ДЪРВЕНИ МАСКИ БР.113

         Mask-Ork-details

Визии е първата цялостна колекция от дървени скулптури на родения в България Владислав Ноксов. Тя включва  дървени маски, предназначени за обогатяване на интериорния дизайн, изработени чрез оргинална технология, съчетаваща традиционните методи на работа с дърво и използването на модерни технологии, които придават финно съвременно усещане на постигнатата форма.

Маски от тази колекция

 The-King-details
 

 

 

нова маска Кралят

Whisper-details

 

 

 

 

 

 

 

нова масака Шепот

Mask-Ork-details

 

 

 

 

 

 

 

нова маска Орк

mask-The-Dog-details-tumb

 

 

 

 

 

маска  Кучето

The-Wizard-details 
 

 

 

 

 

нова маска Магьосникът

 mask-Cry-details-tumb 

 

 

 

 

маска Плач

Владислав Ноксов използва един от най-древните култово религиозни обекти, какъвто е маската, за да създаде скулптури, съчетаващи различни културни елементи в постигането на индивидуален творчески стилРоденията в село Копаница, западно от София, художник, наследява местната традиция на изработване на кукерски маски, датираща от векове, свързана днес с различни фестивали в региона. Изработването на традиционни маски, най-често от фамилии или групи в селата е една от най-устойчивите празнично религиозни практики в различни региони на България, един от които е Пернишко – Радомирския регион, където се намира и село Копаница. Технологията на правене на маските се предава като тайно традиционно знание от поколение на поколение. Ноксов тръгва от тази традиция, придавайки на маските индивидуален съвременнен стил, едновременно носещ спомен за наследената традиция и придаващ на маските неподражаема индивидуалност.

The-King-details

Изплували сякаш дълбоко от човешкото подсъзнание, направени от бор и нюансирани в различни гами от светлия, естетствен цвят на дървото до тъмни, приглушени краски, те носят елементи от славянския фолклор, древноегипедските ритуални маски, съчетани със съвременни декоративни елементи. Като матереализирани видения, застинали образи от сънищата, те са точки на преплитане на колективното несъзнавано с индивидуалнито подсъзнание, което носи древните образи през хилядолетията.

http://noxoff.com/index.php?language=bg&osCsid=ppuf0u411v5i6nblt7a175hg51

тагове: дървени, маски

 

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>