ДЯДО НА 123 ГОДИНИ ЖИВЕЕ В АНДИТЕ БР.123

Кармело Флорес Лаура
Кармело Флорес Лаура  Източник: ЕПА/БГНЕС

Във високопланинско селце на границата между Боливия и Перу бе открит мъж, чието кръщелно свидетелство сочи, че е на 123 г., съобщиха световните агенции.

Ако документът е автентичен, Кармело Флорес Лаура е най-възрастният жител на планетата, регистриран някога. Съгласно боливийския граждански регистър той се появява на бял свят на 16 юли 1890 г.

Столетникът е от племето аймара и живее в селцето Фраскисия, намиращо се в Андите на 4000 м надморска височина, близо до езерото Титикака.

Кармело е пастир. Той не ползва бастун, нито очила, само недочува с едното ухо. Никога не е пътувал на далече, не знае да чете и пише. Има три деца, две от които отдавна покойници, 16 внуци и 39 правнуци.

Пред боливийската телевизия “Реде Уно” Кармело казва, че според него тайната на дългия живот са всекидневните дълги разходки и да не се яде захар. Затова пък дълголетникът цял живот е консумирал разновидност на зърноподобната култура киноа, която е богата на протеини.

Самият Кармело казва, че трябва да е на около 100 години, но паметта му изневерява. По времето, когато е роден, в Боливия не е имало свидетелства за раждане, но датата му на раждане се потвърждава от неговото кръщелно.


Източник: ЕПА/БГНЕС

През юли т.г. за най-възрастен жител на планетата бе официално признат 112-годишният американец Салустиано Санчес-Бласкес. Преди това рекордът се държеше от японеца Хироемон Кимури, починал през юни т.г. на 116-годишна възраст. Най-възрастната жена също е японка и това е 115-годишната Мисао Окава.

Източник: БГНЕС, “Дейли мейл”
тагове: дядо, 100, годиин, Андите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>