НАРОДНИЯТ ПЕВЕЦ ТЕНЧО ТЕНЧЕВ БР.133

1888867_564286203678673_192328700_o

10801552_896436653709540_4282364209641556481_n

10372048_643801405699420_3753408393908758755_n (1) (1)

Българските народни песни са най-значителният, разнообразен, художествен дял в българския фолклор. Народните песни са умотворения в стихотворна форма, при които текст и мелодия са неразривно свързани. Българското народно поетическо творчество води началото си от далечни времена.

Първите сведения за народни песни и певци са от 9-10 век. Най-много народни песни са запазени от 18 век. Песните възникват като вътрешна потребност на създателите – да дадат израз на своите преживявания и мисли. Те са изпети в тъжни или радостни дни – на големи празници, на нивата, край стана. Техни творци са хора с поетически и музикален талант – певци, гуслари, гайдари, кавалджии. Народната песен се създава и развива на село. Предава се от певец на певец и така се получават много и различни варианти.

Тенчо Златков Тенчев е роден на 09.10.1986 година в град Димитровград, област Хасково, но живее в с.Злато поле от където са корените му. От малък обича българските народни песни. Закърмен е с тях и казва че си спомня как баба му го е преспивала като ги е пеела. Първата му изява е когато е в първи клас и запява на първия учебен ден в съседното село Брод, където учи  до осми клас. След пети клас започва да пее в хора на училището  и така до осми клас. След това, той и майка му желаят да се запише в музикалната паралелка в Димитровград, но баща му който е музикант, не е съгласен и иска синът му да учи друго и да има различен занаят. Все пак Тенчо бива  приет в СОУ”В.Левски” град Димитровград, с профил изкуства. Първата година се записва със специалност акордеон, в класа на Татяна Колева, но по късно, чувайки другите ученици как пеят се прехвърля в класа по народно пеене на  Лушка Тонева, след това при г-жа Неделчева и последната година при Марияна Георгиева.

Започва да учи народните песни с  голям интерес и да гребе с пълни шепи от  фолклорното богатство. Идва ред на, първите по  – професионални изяви като различни  концерти и  надпявания в цялата страна. През 2005 година когато е в 12 клас е обявено свободно място в родното читалище, той подава молба и  започва да  работи  на два часа като читалищен секретар. През този период получава 40,50  лева, но целта му е да присъства на репетициите, които провеждат групата за автентичен фолклор,така научава доста от местните песни които пеят и навлиза още по дълбоко във фолклора. Песните които пее са както песни които  са популярни, така и песните  на Злато поле, към момента знае и изпълнява  над 350.

Същата година, завършва своето  средно образование и след няколко месеца заминава на работа на  остров Крит –Гърция, където работят  и родителите му. До 2011  година  работи там, но носталгията си казва тежката дума и той отново се завръща в родината си и отново е назначен на работа в НЧ”Просвета”1921 с.Злато поле, като секретар. Започва работа с групата за автентичен фолклор  и новосформираната ДВГ ”Златополче” и става техен ръководител а по късно сформира  и школа по народно пеене.

Изявите  и наградите през годините не  са никак малко, както и телевизионните предавания в които е участвал. Носител е на близо двадесет награди,от които осем първи места:Две години подред печели златен  медал на Национален жътварски събор в с.Странско.  Също два пъти подред печели два златен медал от национален фолклорен фестивал ”Кехлибарен грозд” в град Харманли. Златен медал от с.Доситеево в конкурса „Песни и танци край Марица”, Първо място в национален фестивал „Златна есен” Симеоновград,  първо място и  златен медал в гр.Свиленград на международен фестивала „Песни и танци без граници” и златен медал с.Крепост   национален празник „Празник на черешата”.

Шест втори места от които четири сребърни медала това  са от фестивалите: Национален фолклорен  фестивал с международно участие в гр.Неделино,  сребърен медал с.Крепост  национален празник „Празник на черешата” второ място Симеоновград, сребърен медал с.Добрич, сребърен медал с.Скобелево.

Три трети места в конкурсите „Славееви нощи” гр.Айтос, „С песните на Петкана Захариева” Стара Загора, и с.Крепост.

Лауреатско звание от международен фолклорен фестивал „С песните на Динка Русева” гр.Раднево,  лауреатско звание от международен фолклорен фестивал гр.Свиленград, награда на община Симеоновград.

Заедно с тези награди Тенчо участва и в редица телевизионни предавания като „От българско, по българско” по телевизия Скат, „Българска душа” по телевизия „Алфа”, ”Чанове и звънци” по телевизия Евроком.” Затупале тъпане” по Дестинация България.

 До момента  има записани три професионални записа на песните: Радина стара майчица с орк. Агрофермер, Каква си била ти Добро с формация „Звезди” и Знаеш ли Яне помниш ли” със същата формация. Някои от тези  песни  се излъчват по телевизия Тянков фолк, Алфа и Дестинация България.

Във вестниците „Фолклорен хоризонт”,”Хасковска Марица”,”Ориент Експрес” и електронните издания „Dgnews Eu” ,Димитровградски бг вести вестник “Сияние” са писали статии за фолклорния изпълнител.

Заедно с неговия колегата и добър приятел Петър Георгиев, изпълняват песента Иванчо, мамо, Иванчо в филма „Дякон Левски” на режисьора Максим Генчев.

         От 2014 година е приет  като  студент в УНИБИТ гр.София, със специалност информационни фондове на културното историческо наследство.

Живко Желев

тагове: творчески, портрет,фолклорен, изпълнител. Тенчо Тенчев

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>