СТИЛНА МОДА НА 60-ТЕ БР.133

Бурните 60-те години, които с право се нарича период на легендарния в света на модата, по време, когато много неща стават позволени, епоха на промени, смели експерименти и модна революция. 
Тези ярки десет години, по право, като най-свободен и экспрессивным период в историята на световната мода, точно тогава се е появил е, сега вече запознати, понятието “младежка мода”, която коренно се различава от стила на по-старите поколения. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Десетилетие на първите мини-поли, пластмасови и масивни бижута, които с лекота са принудени от скъпоценни метали и камъни, thingies и дантела перекочевали на втори план, на мода други декоративни елементи – джобове, колани, широки редове, яки и футуристични фасоны. 
И въпреки това, че в период на революционни и иновативни идеи отдавна е преминала в забвение, основните тенденции за стилен и необичайна мода на 60-те години все още се превръщат в източник на вдъхновение за много от най-известните дизайнери в света. 
Това време завинаги променя вкусовите предпочитания на човечеството, сега изглежда добре и да се облича с удоволствие на разположение не само на дамите от висшето общество, но и просто представители на средните слоеве от обществото. В сила на бързия растеж на живот на населението в следвоенния период, много млади хора да станат финансово независими от по-възрастното поколение. 
Те щяха да се открояват, да се покаже, че те са специални и на никого не са сходни, че и формировало желание да придобие необичайни дрехи, слушане на “своята” музика и образува “свой” стил, който може да подчертае своята индивидуалност. 

Къси поли и рокли, като стил, ежедневие

При по-млади хора започват да се появяват свои идоли, първите музиканти и модели, които са усетили в себе си, какво е световна слава и масово имитация на стотици хиляди фенове. Особено популярни по това време се радваше на манекенщица Лесли Хорбни, по-известен с прякор “силно разклонен”. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Именно от него е създаден и фиксиране на световните подиуми начин на худенькой, угловатой тийнейджърка с огромни очи и къса подстрижка. 
Това явление шокира по-възрастното поколение, но именно тя влезе в историята на модата като една от най-първите, най-добрите модели в света, а през 1966 г., те се превърна в “лице на годината”. Именно тя поддържа модерен а А-силует на роклята, в които се е появявал на много фотоссесиях и изрязани през модните дисплеите. 
Именно в този период се появява скандална колекция от неща, с дължина на мини, която е направила тази легенда я прародительницу – Мери Квант. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Мини поли и мини рокли не отговарят на добре развит норми на морала на онова време, въпреки това момиче е абсолютно пука, тя нарича своята колекция истински символ на сексуалната революция и намери подкрепа първо в моделиране, а след това и в младежта, кръгове на обществото. 
Популярността на тази нова и доста скандална дрехи допринесли за една и съща силно разклонен, с подаване на която такава прическа бързо спечелил световно признание. С удоволствие е станал прилагат в гардероба си още една икона на стила по това време, Жаклин Кенеди, след това мини нахлуха в целия свят. 

Пластмаса и целофан – в основата на нестандартни решения

Стил, който е бил предложен от известния Мери Квант, малко по-късно прякор “стил Лолита”, бутане на образа на главната героиня на романа на Набоков. Къса сарафанчики с висока талия, обувки на ниски токчета високи гольфики заедно с угловатой и худенькой силно разклонен, силно приличаше на образа на Лолита”. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

В същото време започва да влиза в модата всичко необичайно, материали, създадени по изкуствен път, позволяват да се насити на дрехи от ярки и блестящи цветове, точно тогава в модата влизат всички дебнещ, секси и изпълнени в затруднен цветова гама. 
На върха На популярността се оказа лайка и найлон, кримплен, момичета, с голямо удоволствие преминава на пластмасови обеци и клипове. Това днес ние тяготеем до всичко натуральному, а след това всички аксесоари изготавливались от нещо ново и специално, макар и не най-полезен. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Именно през 60-те години на услугите на модата и красотата са се появили едни от най-популярните и разпознаваеми модни силуета: палто от ярки цветове, които комбинировались с още една новост – ботуши! 
Не е без иновации и мъжка мода: именно през 60-те младежи забравя за дънки и кожени якета, и с лека ръка на Пиер Карден подхватывает щегольскую начин на обличане. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Последователи на този стил се превръща в участници в легендарната група “Бийтълс”, които все по-често се появяват на публично място в модни костюми: чудо на химическата индустрия от това време риза от бял найлон, тънки вратовръзки, обувки, с тесни носочками и същите тесни панталони. Идоли милионна публика бързо переселяют идеята за този стил на масите. 

Известният черна рокля, bouffant и футуристичната “Барбарелла”

Още една икона за стил, която е просто невъзможно да не спомена, споровете относно характеристиките на модата от 60-те години, известен и неподражаемая актрисата Одри Хепбърн. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Символ на малка черна рокля, в която герой Одри, Холи Голайтли завтракала пред витрина на магазин “Тифани”, се превърна в истински символ на модата от това време, което, между другото, не се е променило и днес. 
Едновременно скромно и елегантно, достатъчно прост, но едновременно с това не е най-обичайното, това е черна рокля успя да завладее целият свят, а всяка жена си е мечтала да има нещо такова в гардероба си. Именно Одри Хепбърн и Жаклин Кенеди са станали ярки представители на по-елегантен модни тенденции от 60-те години. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Не можем да заобиколим и космически мотиви от онова време, които са особено доминираха в колекциите на талантлив дизайнер Пиер Карден. Именно с неговата подаване на появиха рокли с елементи от пластмаса и метал, sundresses с “космическа юфка”, а също и дъждобрани и крутки от изкуствена кожа и плат. 
Втзитной карта тази колекция са станали ясни геометрични линии, както и в интерес на крое, така и в декор дрехи. Има мнение, че такава експлозия на космическа тематика в света на модата, настъпили след излизането по кината на филма “Барбарелла”, където главната роля се играе от известната Джейн Фонда. 

Грим и прическа

Но, за да не е изобретил дизайнери на облекло, без специална прическа и грим, този стил, ще престане да бъде себе си. Що се отнася до последния, след това през 60-те години на специален тенденция са огромни, обведенные тъмни сенки или черни стрелки, очите, задължително с дълги външни миглите. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Устните специално подкрашивали телесни или ниско-ключ червило, което да не отвлекала от основен акцент на очите. След излизането на екрани кинокартины “Клеопатра” с Елизабет Тейлър в главната роля, на голяма популярност започват да се насладят на очите с черна подводкой и тъмни сенки почти до веждите. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно

Този начин винаги бяха допълнени със специални прически, например, начесами, изрязване на елф или геометрични мотиви. 
Известната прическа “бабетта” под формата на съраунд начеса с различни вариации, се превърна в истински символ на това време, я копировали почти всички момичета и жени, отчаяно опитвайки се да пресъздаде оригиналния начин на Бриджит Бардо във филма “Бабетта отива на война”. 

Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
Стилна мода от 60-те години: красиво и модерно
тагове:стилна, мода, 60-те

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>