ТЕГЛОТО НА МАЙКАТА бр.119

 преди бременността влияе върху мозъка на бебето

Теглото на майката преди бременността влияе върху мозъка на бебето

Снимка: Shutterstock

Науката за пореден път доказа нещо, което знаем от бабите си: здравето на бъдещата майка по време на бременността сериозно влияе върху физическото и психическо състояние на бебето. Ново изследване, цитирано от списание „Тайм”, сочи, че от значение са и нейните килограми.

Изследването обхваща 921 бебета, родени преди седмия месец и с по-ниско тегло от нормалното. При 11% от тях на възраст от две годинки са наблюдавани когнитивни проблеми. Рискът от развитие на такива проблеми се оказал двойно по-голям при деца, чийто майки са били с наднормено тегло (с индекс телесна маса над 30), преди да забременеят.

„Когато става въпрос за мозъчното развитие на бебето, всичко е важно – дори и факторите преди забременяването. Всяка промяна към по-здравословен начин на живот може да подобри шансовете да имаме здраво дете”, казва ръководителят на изследването д-р Дженифър Хелдерман, преподавател по педиатрия в университета „Уейк Форест”.

Учените все още не са изяснили механизма, по който теглото на жената преди бременността влияе върху мозъка на бебето. Една от хипотезите е свързана с реакцията на организма при възпаления, която е по-силна при хората със затлъстяване. Проучвания сочат, че засилената имунна реакция при възпаления може да има неблагоприятен ефект върху мозъка, включително и този на бебето.

„Не казваме, че отслабването и поддържането на здравословно тегло са нещо лесно, но майките, които искат да направят всичко възможно за здрава бременност и здраво бебе, трябва да насочат усилията си и в тази област”, казва д-р Хелдерман.

http://www.obekti.bg/chovek/

тагове: тегло, майки, бременност, мозък, бебе

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>