СВЕТИЛИЩЕТО НА МАДОНАТА БР.123

 Катедралата Лас Лахас

Светилището на Мадоната - Катедралата Лас Лахас

 Светилището на Мадоната от Лас Лахас или катедралата Лас Лахас се намира в департамент Нариньо в Южна Колумбия. Величествената сграда е построена на един от склоновете на дълбокия каньон на река Гуаитара и според местна легенда на това място през 1745 година Дева Мария се явила на индианката Мария Муесес де Киньонес и глухонямата й дъщеря Роза, потърсили убежище от силна буря в пещера, образувана в скалите. Там детето проговорило за първи път в живота си и заявило, че е видяло образа на Дева Мария. Името на храма идва от плоска седиментна скала, наричана лахас.

В пещерата наистина може да се види загадъчен скален портрет на Мадоната с младенеца, но как всъщност се е появил там – никой не знае. Взетата скална мостра показала, че пигментът е проникнал в камъка на дълбочина повече от метър – метър и половина, но как точно е станало това, и до днес си остава загадка.

За първи път случката е документирана от францисканския монах Хуан де Санта Гертрудис, пътешествал из Нова Гранада в периода между 1756 и 1762 година. Първият храм е построен тук в средата на 18 век от слама и дърво. През 1802 година той е бил заменен с нов, по-голям храм, който е удължен и свързан към противоположната страна на каньона с мост. Днешната Лас Лахас е издържана в неоготически стил и е строена в периода 1916-1949 година, като средствата за строежа са дарени от жителите на околността. През 1954 година Ватикана предоставя на Лас Лахас привилегирования статут на базилика.

Катедралата Лас Лахас често попада в класациите за най-невероятни храмове в света.

Hobyto.com

Светилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас ЛахасСветилището на Мадоната - Катедралата Лас Лахас

тагове: светилище, Мадона, катедрала , Лас Лахас

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>