ДА РАЗГЛЕДАМЕ ПЛОВДИВ

Римски стадион – Пловдив

   
 
 
 

Римският стадион се намира на площад ”Джумаята”, построен е през IIв по модел на Делфийския стадион. Разположен е в естествената падина между Таксим тепе и Сахат тепе, склоновете са използвани за разполагане седалките за зрители. В древността Римският стадион е побирал 30хил. души, които са наблюдавали гладиаторските битки и спортни състезания. Днес се вижда северната дъга на стадиона с 13 реда седалки, засводеният северен вход и част от пистата.

Съоръжението с приблизителни размери 240м дължина и 50м ширина е събирало около 30 000 зрители. Обявен е занационална културна ценност през 1995 година.

Сграда на временното Руско управление – Пловдив

 
 
 
Временно руско управление в България е управление от руски граждански и военни власти от юни 1877г до юни 1879г. Разпростира се в окупираните от руските войски територии в хода на Руско-турската война (1877-1878).Берлинският договор го узаконява и определя неговата продължителност на девет месеца.
Седалището на комисаря първоначално е в Пловдив (от 20 май до 10 октомври 1878 година), а след това сепремества в София.Днес в сградата се помещава обредният дом на гр. Пловдив.

Експозиция “Книгоиздаване в България през втората половина на 19 и началото на 20 век” РИМ – Пловдив

  
 
 
 
 
 
 
 
 
Сградата, в която се помещава експозицията е построена в средата на 19 век и е типичен представител на българската възрожденска архитектура. Основите са каменни и стъпват върху отвесните скали на Таксим тепе. Главната фасада е оформена с четириколонен портик, който носи богато украсен кобиличен фронтон. Едноетажната жилищна част е пример за широко разпространената пловдивска симетрична къща. Централната част е заета от тържествен салон с цветно изписани стени и дървен таван с резбована композиция ”слънце”. 

Експозиция “Музеен център за съвременна история” РИМ – Пловдив

 . 
 
 
 
 
 
 
 
Сградата е построена през 1895 година за офицерски клуб. От 1905 до 1923 година е “Народен дом”, към който имаработнически театър, духова музика, оркестър и вечерно училище.
През 1951 година сградата е предоставена за Музей за историята на капитализма, работническото движение и социалистическото строителство. Днес в нея се намира Музеен център за съвременна история с просторна, модерно 

Галерия-музей “Филипополис” – Пловдив

  
 
 
 
 
 
Къщата на хаджи Алеко, с оригиналната си архитектура е сред най-ценните Възрожденски паметници в резерват Старинен Пловдив. Тя е съградена около 1865г от богатия търговец Хаджи Алеко Цветков от гр. Пазарджик. Имотът е наследен от съпругата му Ефосина, внучка на хаджи Киряк Ефосиян, който бил първомайстор на абаджийския еснаф в Пловдив.

Domus Rebus или Къщата на Загадките – Пловдив

  
 
  
 
 
 
Както Конфуций, великият китайски мислител и философ твърди, то и DOMUS REBUS е нещо, което преди да се види и преживее, няма как да се разбере.DOMUS REBUS (от латински: Къщата на Загадките) е първата по рода си логическа пъзел стая със загадки в Пловдив . Тя предлага две вълнуващи игри, предизвикващи мобилизирането на всичките Ви сетива, емоции
и интелект по един специален и неповторим начин. 

Катедрален храм “Успение Богородично” – Пловдив

 
 
 
  
На мястото, където днес се намира катедралният храм на град Пловдив, между двата хълма Джамбаз тепе и Тексимтепе, според запазени до нас сведения, още през Средновековието е имало красива и величествена църква. Първите, запазени за нея сведения, датират от ІХ-Хв.

Сахат тепе – Пловдив

 
 
 
 Сахат тепе е едно от днешните шест тепета на българския град Пловдив. Разположен е в централната част на града и е с височина около 46м, надморска височина (кота терен) 210.7 метра. Името му на турски означава Часовниковхълм заради Часовниковата кула, издигната през 16 век на върха му. Тя е една от най-старите в Източна Европа ипредставлява каменна призма с височина 17,5 метра.

По време на османските нашествия по българските земи и след завладяването на града през 1371г манастирът край църквата бил разрушен и напълно унищожен. През периода на Възраждането от древната и величествена църква нямало и следа. За времето от 1844 до 1845г брациговски майстори издигнали нова голяма църква, изцяло съградена от камък.

