УЧЕНИ СЛУЧАЙНО ОТКРИХА “КОПЧЕТО ЗА ВКЛЮЧВАНЕ” НА МОЗЪКА БР.116

Учени от университета “Джордж Вашингтон” в столицата на САЩ обявиха, че случайно са се натъкнали на начин, по който човешкият мозък може да бъде “включван” и “изключван”, съобщава онлайн изданието Discovery News на популярния канал за наука.

Оказва се, че при електрическа стимулация на т.нар. ограда в мозъка, която е тънка пластинка от сиво вещество, мозъкът може да бъде изпращан в състояние на безсъзнание и обратното, казва Мохамед Коубейси, който е ръководител на проучването. Учените са изследвали жена, която страда от епилепсия, и са търсели откъде в мозъка произлизат пристъпите на болестта. Те решили да стимулират с електричество оградата, което досега не е било правено в науката.

Когато направили това, жената спряла да реагира на гласови или визуални сигнали и гледала напред с “празен поглед”, а дишането й се забавило, като показвала всички признаци на човек в безсъзнание. След изключването на електрическата стимулация жената веднага се съвзела, без да има никакви спомени за случилото се. При повторните опити ефектът всеки път бил същият.

Учените споделят, че откритието е случайно и не могат да дадат много подробности. То обаче може да даде нова насока на изследванията, които търсят отговор на въпроса как точно мозъкът формира съзнанието и как го управлява.

Специалистът по тази тематаика Анил Сет от британския университет в Съсекс посочва, че мозъкът на пациентката не е “нормален”, тъй като част от него е била премахната преди време в опит да се излекува нейната епилепсия. Затова са необходими още проучвания в тази посока, за да се определи дали това действително е своеобразният “бутон” за активиране на съзнанието.

http://www.dnevnik.bg/tehnologii/2014/07/13/2341813_ucheni_sluchaino_otkriha_kopcheto_za_vkljuchvane_i/

тагове: учени, откриха, копче включване, мозък

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>