КОЛИБРИ- НАЙ- МАЛКАТА ПТИЦА НА СВЕТА БР.29

Питали ли сте се някога, коя е най-малката птица на земята? Разбира се, че това е колибрито. Тази миниатюрна птичка тежи само 1.8 грама, а дължината й е около 5 см. Тя обитава Куба, където местните я наричат още ”zunzuncito” и т.нар. остров на младостта (The Isle of Yoth). Незапознати природни любители веднага могат да помислят колибрито за обикновено насекомо. Тази птичка лети, размахвайки перцата си 80 пъти за секунда, ритъм, който човешката ретина не може дори да засече. По време на ухажване мъжкото колибри разперва високо перата си цели 200 пъти в секунда. Само камери, пригодени да заснемат високи скорости, могат да уловят движенията на тази миниатюрна птичка. Всъщност, най-малката птица на света е мъжкото колибри, тъй като то е по-малко дори и от своя женски представител. Освен това, колибритата притежават и най-малък брой пера – около 1 000, докато при другите видове птици те са над 25 000.

Сърдечната честота на колибритата е най-бърза в сравнение с всички животни, за да може да поддържа високия метаболизъм на птицата, както и температурата на тялото й. Тя е цели 40 градуса по Целзий, отново най-високата сред останалите птици. Но през нощта тепературата на колибритата пада до 19 градуса по Целзий, за да може да се пести енергия,тъй като тялото на птичката е прекалено малко. Всеки ден, най-малката птичка на земята изяжда храна, равняваща се на половината й тегло и изпива вода, колкото 8 колибрита, взети заедно.

Този вид птици  живеят сами. Те предпочитат компанията на други себеподобни само по време на размножителния период. През останалото време те яростно защитават територията си. Понякога проявяват агресия дори срещу по-големи от тях птици.

Гнездата им са прикрепени към клоните на цъфнали дръвчета, тъй като менюто им се състои главно от прашеца и нектара на цветчетата. Колибритата построяват гнездата си като използват паяжинови нишки. Гнездата им също са най-малки в сравнение с тези на останалите птици – 3 см в диаметър. Обикновено гнездата приютяват само яйцата на колибритата, които са по-малки по размери дори от кафени зърна. Пиленцата се излюпват предимно през май и юни.

Апетитът на тази малка птичка е напълно противоположен на нейния размер. Тя изяжда без никакъв проблем малки паяци и акари , но особено предпочита сладкия нектар на живите тропически цветя.

Колибритата играят важна роля за опрашването и изобщо съществуването на няколко вида растения. Преди много години изоблистваше от колибрита, но в момента, въпреки, че са обявени за защитен вид, броят им намалява.

 предоставил: Красимир Петров

тагове: малка, птица, света

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>