18 ПРИЗНАКА бр.141

18 признака за висока емоционална интелигентност

  за висока емоционална интелигентност

 Емоционалната интелигентност е онова нещо в хората, което е малко необяснимо, но определя начина, по който се справяме с поведението си и социалните контакти, и вземаме личностни решения за постигане на успех.

Емоционалната интелигентност обяснява защо често хора с „ниско IQ“ се представят по-добре. Този вид интелигентност е още и ключов фактор, който отделя звездите от масата хора – над 90% от певците, актьорите и спортистите имат висока емоционална интелигентност.

По какво да разберем дали притежаваме висока емоционална интелигентност?

18 признака за висока емоционална интелигентност-2

 • Имате ли богат емоционален речник?

Всички хора имат емоции, но малко от тях могат да ги идентифицират правилно – едва 36% от хората. Неразбраните емоции водят до погрешно тълкуване на ситуации, което пък води до взимане на погрешни решения. Хората с висока емоционална интелигентност също така разполагат с разширен речник за описване на тези емоции, и вместо да се чувстват просто „зле“ или да използват нецензурна дума, те изпитват„безпокойство“„фрустрация“ и „недоволство“. Колкото по-специфично е определението на емоцията, толкова по-добро разбиране имаме над ситуацията, какво я е причинило, и как да се справим с нея.

 • Интересувате ли се от другите хора?

Без значение дали са интроверти или екстроверти, емоционално интелигентните хора се интересуват от хората около тях. Това любопитство е резултат от емпатията – един от най-значимите фактори за емоционалната интелигентност. Колкото повече сме загрижени за другите и как се справят, толкова по-голямо любопитство ще изпитваме към тях.

 • Обичате ли промените?

Емоционално интелигентните хора са гъвкави и адаптивни. Те знаят, че страха от промяната е парализиращ и представлява огромна заплаха по пътя към успеха и щастието. Те очакват промяната и разполагат с план за действие.

 • Познавате ли силните и слабите си страни?

Емоционално интелигентните хора не просто разбират емоциите си – те знаят и колко струват. Знаят кой и какво ги подлудява и пречи на успеха им. Високата емоционална интелигентност означава да знаеш в какво си добър и да използваш това за постигане на целите си, като в същото време не позволяваш на слабите ти страни за се превърнат в пречка.

 • Имате ли добра преценка за хората?

Голяма част от емоционалната интелигентност се базира на социалното осъзнаване, способността да разгадаване на другите, какви са, какво им се случва. Тази способност се засилва с времето и хората престават да бъдат загадка – появява се разбиране на мотивацията на другите, дори и на скритите мотиви.

 • Трудно ли се обиждате?

Ако имате ясна представа за себе си, би било много трудно да ви засегнат.Емоционално интелигентните хора имат самочувствие, увереност и отвореност към света, което ги прави неподатливи на обиди. Те дори могат да се шегуват със себе си, както и да се смеят на чуждите шеги за себе си.

 • Умеете ли да казвате „Не“?

Емоционалната интелигентност е умението за самоконтрол и избягване на спонтанни решения. Изследване на университета в Сан Франциско показва, че хората, които по-трудно казват „не“, са по-склонни към стрес, преумора и депресии. „Не“ на самия себе си е огромно предизвикателство за някои хора. Емоционално интелигентните хора нямат проблем с това, и избягват фрази като „не мисля, че мога“ или „не съм сигурен“. Да кажеш „не“ на нещо ново затвърждава позициите на нещата, на които си казал „да“, давайки възможност за пълното им реализиране.

 • Прощавате на себе си?

Емоционално интелигентните хора се дистанцират от грешките си, без да ги забравят. Държейки грешките на разстояние, но все пак достатъчно близо, имате възможност за адаптиране за бъдещ успех. Съжаляването за допусната грешка за дълго време предизвиква безпокойство, а забравянето им води до повторението им. Ключовият момент е способността да се използва провала като урок за бъдещето. Това също така създава тенденцията за по-бързо изправяне на крака при евентуална друга грешка.

 • Давате ли, без да очаквате нещо в замяна?

Спонтанното даване, без скрити помисли, се възприема много силно. Например след интересен разговор относно книга, след месец срещате същия човек и му давате книгата просто ей така. Емоционално интелигентните хора изграждат силни връзки, защото те постоянно мислят за другите.

