Близките до смъртта преживявания са по-ярки от реалносттабр.147

 Близките до смъртта преживявания са по-ярки от реалността

Споменът за преживяването близко до смъртта, независимо колко отдавна се е случило, е много по-жив и емоционален не само от недействителните, но и от действителните спомени, твърди изследване, цитирано от LiveScience.

“То оставя в съзнанието на хората ясна следа, която е дори по-ясна от истинските спомени”, казва Ванеса Шарлан-Вервил, невропсихолог от университета на Лиеж, Белгия – един от авторите на изследването, публикувано в научното списание PLOS ONE.

Около 5 процента от хората по света съобщават, че са имали близки до смъртта преживявания, но никой още не знае какво представляват те, посочват учените.

В различни култури и религии хората описват сходни теми – усещане за излизане от тялото, преминаване през тунел, река или врата към искряща светлина, срещи с починали близки и връщане обратно в тялото. 

Някои смятат, че преживяванията, близки до смъртта, доказват, че душата и тялото могат да съществуват отделно. Според други виновни са недостигът на кислород и каскадата от химични вещества, която се задейства в мозъка. Но това, което прави обяснението още по-трудно е, че здрави хора, които са в медитативен транс или под въздействието на халюциногени, също описват подобни преживявания.

Тъй като няма как подобно явление да се наблюдава в реално време, Вервил и екипът й са разговаряли с хора, които са го преживели, често години по-рано.

“Хората са завинаги променени от това преживяване”, казва невропсихологът. “Стават по-състрадателни, сменят професиите си, дават повече, искат да помогнат на планетата.”

Екипът е задавал въпроси за памет на хора, които са преживели кома и са имали преживявания, близки до смъртта – свързани както с времето, когато са били в кома, така и с емоционални моменти от живота им.

Дори години по-късно преживяванията, близки до смъртта, изглеждат хиперреални и се помнят по-живо и по-ясно от всички останали спомени, установява изследването.

Според Вервил тези преживявания са оформили религиозните символи в различни култури по света още от зората на човечеството. Сега учените имат намерение да изследват мозъчната активност на същите хора. 

“Това е променило живота на хората, трябва да има нещо различно и в начина, по който функционира мозъка им.”

http://www.obekti.bg/misterii/20211-%D0%91%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BA%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B4%D0%BE-%D1%81%D0%BC%D1%8A%D1%80%D1%82%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D1%8F%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D0%BF%D0%BE-%D1%8F%D1%80%D0%BA%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%80%D0%B5%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D1%82%D0%B0

тагове: близките, смъртта, реолността

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>