ЕСТЕСТВЕНИТЕ ПАЗИТЕЛИ НА ЗДРАВЕТО БР.133

ВЪЗПАЛЕНИЕ НА СЛИВИЦИТЕ

Сливиците служат като естествен щит, който възприпятства преминаването на бактерии, вируси през гърлото. А бактериите все пак го преодоляват- резултата е възпаление на ларинкса, фаринкса и сливиците, които се подуват и става болезнени и ангина.

Както е при грипа и острите простудни заболявания, симптомите на възпаление на сливиците ( тонзилит) са повишена температура, втрисане, отпадналост, главоболие и затруднено преглъщане. По сливиците могат да се образуват жълто- бели петна, рли които съществува опасност  , бактериите да навлезат в кръвта и да предизвикат възпаление  на мускулите на гърлото, сърдечния мускул или бъбреците. Повтарящи се възпаления могат да причинят хронично боледуване на сливиците. Причинителите обикновено  за различни  родове стрептококо, стафилококи, пневмококи, аденовируси и микози.

Когато се появят типичните симптоми на ангината, трябва да се обърнете към лекар, не само за леечние., но и за да предотвратите усложненията.лечението се извършва успешно чрез преписване на антибиотици, както и на аналгетици и на противовъзпалетилни средства. Обикновено, то продължава от пет до седем дни.

Ангината може да възникне изолирано или в рамките на други възпалителни заболявания на лигавицата  на носа , усната кухина и харинкса. Тя може да бъде и част от клиничната картина на някои инфекциозни системни болести.В някои случаи , специалистътможе да препоръча и хирургично отстраняване на сливиците.

Децата реагират по- бурно при възпаление на сливиицте, както и възрастните, чията имунна система е отлабналапоявява се изразена болка при преглъщане, както и болезнена чувствителност от външната страна на врата.към втория и третия ден могат да се напипатувеличени линфни възли, а от устата да се появи лош дъх.

Има няколко вида ангина: ангина катаралис, ангина лакунарис, улцерозна и некротична. Ангина актаарлис обикновено е с вирусен произход. Появява ес самостоятелно или в комбинация с инфекциозни заболявания, сливиците са уголемине и червени. Вслучая с ангина лакунарис или гнойната ангина  по сливиците се виждат болезнени точки, гнойни лимфни фоликули, а тъканта около тях е възпалена. Улцерозната  и некротичната ангина обикновено се локализират  върху една от сливиците се вижда по- голяма или по- малка язва, чията повърхност е покрита белезникавосивкав налеп. Към некротичната аангина се включват  и онези видове, които предизвикват  необичайни некротични изменения на повърхността на сливиците, както при инфекциозната мононуклеоза и левкозата.

ПРЕВЕНЦИЯ И САМОПОМОЩ

Най- добрата превенция е хигиената, т. е. минето на ръцете. Още при появата на първите признаци на инфекцията, трябва да се  почива, да се пият повече течности, да се избягват млечни продукти, да се прибавят колкото си може повече витамин А, В, С  компреси от оцет на врата, на гърдите- компреси с масло от евкалипт и лавандула.

Устата и гърлото  трябва да се жабурят с чайове от мент, лайка, салвия и с разтвор от солена вода.

д-р Янева

 тагове: естествените, здравето,  сливиците

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>