 • Не таите озлобление?

Тайната злоба е реакция към стреса. Самата мисъл за събитието, което предизвиква подобни чувства, води до механизми за оцеляване – бягство или битка. Ако опасността е неминуема, реакцията е жизнено важна, но когато става дума за отминали събития, подобно припомняне дори може да доведе до здравословни проблеми, като повишено кръвно налягане и сърдечни заболявания. Емоционално интелигентните хора знаят как да не се ядосват за минали неща, и по този начин да се чувстват по-добре и по-здрави.

 • Неутрализирате токсичните хора?

Справянето с трудни хора е изтощително за всеки. Емоционално интелигентните хора обаче контролират взаимоотношенията си с подобен вид хора чрез самообладание, и подхождат разумно към ситуацията. Те идентифицират емоциите си и не позволяват на фрустрацията да вземе връх, и обръщат внимание на гледната точка на проблемния човек, без да позволяват това да провали плановете им.

 • Не търсите перфекционизъм?

Емоционално интелигентните хора не търсят перфектност, защото знаят, че тя не съществува. Хората са несъвършени. Ако се стремите към перфектното, ще останете с чувството да се откажете или да намалите усилията си. Ще прекарате повече време, мислейки какво ви е провалило, вместо да продължите, въодушевени от постигнатото.

 • Оценявате това, което имате?

Отделянето на време за оценяване на постигнатото повишава настроението и намалява хормона на стреса кортизол с 23%. Хората, които са благодарни за това, което имат са с по-добро настроение, по-енергични и с по-добро здравословно състояние.

 • Можете ли да се откъснете от света?

Прекарване на време само за себе си и откъсването от света е знак за висока емоционална интелигентност, защото по този начин се намалява стреса и човек се учи да оценява всеки миг. Откъсването от интернет и изключването на телефона дава почивка на тялото и ума. Понякога дори взимането на почивка от имейли намалява стреса. Технологиите позволяват непрекъсната комуникация и очакването да сме на разположение денонощно. Изключително трудно е наслаждаването на заслужената почивка, знаейки че всеки момент може да се обадят от работата.

 • Внимавате ли с кофеина?

Консумирането на големи количества кофеин повишава нивата на адреналин, който е отговорен за рефлекса на бягство или битка. Този рефлекс подтиква към неразумни решения, и макар да е чудесен, когато ни гони мечка, по-скоро пречи, когато се налага да напишем писмо. Кофеина ни поставя в подобно състояние на стрес и емоциите взимат връх. Хората с висока емоционална интелигентност знаят това и ограничават консумацията на кофеин.

 • Наспивате ли се?

По време на сън мозъкът се презарежда, прехвърля спомените от деня, запазвайки ги или изтривайки ги, така че да се събудим отпочинали. Хората с висока емоционална интелигентност знаят, че самоконтрола, вниманието и паметта намаляват, ако липсва достатъчно сън.

 • Умеете ли да спирате негативните мисли още в зачатък?

Колкото повече се фокусираме върху негативните мисли, толкова по-силни стават те. По-голямата част от негативните мисли са само мисли, а не факти. Когато имаме чувството, че нещо винаги се случва, или никога, това е просто нормалния начин за мозъка да се справя със заплахи, увеличавайки честотата или силата на събитието. Емоционално интелигентните хора разделят мислите си от фактите, за да се измъкнат от омагьосания негативен кръг.

 • На позволявате на никой да ограничава радостта ви?

Когато усещането са удоволствие се осланя на мненията на други хора, вие вече не сте господар на собственото си щастие. Когато емоционално интелигентните хора се чувстват добре от нещо, което са свършили, те не биха позволили на нечие мнение да им отнеме това чувство. Невъзможно е да избегнем чуждото мнение, но не трябва да се сравняваме с другите хора и винаги можем да приемем мнението им с недоверие. По този начин без значение кой какво мисли или прави, нашата значимост идва от самите нас.

http://fresh-science.com/health/self-knowledge/18-priznaka-za-visoka-emotsionalna-inteligentnost/

тагове: 18 признака, висока, емоционялна, интелегетност

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>