НЕПРОСТИТЕЛНО СЪРЦЕ 86

“Сърцето познава собствената си горест и участва в неговата радост”. Притчи: 14 : !0

 

Това е едно от най- опасните състояния, в които може да изпадне човешкото сърце. Библията казва, че ако не прощаваме на другите, Бог няма да прости и на нас. Ако не прощаваме , вярата ни няма да дойде. ” Но ти не знаеш какво са  ми  причинили!”Хората често казват това, за да оправдаят огорчението, негодуванието и непростителността си. Според библията не е важно колко силно сме били огорчени. Ние служил на един Бог,Който е по- велик от всичко и ако се справим с огорчението по  правилен начин. Неговата правда ще тържествува и Той ще ни възвърне всичко отнето , ако Му позволим.

В Исая 61 : 7  Господ ни обещава, че ” вместо срама си, ще получим двоен дял…” Този дял е един вид награда. Той е  разплата за стари болки.

В Римляни 12 : 19 Словото казва: ” Не ,си отмъщавайте, любезни, но дайте място на Божия гняв,защото е писано: На Мене принадлежи възмездието, Аз ще сторя  въздаяние, казва Господ.” Не се опитвайте да си връщате на хората за нещата, които са ви сторили. Оставете това в ръцете на Бога.

Иисус учи, че трябва да прощаваме на  тези, които ни  нараняват. Да се молим за  тези,  които  ни използват  брутално и да благославяме  онези, които ни проклинат. Това е трудно. Но има нещо, което е още по- тежко- да се изпълним с омраза,огорчение и ненавист. Не  прекарвайте целият си живот в омраза към  някого, който си прекарва добре, докато  вие сте нещастен!

В  повечето случаи  тези, които  ни нараняват  нямат  никаква представа, какво точно ни причиняват.Те просто се държат така,водени от своя егоизъм. Преди години един човек ми каза нещо, което много ми помогна.Каза ми, че в 95% в случаите,в които други хора нараняват чувствата ни,те изобщо нямат такива намерения. 

Много е  лесно  да се наскърбим. Но според Библията, любовта не  се наранява лесно. Бог не иска да имаме огорчено сърце,защото с такова няма да можем да служим на другите. най- ужасното нещо е да се опитваш да служиш , когато отвътре си разяждан от яд и огорчение.     Затова трябва да се научим да преодоляваме своите чувства и да развиваме любящо, великодушно и прощално сърце. Без значение какво ще ни струва. Без значение колко ще страда плътта ни,или колко ще ни  боли. Трябва да изправяме отношенията си  с  този, който  ни е наскърбил,преди  да излезем и да  служим на другите.

Може би си  мислите, че това не се отнася  за вас, защото вие не служите  пред  хората., не говорите от амвона. Всеки отделен вярващ има служение. Може да не се качваш на сцената, за да  получаваш, но ти служиш на децата си, на брачния си партньор,на семейството си, на Бог. Не е възможно да хвалим Бог подобаващо,ако имаме неправилно отношение в сърцето си.

Във 2 Тимотей 4 : 14, 15 апостол Павел пише следното до младия си ученик: “Медникарят Александър ми стори много зло; Господ ще му върне според делата му.” Смисълът на това,което Павел казва е: ” Александър,медникарят, ми стори голямо зло,но аз няма да се  тревожа за това.  Няма да позволя да ме обземе гняв и огорчение. Ще оставя Бог да се погрижи, защото Той  може да го направи най- добре.”

Колко по- хубав може да бъде животът ни, ако имаме такова отношение към нещата, които ни се случват. Нека да хвърлим тревогите и товара се на  Господ и да Му позволим,той  да се погрижи…

Веселин Стойчев

тагове: непростително, сърце, Библията, словото, съветите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>