В СВЕТА НА КОТКИТЕ БР.110


_______________________________ _____________________________

СИБИРСКАТА КОТКА – царкинята пазител на домашното огнище   

OLYMPUS DIGITAL CAMERA„ … Живяла някога, в една далечно царство …“ Котката, за която ще ви разкажа, е като излязла от древно сказание за богатири. Защото произходът й е скрит далеч в минали времена, когато тази разкошна котка с пухкава опашка и изразителни умни очи е намерила пътя към сърцата и дома на човека. Тя е с масивно телосложение, полудълга козина, специфична яка, широка глава, средно големи уши и очи с характерен израз. Естествена е, но и удивителна. Като другите, но различна …

 РУСКА СИНЯ – от АРХАНГЕЛСК около света и обратно у дома

rus_golub1РУСКАТА СИНЯ е красива и елегантна котка. Съчетанието на сребристо синя козина и изумрудено зелени очи очароват всеки, който види отблизо представители на тази порода. Аборигенни котки от северните области на Русия са внесли в гените й нейната основна особеност: меката, синя на цвят плътна козина. Руската синя е с приятен темперамент и спокоен характер, с лекота се приспособява към различни условия за живот и няма нищо против работещ собственик тъй като чудесно се забавлява и сама.

 РЕГДОЛ – за домашната котка като парцалена кукла  

rd_cМоже би ви звучи забавно? Но историята, която ще прочетете – едва ли. Малко ни бе известно за тази много специфична и спорна американска порода полудългокосмести котки със странно име и за бурята, която бушува между почитателите й и тези, които считат, че не на човека е дадено правото да унищожава всичко котешко у котките. На външен вид регдол напомня свещена бирма, особено когато е с „ръкавици”. Това е голяма и много красива котка! И всичко щеше да е прекрасно, ако това не беше най-странната порода котки в света…

 ПИКСИ БОБ – съвременна легенда за домашната котка и североамериканския рис

04ПИКСИ БОБ e особена порода домашни котки. В името й се преплитат английският фолклор и североамериканскят рис с къса опашка Lynx Rufus. В старинните приказки на Англия се говори за същество, наречено „пикси”. Описват го като „мъничък лукав син елф”. И тъй като bob означава къса опашка, името на странната коткa ще рече „късоопашат елф”;) Запознайте се с една от най-новите и необичайни породи котки в света!

 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА 

persian-cat-4Красива и тайнствена, дългокосместа с окраски, създадени не толкова като чудеса на природата, а от внимателна човешка ръка с неизчерпаема фантазия, персийката е сред най-тайнствените котки. Колкото по-популярна ставала, толкова повече се опитвали да открият произхода й. А любопитството породило слухове и легенди, някои по-правдоподобни, други – приказни, но е факт, че и днес произходът й е загадка… Съвременната история на породата започва преди 150 години във Великобритания и се създава от етапите на оформянето на различните окраски на козината. Ако в началото персийците били само сини и по-рядко черни, то днес са известни повече от 120 цвята и оттенъка на козината им!

 ПЕРСИЙСКАТА КОТКА – прочути британски развъдници в началото на 20 век  

persian-cat-seb79Ако се замислим какво представлява историята на фелинологията, можем с увереност да кажем: това е историята на вдъхновени, ентусиазирани хора и красиви котки. Не е възможно да се разкаже историята на породата, без да споменем имената на развъдчиците и, разбира се, имената на котките:)

За котките породи СФИНКС – С ЛЮБОВ

dons31КОТКИТЕ СФИНКС са най-необичайните и екзотични представители на котешкото царство. Тяхната странна и даже мъничко „извънземна” външност не оставя никого равнодушен. Едно от двете – възторг или пълно отвращение. Средно положение като правило няма. А как да опишем накратко тези чудни същества? По малко коте, по малко кученце, по малко маймунка и мъничко детенце – всичко това събрано в горещо телце в кожено палтенце на много, много гънки.

