БАХАЙСКА РЕЛИГИЯ бр.145

ЕДИНСТВО НА РЕЛИГИЯТА И НАУКАТА

Можем да си представим науката като едното крило и религията като другото крило.Птицата се нуждае от две крила, за да лети. Само едно крило би билж бизполезно.Всяка форма на лелигията, която не съответства на науката, или е в противоречие с науката е равнозначна на невежество, защото невежесгвото е портивоположно на науката.

Една религия, която се състои от пълни предразсъдъци ритуали и обичаи, не е истината.

Трябва да се стремим сериозно да се превърнем в инструменти за обединението на религията с снауката.

Али, зетят на Мохамед е казал: ” Онова, което е в хармония с науката и с религията. Онова, което човешкият ум не може да разбере, не трябва да се приема и от религията.Религията върви ръка за ръка с науката. и една релиигя, която противоречи на науката, не е истина”.

Релиигозните, расовите и политическите предразсъдъци, разрушават основата на човечеството.

Всички раздори в севта, омразата, войната и кръвопролитията са пердизвикани  от един или другот тези предразсъдъци.

Целият свят трябва да се разглежда, като една единствена страна. Всички народи, като един народ и всички хора, като потомци на една раса. Религията, расите и нациите  разделят хората, но те са създадени от човека и са необходими само за неговото мислене.Пред Бога няма персийци, араби, французи и англичани, защото Бого е Бог на всички и за Него има само едно сътворение.Длъжни сме да слушаме Бог и да се стремим да го следим, като се освободим от всичкте си предразсъдъци и установим на земята мир.

ЕДНАКВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ

 Всеки човек има право да живее. Всички имат право на почивка и известно благосъстояние. Щом един богаташ може да живее в изоболие и разкош в своя замък, беднякът би трябвало да получи поне толкова, колкото да преживее.никой не би трабвало да живее в излишество, когато другите нямат възможност за съществуване.

Да се опитаме с все сили да създадем по- добри социялно условия, за да не остане ни едно човешко същество без помощ.

Мария Герасова

тагове: бахайска, религия

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>