Неизвестни, но смъртоносни бойни изкуства бр.153

Да разгледаме кръвожадни бойни изкуства, които по една или друга причина не са станали много известни по света, но пък имат своите големи достойнства:

Бокатор

бокатор

Това е камбоджанско бойно изкуство, което произлиза от древните армии на град Ангкор – центърът на някогашната Кхмерска империя. Думата „бокатор“ се превежда като „биещ се като лъв“. Според древна легенда, ученик, изучаващ този стил, се озовал очи в очи с един лъв. Младият воин убил кръвожадния звяр само с един невероятно точен удар с коляно. Подобно на много други азиатски бойни изкуства и техниката на бокатора се основава на имитация на движенията на различни животни.

С повече от десет хиляди различни техники и удари бокатор е едно от най-сложните бойни изкуства. А ето и клип с демонстрация на юнашкия бой:

Баком

Перу

Този стил се е родил в бедните квартал на Лима (Перу) и е безмилостно бойно изкуство, което не само учи как бързо да елиминрате и убиете врага, но и как да изпозлвате измамни тактики (например скрито оръжие).

Баком е основан през 1980 г. от бившия морски пехотинец и затворник Роберто Пуч Безада. Стилът е официално класифициран като модерна смесица от различни бойни изкуства, влючително елементи от жиу-житцу и вале тудо (бразилска техника за бой без защитни средства и без ограничения на позволеното). Баком включва техники като изкълчване на китката, задушаване и точни удари в жизненоважни органи. Всичко това се прави с голяма скорост, за да няма време противникът да разбере какво се случва.

Ледрит

ледритТова е модерно бойно изкуство, което води началото си от кръвожадното муай тай и се практикува от командосите от тайландската Кралска армия. Техниката му се основава на същите принципи, но все пак има няколко разлики.

Файтърите са обучени да атакуват без предупреждение, възможно най-бързо да повалят врага на земята и да завършат с фатален удар – крак или лакът в гръкляна. Именно за да се намали риска от нараняване, се атакува с твърда част от тялото (колена, лакти, глезени, ръце).

Дамбе

дамбе

Смъртоносно бойно изкуство, практикуващо се от племето хауса (Западна Африка), което се основава на техниката на бокса в Древен Египет. Главното оръжие в дамбе е юмрукът около който е навита една специфична корда. С тази корда, поставяща се на по-силната ръка, ударите са още по-болезнени. В миналото дамбе практикували най-вече животновъдите, които обикаляли със стадата си от село на село и демонстрирали бойната си техника. Интересна подробност за африканския стил е, че често преди битка участниците пушат марихуана.

Система

боен стил система

Добре известната ни дума „система“ донякъде подсказва, че става въпрос за бойно изкуство от Русия. То води началото си от 10 век, когато на необятната руска територия идвали всякакви нашественици, които трябвало да бъдат прогонвани. Прогонвани с бой. „Системата“ включва ръкопашен бой, употреба на хладни оръжия или каквото ти е под ръка, а главна особеност се явява въздействието върху уязвимите части на тялото като лактите, шията, коленете и корема.

Техниката за водене на боя се основава на законите на биомеханиката, които се използват за намиране на слабите места на врага. Интересно е, че обучаващите с в този стил бойци се бият срещу няолко спаринг партньори, които атакуват с различни видове оръжия.

Затворнически рок

смъртоносно оръжие

Да те пребият с нещо, казващо се „Затворнически рок“, не е оферта, но неведоми са съдбините човешки… Стилът е измислен в безмилостния свят на затворите в САЩ и във визитката му присъства стряскащия факт, че е създаден от хора, които не умеят нищо друго, освен да се бият. Отличава се с жестоките си форми на обучение и с интересния метод на бойна подготовка „събери картите“ – карти за игра се разпиляват на пода, а боецът се опитва да ги събере, докато двама-трима други с тежки тупалки гледат да отворят работа на зъботехника му.

Каларипаят

каларипаят

Мнозина го смятат за най-старата бойна система и предшественик на съвременните бойни изкуства. Стилът е разработен в южната част на Индия – Керала, а според устно предание съществуването му се дължи на хиндуистките богове. Каларипаят и неговите разновидности се практикуват както с голи ръце, така и с оръжие. Един от известните подвидове на стила се казва Марма Арти (въздействие върху жизнените точки), а владеещият го лесно може да парализира или убие противника. Ето защо, в допълнение, майсторите на каларипаят се обучават и в сидха медицина.

Силат

силат

Този вид бойно изкуство се зародил сред ловците на глави, които били представители на племена от Малайзия, Сингапур и Филипините. Силат включва най-различни стилове. Според легендата, бойните техники били създадени на остров Суматра от жена, която наблюдавала поведението на животните и имитирала техните движения.

В наше време силат се практикува от няколко военни звена в Малайския архипелаг, а също и от пиратски кланове в Южнокитайско море.

Окичито

окичито

Окичито е едно от малкото запазили се индиански бойни изкуства. Основано е от Джордж Лепин, който изучавал джудо, таекуондо, хапкидо и владеел прекрасно бойната тояга и томахавката. Специално внимание в стила се обръща и на употребата на ножа. В крайна сметка какъв е смисълът от индианско бойно изкуство, ако не те учи как да взимаш скалпа на бял човек?

http://www.webmiastoto.com/14877.html

 тагове: бойни, изкуства

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>