 ОЦИКАТ – ДИВОТО ОЧАРОВАНИЕ на домашната котка

Ocicat catФренският писател Фернан Мери е казал: ”Бог е създал домашната котка, за да могат хората да изпитат удоволствието да погалят тигър.” Оцикат е може би най-съвършеното олицетворение на тази идея. Това е порода домашни котки, създадена така, че на външен вид да наподобява максимално дива котка, а заради своя темперамент е и желан семеен домашен любимец. Оцикат е петниста, средна или едра на ръст атлетична котка, в чийто вени (за разочарование на желаещите да погалят тигър) няма и капка дива кръв. Тя e кръстоска от 3 добре известни породи котки: абисинска, сиамска и американска късокосместа.

  ОРИЕНТАЛСКА КЪСОКОСМЕСТА – в огледалото на сиамската котка

Lilac Oriental Cat Crouched on WoodОриенталката е сред породите, които предизвикват необичайния възторг на любителите на съвременните породи котки – с древна история, екзотичен (според днешното разбиране на фелинолозите) външен вид и качества на любима на семейството ви домашна котка. Мнозина считат, че ориенталските котки са най-изящните и изтънчените в котешкото царство. И добавят, че най-важен е характерът на ориенталките: това са котки, които обожават своя собственик.

 НОРВЕЖКА ГОРСКА КОТКА – чаровният обитател на древните гори

aineНорвежката горска котка принадлежи към полудългокосместите породи, създадени през втората половина на 20 век. Но нейният произход е древен. Предците й имали дълга и гъста козина, която ги предпазвала в суровите зимни условия. Запазила е и днес своята красива и пищна козина, съобразителността и находчивостта на дивите си роднини, живели векове наред в древните, обвити в магически ореол, норвежки гори.

 МЕЙН КУУН – ум, благородство и американска дива красота

maine-coon-webМейн куун е сред най-старите в Северна Америка и е единствената дългокосместа местна порода котки. Както личи и по името им, тяхната родина е щатът Мейн в САЩ. Създадени са преди повече от 150 години като едра, силна и красива порода котки, която добре да понася и най-суровата зима, а произходът им е обгърнат от легенди и митове…

  МАНЧКИН – вълшебните обитатели на страната ОЗ

Strolling_Gala_munchkinТези удивителни късолапи котки не са сред признатите породи, създадени чрез дълга и внимателна селекция. Необичайните зверчета, наречени на името на приказния народ от страната Оз, са се появили като резултат от спонтанна мутация. Един от онези странни неповторими жестове на Природата, които предизвикват бурни и непримирими спорове между хората. При това вече доста дълго време.

 МАНКС – котки без опашки на остров МАН

manx3-webMАНКС е порода очарователни и интелигентни котки с вродена генетична мутация на гърба, заради която нямат опашки. Но ако оставим настрани безопашатостта им, манкс са прочути и със закръгления си външен вид. Тази порода може да бъде нарисувана чрез серия от кръгове! Има кръгла глава и закръглени бузи. По-късият гръб оформя плавна арка от раменете към задницата (отново част от кръг). Очите на манкс също са, разбира се, кръгли. Котките от тази порода имат мило изражение – чудесно допълнение към симпатичния им закръглен силует…

 ЛА ПЕРМ – нежност и къдрава козина, дар от Природата

LaPerm_Cordelia2Породата ла перм е сред най-новите в котешкото царство. Това е още една от къдравите породи котки тип рекс (като девон и корниш) и е единствената порода от този тип извън Европа – нейната родина е САЩ. Ла перм е уникална като генетично богатство и не е свързана с европейските породи рекс. Тя е с елегантно и атлетично тяло и активен, дружелюбен характер. Има репутация на хипоалергенна. A най-забележителното в ла перм е, разбира се, нейната рошава прическа – с козина на меки вълни, къдрици и спиралки, с най-разнообразни цветове и рисунъци.

 КОРНИШ РЕКС – първата порода котки с къдрава козина

Cornish_webКорниш рекс са първата известна ни порода котки с къдрава козина – спонтанна мутация, известна като “рекс”. Първата котка от този тип се появила в котило в една английска ферма в Корнуол, Англия, в средата на 20 век. Не само козината е необикновеното в корниш рекс – котките от тази порода имат характерна глава и тяло: големи уши са разположени отгоре на сравнително малката им яйцевидна главица с изразени скули, имат високо поставен римски нос и силна долна челюст. Въпреки крeхкия си външен вид, това са средни на ръст котки с изключително здраво и мускулесто тяло, които използват своите бедра и дълги крака за бързи стартове и спирания, за пъргави обръщания и високи скокове.

