УНИКАЛНО! АРОМАТНИ ДИЕТИ ОТ ДРЕВНОГРЪЦКИ ЛИЧИТЕЛИ БР.129

screenshot7145

Древните лекари са тези, които са измислили непопулярната и скандална и тогава средиземноморска диета, като използват богати аромати в храните, за да се лекуват своите пациенти, разкрива ново проучване от британския университет в Екситър.

Специалистите изучавали текстове на лекарите от Древна Елада и Рим и установили, че те вярвали,че богатите и силни аромати могат да подобрят лечебните възможности на храната, докато един от тях, Гален, предписвaл хранителни рецепти съдържащи чесън и лук за пациентите си, пише „Български новини“.

Според същото проучване, тяхната работа, стои в основата на принципите на съвременната средиземноморска кухня, считана за една от най-здравословните на света. В същото време, древногръцкия философ Платон пише за значението на храната в здравеопазването, докато Хипократ е казал: “. Нека храната бъде твоето лекарство и лекарството бъде храната ти”.

Както професор Джон Уилкинс, експерт по гръцка култура в университета в Екситър, обяснява, древногръцките лекари “приемат аромата като мярка за хранителна активност. Свежият аромат на неузрелите ябълки или остротатана лукадпоред тях придавали значението, че храна ще окаже правилното въздействие и в крайна сметкаще излекува тялото. Гален вижда храненето като една трета от лечението на болния, заедно с фармакологичното лечение и хирургията, на които принадлежат останалите две трети.

Прочутият Гален в трактатите си включва рецепти за палачинки и дискусииза видовете хляб и сладкиши, които трябва да се ядат, докато в същото време е върл противник на млякото, което, според него, съдържа суроватка и твърди вещества, които могат да блокират тесните канали в черния дроб при чувствителни индивиди. Неговите рецепти включват прости техники за готвене, предназначени да изведат вкуса на основните съставки и той дори пише за това как охлювите – ястие, свързвано с френска кухня – трябва да се варят два пъти, за да се намалят техните слабителни свойства.

Гален дори препоръчва смятаните за тропически подправки като черен пипер, джинджифил и канела, докато други лекари препоръчват плодове и зеленчуци.

“Древният диета прилича много на съвременната средиземноморска кухня, но без портокали и лимони, които са внесени по-късно от Китай и доматите от Южна Америка, разбира се. Диетата се основава предимно на регионални продукти, които лекарите обикновено се предпочитали и препоръчвали пред вносните луксозни стоки.

Също така,хората от древното Средиземноморие не поддържали големи животински стада, така че месото е по-ограничено, за разлика от съвременната средиземноморска кухня. Почвата произвежда богата на аромати храна и разнообразни житни растения с богaти съставки”, заключиава проф Уилкинс.

http://10tka.eu/?p=7145&oid=400335

 тагове: уникално, ароматни, диети, древногръцки, лечители

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>