КАК ДА ИЗЕБРЕШ ИМЕ ЗА КУЧЕТО СИ? БР.110

Как да избереш име за кучето си?

Името на кучето не е толкова незначително нещо, колкото понякога ни се струва. Някои домашни любимци носят странни и не много звучни имена, а това може да се окаже грешка. Ако се чудиш как да кръстиш кученцето си, тази статия е за теб.

Имената на домашните любимци като кучетата и котките, са много важни, защото те будят вниманието им и имат важна функция, защото животното знае, че трябва да прави нещо, след като чуе името си. Освен това имената са в основата на връзката човек-животно.

Кучето и котката могат да научат името си, за разлика от други домашни любимци. Според изследване, направено в колеж в Южна Каролина, куче от породата коли може да разпознава имената на 1 022 предмета.

Все още не е ясно как домашните любимци разбират дадена дума – дали просто я чуват и знаят какво следва, или знаят какво означава тя за тях. Как да научиш домашния си любимец да отговаря на името си? Кучето и котката могат да научат името си, но все пак им трябва малко време.

Ако си вземеш куче от приют, отначало трябва да го оставиш да свикне с гласа ти и с думите, които чува.Лесен начин да накараш кучето ти да си научи името е да използваш лакомства. Животинките са големи чревоугодници и лесно можеш да го подлъгваш с кучешка бисквитка и да го наричаш по име.

Много е важно да се забавлявате. Прави го на игра. Важно е тонът и тембърът на гласа ти да са весели и жизнерадостни. Недей да се караш на животното, ако не те разбира. Опитай да се държиш мило и гальовно, превръщай всичко в игра. Така ще е най-лесно и за двама ви.

Кое име е подходящо? Някои съгласни като (к, п, д) имат по-различно звучене от останалите съгласни. Те носят повече енергия и карат кучето или котката да ти обърне внимание. Тези звуци активират аудио-рецептори в мозъка, в пъти повече отколкото други звуци. По-меките съгласни и гласните възбуждат по-малко рецептори в мозъка.

Имена, които да избягваш. Няма име, което „да не става”, но все пак някои са по-подходящи от други. Не избирай твърде дълго име за кучето си, защото ще го запомни по-трудно, а и ти трябва да го произнасяш правилно, за да може кучето ти да се ориентира.

Гальовни имена. Кучетата са достатъчно умни, за да разберат, когато ги наричаш с разни умалителни. Ако си имаш някои думи, които ти харесват, но те са различни от името на кучето ти, то навярно ще свикне и ще се обръща и на гальовните ти обръщения. Ако е още малко и не е свикнало съвсем с името си, най-добре се въздържай да го наричаш по много различни начини, защото ще се обърка или ще спре да се отзовава на истинското си име.

предоставила: Илина Пенева

таове:избереш, име, куче

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>