МИСТЕРИИ И ЗАГАТКИ ОТ ДРЕВНОСТТА БР.141

Разбулени мистерии и загадки от древността

Оказва се, че много от мистериите са всъщност въпрос на интерпретация. А дали ще повярвате на очите си или на предразсъдъците си, е въпрос на личен избор.

Хората обичат мистериите, особено такива, останали от детството им. И по детски продължават да вярват във караконджули и самодиви, и чудовища под леглото. Само че идва време да порастем и продължим пътя си, откривайки истината и предавайки я напред. „Напред, науката е слънце, което във душите грей!“

Звездното дете

Звездното дете

Намерения през 1930 година череп в мина в Тексас и достъпен за науката през 1999 година, се предполага, че е със смесен земен и извънземен произход, тъй като има изключително голям обем на мозъка за доказано пет годишен екземпляр. Оказва се, обаче, че детето е страдало от добре познатата болест хидроцефалия, която води именно до описаните изменения в черепа. ДНК резултати потвърждават познати гени и извънземното влияние е изключено от списъка.

Други необичайни черепи са намирани по целия свят – с рога, с различни от човешките очни орбити и челюсти, но всичките до един са фалшификати.

Находката Косо

Находката Косо

Намерена през 1961 година, тази древна автомобилна свещ поражда спекулации по цял свят. В крайна сметка се оказва, че е част от Форд Т, произвеждан през двайсетте години, а образуванието около нея е резултат на корозия. Местонахождението на находката не е известно в момента.

Руническия камък на Кенсингтън

Руническия камък на Кенсингтън

Открит през 1898 година, този близо сто килограмов камък, обсипан с рунически символи обърква учени за години. В опитите си да разчетат написаното се включват мнозинство експерти. Очаква се да се разкрие неизвестна досега цивилизация. Първо се оказва, че възрастта му, базирана на очевидци, е спорна, а след това лингвисти от цял свят го обявяват за фалшификат, дори „бездарно“ направен.

Каменните сфери от Коста Рика

Каменните сфери от Коста Рика

Над 300 на брой с диаметър от няколко сантиметра до над два метра, те са всъщност природен феномен, а не изработени от някого и са включени в списъка на Юнеско – световното културно и природно наследство през юни 2014 година. Колкото и изработени от някого да изглеждат, са просто една шега на природата, и едва няколко от тях са с правилна форма. Този феномен се среща и на други места по света, и не е уникален. В калифорния например има плаж, наречен Топки за боулинг, поради разпръснатите по него сферични скални образунавия.

Лампата Дендера

Лампата Дендера

На древна египетска скулптура е изобразено нещо, което на мнозина прилича на съвременно електрическо осветително тяло. Египтолози обаче обясняват, че мотивите, използвани в скулптурата, са често използвани, като лотуса и змията, излизаща от него, символизиращо плодовитост.

Сферите от Клерксдорп

Сферите от Клерксдорп

Намерени в Южна Африка, те представляват малки сферични и дискообразни предмети с диаметър от половин до десет сантиметра. Отново, само няколко са с перфектна форма, и геолози обясняват процеса на формирането им като един вид балончета във вулканична лава.

Камъните Ика

Камъните Ика

Намерени в Перу древни камъни, изографисани с рисунки на динозаври, предполагащи съвместното съжителство на хора и динозаври. В крайна сметка фермера, които ги е открил, Базилио Усчуя си признава, че сам ги е направил за продан, тъй като „рисуването на камъни е по-лесно и доходоносно от копаенето“.

Тръбите в Байгонг

Тръбите в Байгонг

Близо до планината Байгонг в Китай се намира странна на пръв поглед тръбна инсталация, която би трябвало да доказва наличие на древна цивилизация с невероятен технически напредък. Само че те са просто невероятно природно явление, и дори не са уникални; подобни тръби има в Навахо и Луизиана, САЩ.

http://fresh-science.com/curious/razbuleni-misterii-zagadki-ot-drevnostta/

тагове: мистерии, загатки, древността

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>