (American Tribal Style) и формата на лидер и следващ, който ние познаваме днес.

 
Племенният стил възниква вследствие желанието за връщането his1webна танца към неговите културни корени, но реализирайки го като едно наистина вълнуващо представлениe. Американският племенен стил има същите културни корени като много фолклорни танци на Средния Изток, Северна Африка, Индия, Испания и Турция. Това са същите корени, от които се заражда и
 днешният Кабаретен стил на Ориенталските танци,само че отделните движения, стилизацията и презентацията са много различни. И ATS и Raqs Sharqi са продукт от синтезирани културни елементи, които са се променяли взависимост от различни причини-политически, религиозни,промeни в границите и миграцията. Американският Племенен стил се основава на модерния, целенасочен синтез на тези елементи, докато в Raqs Sharqi те са залегнали по дълбоко в историческите промени.
   

           

В последните 10 години сред младите американки, които се занимават с Ориенталски танци възниква едно ново течение, което ние знаем под името Tribal Fusion. Tribal fusion започва като underground феномен и много бързо се разпространява навсякъде в Америка, а в последните години и в Европа. Разликите между традиционния Племенен стил и Tribal fusion стила са много,както в костюмите, стилизацията и музиката, като се запазват фундаменталните изолации и движения характерни за всички стилове при Ориенталските танци. Тук основно се танцува соло, а не в група, като разбира се са възможни изключения.
Пищните поли са заменени от Jazz панталони и се набляга изключително много на театралния, драматичен look. Движенията са бавни, змиеподобни и изискват невероятен мускулен контрол, понякога почти роботизирани. Много от емблематичните Tribal fusion трупи и изпълнители често използват движения от танцови формати, които нямат нищо общо с Ориенталските танци като Джаз балет, Хип-Хоп. Невероятен е начина, по които те експериментират с танца като цяло, сваляйки границите и създавайки танца на новото време, синтезирайки старото с новото. Особенно място искам да отделя и за музиката, която те използуват в по-вечето случаи е DJ-миксове на електронна, индустриална музика с тежки етно акценти. И кабаретният и трайбъл стилът съжителстват в пълна хармония на сцената и създават едно невероятно изживяване. (Belly Dance Superstars ) Световно популярни представители на този стил са Rachel Brice, Sharon Kihara, Zoe Jakes, Kami Liddle, и много други.

    

    

Известни сентенции

Хилядите емоции, които бушуват в мен през деня, излизат на яве, едва когато танцувам. 

Ейбрахам Линкълн 

http://www.evelinapapazova.com/pagebg.php?P=11&SP=190 

тагове: американски, племенен, стил

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>