МИСТЕРИОЗНО СКАЛНО ЛИЦЕ В КАНАДА бр.141

©Parks Canada/Tanya Dowdall

©Parks Canada/Tanya Dowdall
Горското дружество на Канада в момента се опитва да разбере как се е появило мистериозно скално лице, дълго около 2 метра. То се намира в отдалечен район в гората и е открито преди няколко седмици от Ханк Гюс, който е член на обществото Tseshaht First Nation. Ханк е бил по следите на лицето от години, пише The Еpoch Тimes.

През 2008 лицето е било забелязано от водач на каяк, който е изпратил и снимка на горското дружество, но не е успял да идентифицира местоположението. Горското дружество се свързало с администрацията на Tseshaht и Ханк Гюс започнал да го издирва.

Споровете в момента са за това, дали лицето е направено от човешка ръка, или е природен феномен.

Трудно е да се докаже. Гюс изчислил, че се намира на 12 метра от дъното на пропастта и на 7 метра от върха. Стръмният наклон и бурните води не позволяват по-прецизни проучвания. Лицето се намира на остров Рийкс, който е част от архипелага в Британска Колумбия.

„Обществото Tseshaht живее по тези земи от хиляди години и затова се допитахме до тях дали се носят някакви легенди, с които да можем да свържем лицето“, казва главният програмен мениджър на горското дружество Матю Пейн.

Discovery News отбелязва, че има психологически причини хората да виждат лица там където не съществуват. Това явление се нарича парейдолия. При него мозъкът разпознава форми на лица в различни обекти – например облаци, утайката на кафе и скали. Мозъкът е програмиран да разпознава лица. Всъщност лицата са първото нещо, което бебета се научават да разпознават, и има отделни части в мозъка, които се специализират в разпознаването на лица.

Мистерията остава – това случай на парейдолия ли е, или е работата на някой, който е населявал тези негостоприемни местности преди много време?

porte-detail

Гюс казва, че лицето му напомня на дърворезба, която се намира на вратата на административната сграда на Tseshaht –„Уги“, символът на вятъра.

http://megavselena.bg/misteriozno-skalno-litse-v-kanada/

тагове: мистериозно, скално, лице, Канада

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>