След Руско-турската освободителна война и Освобождението на България от турско робство при храма била построена и камбанария - през 1881г, тъй като такава липсвала до тогава, и камбаните на храма били закачени на дърво, намиращо се в двора на църквата.

Първоначално дворът на храма е бил по-малък, отколкото е сега, но през 1930г той бил значително разширен и оформен като една обширна тераса. В чест на 2000-та годишнина от Рождество Христово храмът е цялостнореставриран и възстановен.

Евангелистка църква – Пловдив

 
  
 
Евангелистката Съборна църква или т.н. “Протестанска” се намира в северното подножие на Сахат Тепе, на стръмната уличка “Лейди Странгфорд”. Високата 25 метра църква е изградена изцяло от гранит. Това е най-голяматаЕвангелистка църква не само в България, но и на Балканския полуостров. Тържественото освещаване на църквата става по време на Втория Събор на Евангелистките катедрали през есента на 1901г. От момента на построяването си църквата е привлекателно място за Пловдивските художници.

Античен театър – Пловдив 

 
 
  s      
    
 
Античният театър в Пловдив е разположен в Стария град, в седловината между двата хълма Джамбаз и Таксим тепе. Построен в началото на II в.н.е., по времето на император Траян (98 – 117г), той е един от най-добре запазените антични театри в света. Обявен е за археологически паметник в бр. 6 на Държавен вестник от 1995г. Разкрит е при археологически разкопки, проведени през 1968-1979г от Археологически музей -Пловдив.

Храм “Св. вмчца Марина” – Пловдив

  
 
 
 
 
 
След признаване на християнството с Миланския едикт през 313г в древния град Пловдив били построени епископска базилика и резиденция за духовния глава на епархията. В старинната част на днешния град, там, където сега се намира античният форум, при археологически разкопки през миналия век са открити останките на тозизабележителен епископски комплекс.

“Жълтото училище” – Пловдив

 
 
 
Наречено е така заради оцветяването на фасадите му. Всъщност това е първата българска гимназия, създадена в Пловдив през 1868г на базата на известното епархийско училище ”Св. Св. Кирил и Методий” и настанена в новата специално построена за целта сграда. Построена е от известния брациговски майстор Тодор Дамов.Това е и единствената стара обществена постройка, която и до днес се използва по предназначение. На източния ъгъл, между улиците “Цар Ивайло” и “Тодор Самодумов”, са запазени оргинални надписи на български и османо-турски, в които се съобщава, че училището е построено през 1868 година с благоволението на султан Абдул Азис хан.

Драматичен театър – Пловдив

  
 
  
 
 
От пролетта на 1881г Пловдив, единствен сред българските градове, се сдобива със своя театрална сграда – Международен театър “Люксембург”. Поривът за театър има своя вдъхновител – Иван Вазов, пръв обосновал идеята за изграждане на български професионален театър във вестник “Народний глас”, както и своите най-близки поддръжници – Константин Величков, Захари Стоянов, Михаил Маджаров.

Галерия “Възраждане” – Пловдив

 
 
 
 
 
Галерия “Възраждане” към Народно читалище ”Възраждане” е създадена на 5. ІХ. 1995г, по идея на секретаря на читалището Димитър Атанасов, писател и журналист.
Галерията полага много труд и усилия в издаването на каталози и албуми, които ще бъдат ценен извор на познание за бъдещите поколения, интересуващи се от случващото се в изобразителното ни изкуство днес.В галерийното депо се поддържа силна и многообразна колекция от маслена живопис, графика и рисунка,скулптура, като особено впечатляваща за колекционера е сбирката по темата “ Тялото ”. През 2010г. Краси и Сим Алексиеви са куратори на Национални есенни изложби – Пловдив с проект “Тялото”, след спечелване на общински конкурс. Експонирани са 20 самостоятелни изложби по темата в 5 къщи в Старият град.

През 2006г, в Нощта на отворените галерии и музеи, галерията получи първата награда – скулптурата “Полет над Пловдив”, учредена от КЦМ гр. Пловдив, за галерия номер едно.

През 2010г, галерия Възраждане бе удостоена със златна значка ’Златна книга” и специален сертификат за почетен статут на институция с висок престиж и обществено признание в областта на културата. Наградата се дава от Съвет на европейската научна и културна общност – официално представителство в София.

 

с продължение
https://grabo.bg/guide/nearby/djumaia-djamiia-plovdiv
тагове: забележителности, Пловдив

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>