“ГУГЪЛ НАКАРА СЛЯП ДА ШОФИРА УСПЕШНО БР.127

"Гугъл" накара сляп да шофира - за пръв път и успешно

 
Проектът на “Гугъл” за самоуправляващите се автомобили, който започна през 2010 г., направи още една важна стъпка, след като сляп мъж “шофира”.Онлайн гигантът помоли слепият на 95% Стив Махейн да застане зад волана и да мине с колата по предварително определен маршрут – до химическото чистене, за да си вземе дрехите, през веригата “Тако” за сандвич и обратно до дома.Видеото от автомобилната разходка в малкото калифорнийско градче Морган Хил бе качено от компанията в канала й в YouTube.Това е най-невероятната обиколка с кола, която съм правил, споделя щастлив и доволен Махейн, който е директор на център за слепи. За него това е “пътуването на живота” му.Благодарение на автоматичната технология на “Гугъл”, мъжът се вози, без да е необходимо да докосва педалите и волана, т.е. без да използва ръцете и краката си – и очевидно, дори очите си.Системата използва видео, радарни и лазерни сензори, за да сканира непрестанно пътя и така да осигурява навигацията.

Във видеото се вижда как колата минава по предварително начертания маршрут, като безпроблемно забавя на кръстовища, прави завои и т.н.

Автоматизираното шофиране може да внесе огромна положителна промяна в живота на хората с увреждания, като слепите, например, казва Махейн.

Сега има куп места, на които не можеш да отидеш, неща, които не можеш да направиш, добавя той.

Видеото на “Гугъл” завършва, като нарича Махейн “потребител на самоуправляващ се автомобил #0000000001″.

Компанията обаче и преди е предупреждавала, че ще минат доста години, преди тези коли да станат достъпни за широката общественост.

“Гугъл” обяви проекта през 2010 г., а през декември получи патент за системата на автоматично шофиране.

В сряда от гиганта отбелязаха, че вече имат зад себе си стотици хиляди тествани километри, вкл. непланирани маршрути по обществени пътища, което им е дало достатъчно увереност да поставят Махейн зад кормилото.

http://www.vesti.bg/tehnologii/nauka-i-tehnika/gugyl-nakara-sliap-da-shofira-za-pryv-pyt-4689311
тагове: гугъл, сляп, успешно, шофира

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>