ТАЙНСТВОТО НА ОРФИЧЕСКИТЕ МИСТЕРИИ БР.125

 

Тайнството на орфическите мистерии

„Светът може да бъде завладян с лира, не с меч” – така, казват, пророкувал митичният певец, живял някога по нашите земи. Когато Орфей засвирел на своята лира, вятърът утихвал, заслушан в чудодейната музика, птиците спирали в небето, а животните – по горските пътеки, духовете на зверовете се укротявали и лягали в краката му.

Легендата разказва, как Орфей влязъл през Триградското ждрело в Подземното царство, да дири своята обична съпруга Евридика.

Не успял да я спаси и в мъката си спрял да вижда другите жени. Тогава разярените вакханки го разкъсали и хвърлили в реката.

18Всяка капка от кръвта му се превърнала в нежното планинско цвете силивряк, „орфеевото цвете”. В наше време науката е установила, че то е на над 2 милиона години и може да се възстановява след повече от 30 месеца в хербарий. Заради изключителните му качества е било изследвано от NASA и от руски секретни лаборатории – така пише в старите вестници… И днес, чудното Орфеево цвете може да се види по Родопите. Както и някои от тогавашните мистерии, сладкодумно описвани от разказвачите на легенди…

Някога Орфическите мистерии били част от тайни учения, в които били посветени малцина, най-достойните според тогавашните разбирания (гръцката дума mysterion или по-често в множествено число mysteria означава таен култ). Наречени са на Орфей – митичният певец, който произхождал от тракийската аристокрация и живял в Родопите.

http://www.obekti.bg/misterii/1161-tainstvoto-na-orficheskite-misterii

тагове: тайнството, орфическите, мистерии

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>