 КОРАТ – котките на ЩАСТИЕТО

korat5„Очите на корат не са като тези на другите котки – изразителни и прекалено големи за лицето, взиращи се в далечината по начин, който спира дъхът ти … блестящи като капка роса по листата на лотус.” Наричат ги Си-Сауат и „котки на щастието”. Тяхната родина е платото Корат в Тайланд – място на древни цивилизации и красива природа.

 ЕКЗОТИЧНА КЪСОКОСМЕСТА – в огледалото на персийската котка 

exotic-shorthairКазано кратко и ясно – екзотичната котка е късокосместата версия на персийската. Новата порода е наследила от предците си общителен и нежен темперамент, но 20 години привнасяне на кръв от други късокосмести породи е превърнала екзотичните котки в по-весели и по-любознателни създания от роднините им. От всички породи единствено екзотичната котка е взела най-доброто от двата свята – на късокосместите и на дългокосместите роднини. За мнозина тя е съвършеният домашен любимец.

 ЕГИПЕТСКА МАУ – докосната от богинята БАСТЕТ

mau9Любовта на древните египтяни към домашните им котки намира отражение и в религията им. Сред зооморфните богове на древен Египет на особена почит е била богинята Бастет – изобразявали я като домашна котка или жена с глава на котка. Наричали я “Майка на котките”… Историята на свещените котки от древен Египет продължава в средата на 20 век – тази изключително рядка и много красива порода котки съществува благодарение на княгиня Наталия Трубецкая.

 ЕВРОПЕЙСКА КЪСОКОСМЕСТА – ненадминатият ловец на мишки

eur_webТрудно е да се направи кратко описание на европейката. Това е красива, здрава, елегантна котка с хармоничен външен вид и ярка индивидуалност. Тя е ласкава, добра, не се натрапва и не изисква особени грижи. По характер е сангвиник – уравновесена и в същото време игрива до дълбока старост. С лекота се приспособява към ритъма на живот на собствениците си. Ненадминат ловец на мишки и плъхове. С две думи: истинска котка!

 ДЕВОН РЕКС – частица от древните английски приказки

OLYMPUS DIGITAL CAMERAПървото, което веднага забелязвате, когато видите девон рекс, това са огромните, ниско поставени уши във формата на крилцата на пеперуда и големите бадемовидни очи…
На тези, които им харесва идеята за „приказния” произход на котките девон рекс, ще им се понрави и това, че първият представител на породата е намерен недалеч от изоставен рудник в английското графство Девъншир, в местност с големи гори и подземни пещери… Девъншир, Графство, хобити, троли, джуджета, пикси … девон рекс! Сякаш те не са човешко творение, а подарък от самата Природа.

 ЗЕЛЕНИ ОЧИ и блещукащо сребро
Необикновената история на породата БУРМИЛА

burmilla_webБурмила е красива късокосместа котка от екзотичен тип със зелени очи и нос цвят теракота, ограден с тъмна линия. Козината й е с изключителен контаст между тъмните части и задължителния основен цвят на истинско сребро. Вследствие на сложните генетични мутации при създаването на породата, съчетала бирманска късокосместа и персийка чинчила, козината на бурмила има чисто бял подкосъм!

 БРИТАНСКА КЪСОКОСМЕСТА – достойнство, чар и английско възпитание

BritishBlue_webВ знаменитата приказка на Шарл Перо се разказва за един забележителен котарак, който ловял зайци и правел всякакви други интересни неща, като например, да се разхожда в ботуши и да говори с човешки глас. А Луис Карол в “Алиса в страната на чудесата” разказва за котарак, който можел да се усмихва. Спомняте си за изчезващия Чеширски котарак, нали? И в двете приказки става дума за една и съща котка – днешната британска синя късокосместа… Британците са единствените в котешкия свят, които могат да се усмихват.

