ХОРОТО БИЛО ВРЪЗКАТА С КОСМОСА НА ДРЕВНИТЕ БЪЛГАРИ БР.153

Българското хоро е един от най-тачените ни ритуали. Етнографи и историци смятат, че танцът ни е оставен в наследство от древните траки. Много родни учени, посветили живота си на разбулването на мистериите, свързани с древните ни прадеди, са на мнение, че хорото е българският начин да се свърже човек с Космоса.

Някои учени наричат хорото българската йога или начина на хората да бъдат в унисон с природата и космичното. Погледнато отстрани, традиционният за нашите ширини танц представлява група от хора, танцуваща в кръг на даден ритъм. В центъра е гайдарят, подаващ музиката. 

Според много хора идеята на хорото е пресъздаването на Слънчевата система със Слънцето и въртящите се около него планети.

Това се подкрепя и с движението на играчите по посока, обратна на часовниковата стрелка – както се движат планетите около Слънцето, и 

с епизодичната промяна на посоката – по подобие на епизодичното ретроградно планетно движение от гледна точка на Земята

Всичко това е обмисляно до най-малки подробности от древни мъдреци, за да се получи по закона на подобието мощен вибрационен резонанс, проникващ навсякъде – навън и навътре, във всички пространства и измерения на видимия и невидимия свят.

Изследователите смятат, че хорото представлява най-вече култ към Слънцето. 

Звездата в нашата система била основното божество на повечето древни религии, включително и за прабългарите 

Всеки един детайл от хорото е обмислян много внимателно, за да се създаде мощна вибрация, с която хората да се съединят с Космоса.

Хорото в минали времена е имало и друга функция. То е било свещен ритуал, имащ за цел единение. В центъра на селото, на града, в танца са се хващали и млади, и стари. Всички поколения и цялата общност – в един общ ритъм.

След като знаем, че нашите прадядовци и прабаби са се ухажвали и харесвали най-вече на хорото, можем да разглеждаме танца и като един от главните ваятели на бъдещите поколения – нещо от всеобщото настроение и от ритъма тогава завинаги се е вграждало в темелите на нацията, в посоката на нейното развитие.

http://www.bglev.org/index.php?route=journal2%2Fblog%2Fpost&journal_blog_post_id=71

тагове: хорото, космоса, древните българи

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>