ПЪРВИТЕ ЦВЕТНИ СНИМКИ НА БАЛКАНИТЕ БР.129

Бежанци, Мелник. 

През 1909 г. френският банкер и филантроп Албер Кан предприема интригуващ и дългосрочен проект за заснемане на света с първата система за цветна фотография, открита от братя Люмиер. Милионерът изпраща групи от фотографи в над 50 страни, които заснемат света на прага на Световната война и напираща глобализация. Финансовото му богатство оредява след краха на борсите на Уол Стрийт, но и до днес колекцията от 72 000 фотографии буди интереса на изследователите с многобройните кадри на културни ритуали, символи, обекти и архитектура.

Част от колекцията включва Балканския полуостров.

Българки от Македония в национални носии

Български офицери,  охрана на фотографа.

По улиците на Охрид.

Проектът на Кан се нарича “Архивите на планетата”. Банкерът поставя за цел, чрез него да се състави цветна енциклопедия на света с “начините на живот, призвани да изчезнат”.

Къщи в Охрид.

Мост над река Църни Дрин.

 Първите фотографски мисии, които организира банкерът са между 1909 и 1911 в долината на Лоара, но едва през 1911 г. Албер Кан решава да даде публичност на проекта си. Впоследствие назначава професионален учен за експерт по проекта – Жан Брюн. Той от своя страна изгражда екипи от оператори, които да предприемат пътешествие с камери по целия свят.

Гръцки жени в национални носии.

Гръцки жени в национални носии.

Арестуван от гръцката полиция.

Пазар на пъпеши, о. Корфу.

Месар в Крушевац, Сърбия.

Продавач на лимонада, Белград.

Тирана, Албания.

На територията на България са заснети общо 66 аутохрома.

Хлебари в Сараево.

Турски бежанци от Одрин, напуснали града при прохода на българската армия.

Част от колекцията на Албер Кан вече се използва активно в документални филми за периода от началото на ХХ век, като един от тях е продуцирания от BBC “Edwardians in Colour”, където можете да се насладите на още цветни образи от Балканите.

Кадрите в материала са в периода 1911-1913 г

http://www.b-jam.com/ 

тагове: първите, цветни, снимки, Балкани

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>