Употребата на антидепресанти бр.153

  по време на бременност увеличава риска от аутизъм при децата.

бременност

Жените, които взимат определени широко достъпни антидепресанти, докато са бременни, увеличават с близо два пъти риска от развитие на аутизъм при децата си.

Това показват резултати, базирани върху проучване на повече от 145 000 бременности в Канада, посочва агенция АФП.

Изследователите са открили, че рискът от аутизъм се увеличава с 87% когато жените използват антидепресанти лекарства в напредналите стадии на бременността си – ключов период за развитието на мозъка на детето.

Нашето проучване установи, че приемането на антидепресанти по време на второто или третото тримесечие на бременността почти удвоява риска детето да бъде диагностицирано с аутизъм до седемгодишна възраст, особено ако майката взима селективен инхибитор на обратното поемане на серотонина, често известни със съкращението си SSRI, заяви водещият автор на проучването Аник Берард от Университета в Монреал, цитирана от агенция БГНЕС.

Медикаментите със SSRI са най-често изписваните антидепресанти, и в тях влизат лекарства като ПрозакПаксил и Золофт.

Учените все още не са установили точно какво предизвиква развитието на аутизъм, въпреки че се вярва, че то е причина от генетични фактори и такива на околната среда.

Според учените тяхното откритие е особено важно, тъй като в момента 10% от бременните жени употребяват антидепресанти.

Въпреки големият процент на риск от аутизъм при употребата на медикаментите в напреднала бременност, изследователите не са открили по-голям риск при приемане на селективния инхибитор на обратното поемане на серотонина в първото тримесечие на бременността или в годината преди забременяването.

http://zdraven.bg/%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BF%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8-%D1%83%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D1%87%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D1%80%D0%B8%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%B0/

 тагове: антидеприсанти, бременност, аутизъм

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>