Страдате ли от уморени очи? бр.149

 

Освободете напрежението след цял ден пред компютъра

С ежедневното взиране с часове в монитора на компютъра, телевизора и смартфона, очите се изморяват доста. А често и стават сухи и зачервени.

Оказва се, че проблемът със сухите очи си има медицинско название. Синдромът на “сухото око” или наричан от лекарите синдром на слъзната дисфункция е често срещан проблем.

В какво се изразява той?

Очите не произвеждат достатъчно сълзи, за да се хидратират. Обикновено има две причини за сухи очи – повишено изпарение, което се среща по-често при млади хора и е повлияно от редица фактори като климатични условия, замърсяване, цигарен дим, климатици, компютърния екран и т.н., и понижена продукция на сълзи.

Обикновено зрението намалява и се замъглява. Появяват се парене и сърбеж с усещане сякаш имате нещо в окото. Очите са зачервени и често изпитвате невъзможност да поглеждате към силна светлина, както и страдате от главоболие. Ако се появи подобен проблем и при вас, не го пренебрегвайте, защото може да доведе до сериозни щети в зрението.
 
 

Какво издава цветът на очите за здравето ви?

 
Ние ви препоръчваме на равни интервали от време да премествате погледа си в най-далечната точка на стаята или да гледате през прозореца. За да облекчите проблема, може да се доверите и на няколко естествени средства за защита. 

Зелен чай

Сварете си една чаена лъжица зелен чай за пет минути. След това го сложете в хладилника, за да се охлади. В изстудената течност топнете две топки от памук и изстискайте колкото да не тече. Поставете ги върху клепачите за около минута. След това накиснете памука отново и наложете очите втори път. Това ще овлажни очите. Ако го правите всеки ден, ще забравите за сухите очи.

Синапено масло

Синапеното масло се справя със сухотата в очите доста бързо. Изберете си бутилчица с тясно гърло. Когато усетите дразнене в очите, махнете капачката и вдишайте миризмата на синапа. Очите ви ще се насълзят веднага. Възможно е да използвате синапеното масло директно върху очите. За целта трябва да си набавите висококачествено масло. С чисти ръце нанесете малко от маслото по краищата на очите и затворете очи – ще ви потекат сълзи. 

Глицерин

Качественият глицерин ще овлажни очите. Може да си го набавите от аптеките. Нанесете го по клепача. Използван през ден, глицеринът ще възстанови водния баланс на очите. 

Вода и лавандулово масло

Вземете купа с топла вода, капнете в нея 2-3 капки масло от лавандула и ги смесете добре. Използвайте водата с лавандула, за да си миете очите всеки ден. 

Възползвайте се от натуралните средства за успокояване на очите, но ако те ме помогнат, не се колебайте да се консултирате с лекар.

 

http://www.missbloom.bg/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5-and-%D1%84%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%B5%D1%81/%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/18356/articles/%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B0%D1%82%D0%B5-%D0%BB%D0%B8-%D0%BE%D1%82-%D1%83%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D0%BE%D1%87%D0%B8-/article.aspx

 тагове: уморени, очи

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>