ЗА ЧУДЕСАТА БР.87

МИСЛИ И НАСТАВЛЕНИЯ НА СВЕТИТЕЛЯ ФИЛАРЕТ МОСКОВСКИ

 Пускаме още веднъж тази статия, поради големият интерес.

Имало едно време , когато християните изобилно са засявали не в земята и плътта / си /а в духа и небето. И съответно на това изобилие са получавали духовни и небесни плодове. Посявала се вяра и са жънели знамения и чудеса, благотворни и спасителни, хранещи и укрепващи духа на всичкия живот.

И в отговор на това, Бог е посявал от Небесата знамения и чудеса, и те се пренасяли на земята, между хората, плодовете на покаянието, поправянето, вярата, надеждата, благодарение на Бога и добродетели от всякакъв вид.

Има чудеса, които безусловно са насочени към разпространяване на вярата. Такова е например даруването на езици или чудесно даруваната   на апостолите, при слизането на Светия Дух, способност да говорят на неизвестен на тях дотогава език.

Очевидно е, че целта на това чудо е била да се даде на всички народи възможността, колкото си може по- бързо и по- удобно да чуят учението на вярата.

Никодим вижда Христовите чудеса. Фарисеите не ги виждат. На малцината Йоанови ученици, Господ дава много знамения. Но на лукавия род / не дава /нито едно, или единствено само  личбата на пророк Иона / Мат. 12: 39 /, т.е Своята кръстна смърт във Възкресение.

От това не е трудно да се види, че така трябва да бъде и във всички времена. За вярващите има знамения и чудеса, и те ги виждат, а за невярващите отчасти не се дават чудеса, а от части и да се случват, каквито и да е чудеса, те не ги виждат.

Една от причините, поради които чудесата не са видими / на всички /, се намира в самите чудотворци. Истинските чудотворци не обичат да показват чудесата си. Сам Иисус Христос, Главата и съвършения образ на чудотворците, Който и затова и е дошъл на земята, та чрез него хората да познаят чудодейната Божия сила, и който действайки открито за Слава Божия, не е имал нужда да се предпазва от изкушенията на човешката слава. Тъй като против това изкушение е имал божествена сила и слава, въпреки това, Той по- скоро е скривал Своята чудодейна сила, отколкото да я открива.

тагове: чудесата, мисли, наставления, Филарет, Московски

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>