РОБОТИЗИРАН КОСТЮМ бр.119

 помага на парализирани да проходят

Роботизиран костюм помага на парализирани да проходят

Снимка: Japan Times

Футуристично изглеждащ роботизиран костюм със собствени механични крайници може да помага на парализирани пациенти да ходят отново, пише Live Science. Устройството, наречено Hybrid Assistive Limb или HAL, е разработено в Япония, но се тества върху хора с парализа в Германия.

Когато човек иска на направи движение, мозъкът изпраща сигнали през гръбначния стълб и заобикалящите го нерви към мускулите в определена част от тялото като крак или ръка. При парализираните пациенти тези спинални нерви са увредени и сигналите са твърде слаби, за да достигнат до крайниците.

Роботизираният костюм HAL улавя тези отслабени сигнали чрез сензори, прикачени към кожата на пациентите и задейства моторите си, които се намират в зоната на таза и при коленете. По този начин екзоскелетът се свързва с нервната система на парализираните хора и им помага да възвърнат част от подвижността си.

Устройството вече се използва в рамките на контролирани опити в болницата Бергмансхайл от пациенти с парализа само в горната или само долната част на тялото, с увреждания след мозъчен удар или с мускулна дистрофия.

HAL е разработен от д-р Йошиюки Санкай, професор в Университета Тсукуба в Япония. Той е и основател на Cyberdyne, компанията, която произвежда роботизирания костюм. Санкай е създал екзоскелета “за благото на човечеството в областта на медицината, социалните грижи, труда, забавленията и т.н.”, според сайта на компанията. Ученият е посочвал, че се стреми да разработва нови технологии, които помагат на хората, а не ги разрушават. Той е отказвал предложения от американското Министерство на отбраната и от правителството на Южна Корея за разработка на роботи за военни цели.

Източник: Фокус

тагове: роботизиран, костюм, парализирани, проходят

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>