ОТВОРИХА СЪРКОФАГ С ДРЕВНОЕГИПЕТСКА МУМИЯ НА 2 500 ХИЛЯДИ ГОДИНИ БР.127

Отвориха саркофаг с древноегипетска мумия на 2500 г.

Дървен саркофаг с древноегипетска мумия на 2500 години беше отворен от учени от музея “Фийлд” в Чикаго. Операцията е била извършена под ръководството на специалиста от музея Джей Пи Браун.

Учените извадили за анализ и консервация мумията на Миниридис, син на свещеник. Тя трябва да бъде специално подготвена за участие за предстоящата изложба “Мумиите: Картини от отвъдното”, която ще бъде открита през месец септември догодина в Природонаучния музей на Лос Анджелис.

През 2016 г. пък ѝ предстои гостуване в Природонаучния музей в Денвър

. Музеят “Фийлд” притежава мумията от 1920 г., припомня агенцията. Тя била получена като дар от Чикагското историческо дружество. Тя е част от богатата колекция на музея, съставена от 30 мумии от Египет. “Винаги има опасност артефактът да бъде повреден, коментира Браун. Поради тази причина се опитваме нашият контакт с мумията да бъде сведен до стриктния минимум”.

Още преди отварянето на саркофага е било ясно, че мумифицираните останки на детето са били повредени. Това проличало от предварителна рентгенова снимка. Долните крайници били откъснати и отчасти отвити от ленените бинтове. Покровът и маската били посукани и изместени настрани. Всичко това трябва да бъде поправено, преди мумията да потегли към изложбата.

http://frognews.bg/news_82026/Otvoriha-sarkofag-s-drevnoegipetska-mumiia-na-2500-g/
тагове: съркофаг, древноегипетска, мумия, 2500 години

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>