 БОМБАЙСКА КОТКА – оранжевооката черна мини пантера

bombay4„Страшно искам да си имам пантера!” Тази често чувана фраза възбужда въображението на покойната Ники Хорнър и през 1953 г. поставя началото на селекцията за създаването на бомбайската котка чрез кръстосването на черна американска късокосместа котка с тъмно-медни на цвят очи и женска самурена (черна) бирманска късокосместа (Burmese). Бомбайската котка е абсолютно антрацитно черна, включително нейния нос и възглавничките на лапите й. Козината й – необикновено къса, плътно прилягаща по тялото – е толкова жива и блестяща, че създава впечатлението, че е … покрита с лак! Американците описват тази котка като „дете с лачена кожа и с очи като медно пени”.

БИРМАНСКА КЪСОКОСМЕСТА (Burmese) – изящество от метал, обвито в коприна
 
art_burmeseТя е със средни размери, плътно и компактно тяло. Ако я вземете в ръце, изведнъж ще разберете, че тя е доста тежка. Често казват, че е тя е като „тухла, обвита в коприна”.
Бирманската късокосместа котка има големи изразителни очи, изпълнени с невинност и съблазън в неустоима комбинация. Тези очи са нейното най-убедително средство в арсенала й от оръжия – тяхното мило изражение прикрива умението на бирманката да хипнотизира собствениците си и чрез тях безочливо да командва семействата им. Някои от любимите й занимания са да ви помага в писмената работа или в четенето (като сяда върху материала, който трябва да прочетете), или скача върху бюфета (за да покаже къде би трябвало да се прибират важните неща).

 БИРМАНСКА котка (свещена бирма) – полъх на легенди от Далечния изток

birma5Въплъщаваща естетиката на сиамската и персийската котка едновременно, бирманската котка (свещена бирма) има свой особен и несравним с друга порода котки облик.
Легендата за нейния произход е може би най-красивата от всички в котешкото царство. В нея тясно се преплитат хиндуизъм и будизъм, а навярно някъде сред тях – и зрънца истина. А ако се вгледате в ярките сини очи на своята свещена бирма, нейният дълбок и умен поглед ще ви убеди, че всичко, разказано в легендата, е вярно.

БЕНГАЛСКА котка – един генетичен експеримент в края на 20 век

Derringer22Бенгалската котка е една от най-новите породи домашни котки – изминали са само 16 години от признаването й през 1991 г. Тя е наистина уникална: възникнала е в резултат на генетична програма за кръстостването на дивата азиатска леопардова котка Prionailurus bengalensis с домашни котки (египетска мау, абисинска и оцикат). Автор на необичайния научен проект е американския биолог г-жа Джейн Мил.

 БАЛИНЕЗИЙСКА котка – дългокосместа, синеока и грациозна

balinese_web1Това е една от 40-те нови породи котки, създадени през последните 100 години. Тя е дългокосместата версия на сиамската котка, с която си приличат по грациозната красота, но има по-спокоен характер и е по-малко „разговорлива”. А собствениците им вярват, че балинезийките са сред най-грациозните и магнетични от всички породи.

 АНГОРСКАТА котка (турска ангора) – древна и елегантна

angora4Турската ангора е една от най-старите породи котки, създадена по естествен път на територията на съвременна Турция и Иран. Името й произхожда от старинното име на столицата на Турция Ангора – днешната Анкара. Преди поне 1 500 години ангорските котки се разпространяват из Мала Азия, Персия, Тибет и Индия… В началото на 20 век ангорската котка става все по-важна част от националната идентичност на Турция. През 30-те години турското правителство започва програма за защитата и възстановяването на своята национална порода. Днес Турция се счита за практически единственото място в света, където може да се купи истинска турска ангора.

 АМЕРИКАНСКИ КЪРЛ – ах, тези удивителни уши!

curl6Историята на породата американски кърл е на по-малко от 30 години, но е много динамична и интересна. Та нали не всеки ден може да видим как се създава нова порода котки!
Ушите на тези котки описват елегантна, плавна дъга, обърната назад. Американският кърл се отнася към другите животни забележително добре. Представителите на породата са много нежни и неотразимо очарователни.

  АБИСИНСКАТА котка – африканката от Британските острови

aby_webАбисинската е една от най-старите известни породи котки. Поради сходството на абисинските котки с древноегипетските изображения може да се предположи, че те произхождат от свещените котки на Египет. Абисинската котка напомня за малка дива котка, а такава външност в съчетание с отзивчив нрав я прави особено привлекателна.

предоставил: Яким Павлов

тагове: света, котките  разновидности

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>