Сензорна депривация – що е то? бр.149

Сензорна депривация - що е то?

Забрави тяло и сетива, изчакай съзнанието да се разгърне.

Сензорната депривация, или принудителното лишаване от усещания, набира популярност не само като метод на лечение. Все по-търсени са така наречените, стаи или контейнери за сензорна депривация, в които хората освен че отпочиват, но и откриват нови хоризонти на съзнанието си.

Сензорната депривация е известна отдавна, чрез превръзки за очи, тапи за уши и други. Съвременният вариант на подобно устройство представлява съд, пълен със солена вода с постоянна температура от около 37 градуса, намиращ се в шумоизолирана и абсолютно тъмна стая. По този начин хората се лишават от физическите усещания, като звук, светлина, миризма, и дори чувството на допир със земята, поставяйки на изпитание съзнанието.

Един сеанс в подобен контейнер продължава един час. По-малко от 5% от хората напускат стаята преди края. Първите 40 минути се появява сърбеж по различни части на тялото, а последните 20 минути често завършват с преминаване от бета или алфа мозъчни вълни към тета, което е състоянието между съня и будното състояние. Мнозина разказват за пълен релакс и абсолютен синхрон на разум-тяло след сеанса. Някои хора използват удължен тета период като инструмент за повишаване на креативността и решаване на проблеми. Тази отпускаща фаза доказано намалява кръвното налягане и допринася за постигане на оптимално кръвоснабдяване.

Сензорна депривация-2

Някои хора разказват за първоначален шок и панически пристъпи. Спасението от това идва от медитацията, тъй като сензорната депривация се определя също така като насилствена медитация. Първоначалният шок и объркване лесно се преодоляват, за да се отвори съзнанието, неангажирано от сигналите от тялото, разкривайки други пътища и канали на информация. Мозъкът е свободен от прозаични усещания и това, което се преживява след това, е трудно за описване. Има случаи на халюцинации, усещане за вечност или божественост, както и неизмерна любов.

Интересно е да се отбележи, че космонавтите също разказват за подобни преживявания, лишени от много от нормалните усещания, а тренировката с подобна техника е задължителна част от подготовката им.

Сензорна депривация се използва също така за лечение на заболявания и пристрастявания. При опити с хора, опитващи да откажат цигарите например, 80% от тях трайно отказали вредния навик. Алкохолици, използващи сензорна депривация, в първите 2 седмици намалили консумацията на алкохол с 56%. След терапия със сензорна депривация 46% от пристрастени към наркотици остават трезви за четири години, в сравнение с нито един от контролната група. Не е изключен, това да се дължи на плацебо ефект, но положителните резултати са налице.

 https://youtu.be/2mMVipm_IQ0?t=686

За престрашилите се, преживяването е незабравимо.  Някои се оплакват, че невъзможността да следят времето и халюцинациите са проблем. Но за да отвориш напълно съзнанието си, трябва да го освободиш от ежедневните грижи. А какъв по-добър начин за това от липсата на всякакви стимули?

http://fresh-science.com/person/self-knowledge/senzorna-deprivatsiya-shto-e-to/

 тагове:Сензорна депривация

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>