Наистина ли хора се самозапалват отвътре? бр.147

Наистина ли хора се самозапалват отвътре?

Прословутият случай с Мери Рийсър е един от най-емблематичните за феномена.

На 2 юли 1951 г. в Сейнт Питърсбърг, САЩ, 76-годишната Мери Рийсър е намерена изгорена в дома си. Тялото на вдовицата е превърнато в пепел, а околните пластмасови предмети са силно деформирани – свидетелство за изключително високата температура по време на инцидента. Разследването, проведено от ФБР, поражда редица въпроси: какво е причинило пожара, как може такава чудовищна топлина да не повреди почти нищо от покъщнината и как огънят е кремирал тялото на Рийсър, а е оставил незасегнат левия й крак? 

Това е само един от многобройните случаи, станали известни като спонтанно човешко самозапалване (СЧС). Феномен на границата между науката и паранормалното, СЧС е общо название за инциденти, при които хора избухват в пламъци, 

без това да е причинено от външен източник на топлина. 

Има няколко основни белега, сходни в повечето случаи на СЧС. Обикновено температурата по време на инцидентите е толкова висока, че телата на жертвите буквално биват изпепелени. Огънят рядко нанася щети върху околни предмети и също така в много от случаите остават незасегнати отделни крайници (крака или глава). Друг белег на СЧС е, че няма ясен източник на топлина, който да е предизвикал пожара. Жертвите често са хора, които живеят сами, което е и един от проблемите – рядко има достоверни свидетелски показания какво точно се е случило. 

Джон Хаймър, бивш полицейски служител от Великобритания, описва редица аналогични събития, някои от които са взети директно от неговата кариера като пазител на реда. Един от случаите е този с Хенри Томас от Уелс през 1980 г. 

Възрастният мъж бил открит изпепелен в стола си 

пред телевизора. Част от стола била изгорена, а околни предмети – като копчетата на телевизора и очилата, лежащи на пода, били полуразтопени от силната температура. Отново, подобно на Мери Рийсър, пламъците, погълнали тялото на Томас, оставили незасегнати краката му. 

Феноменът взема своите жертви и в други държави. През 1990 г. в Русия е намерено тялото на пастира Бисан Мамаев. Според аутопсията пламъкът е овъглил мъжа от вътре на вън, без да запали сеното, което се е намирало в близост до него.

Все пак не всички СЧС завършат с летален изход. 

Пословичен за това е случай от 1835 г., когато кракът на професора по математика Джеймс Хамилтън от Нешвил, САЩ, внезапно лумва в пламъци. Хамилтън успява да потуши огъня и впоследствие свидетелства, че секунди преди инцидента е усещал силна болка в крака си. 

Списъкът не свършва дотук. През последния век буквално валят съобщения за десетки подобни мистериозни самозапалвания.

Що се отнася до самозапалването, то

не е прерогатив само на човешкия род.

Оказало се, че понякога купи със сено избухват в пламъци без външен източник на топлина. След проучване било установено, че сеното изгаря, тъй като в него се развива вид бактерия. Когато популацията на бактерии стане твърде голяма, колективно излъчваната от тях топлина е достатъчна, за да подпали купата. Въпросът е: ако нещо подобно може да се случи и при хората, на какъв принцип би се основавало?

Една от разпространените хипотези е, че жертва на спонтанно самозапалване стават хора, злоупотребяващи с алкохола. Според застъпниците на това схващане високото съдържание на алкохол в кръвта в комбинация с топлинен източник (като цигара например) би могло да стоят в дъното на инцидентите.  

За „автор“ на идеята е нарочен писателят Чарлз Дикенс, 

който в своя роман „Студеният дом“ описва как алкохолик бива погълнат от пламъци в резултат на СЧС. В този сценарий обаче етанолът би  горял само ако концентрацията му надвишава 23% в човешкото тяло, а той би убил човек, ако надвиши дори 1%, още повече че мнозина от загиналите в описаните случаи не са били алкохолици. 

Други смятат, че СЧС може да е резултат от някаква форма на спонтанен ядрен синтез в човешкото тяло, при който се отделя огромно количество енергия – същият процес, който „бушува” във вътрешността на звездите. 

Лари Арнолд, автор на редица материали по темата за СЧС, твърди, че високо енергийно лъчение (микровълни или гама-лъчева радиация) или някаква форма на геомагнетизъм може да доведе до 

реакция между водорода и кислорода 

в клетките на човешкото тяло и да ги накара да експлодират – нещо подобно на изгарянето на пълния с водород дирижабъл „Хинденбург“ през 30-те години на 20. век . В своята книга „Странните и необясними мистерии на 20. век“ Джени Рендълс пък вини за СЧС натрупването на запалими вещества в стомашно-чревния тракт в резултат на неправилно хранене. Тя допълва, че спецификата на хранене може да обясни и защо всички регистрирани жертви на спонтанно самозапалване са от европейски произход.

http://www.obekti.bg/misterii/14810-%D0%9D%D0%B0%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D1%85%D0%BE%D1%80%D0%B0-%D1%81%D0%B5-%D1%81%D0%B0%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D1%82%D0%B2%D1%8A%D1%82%D1%80%D0%B5

тагове:хората, отвътре

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>