Защо са измрели мамутите? бр.153

мамути

Мамутите – едни от най-големите млекопитаещи в историята на нашата планета.

Мамутите живеели предимно на територията на Евразия от Британските острови до Чукотка и в северозапада на Северна Америка. До днес учените намират под слоеве вечен лед останки на тези величествени животни.

За съжаление, мамутът правел печална компания на динозаврите и другите изчезнали от флората и фауната, които човек може да види само в музеите по палеонтология. Относно причините за изчезването на рунтавите гигантиизследователите все още спорят. Ще разгледаме по-вероятните и по-малко вероятните теории за тяхната гибел:

Една от тях разказва за внезапен катаклизъм – падане нагигантски метеорит на Земята и страшен взрив, който причинил изчезването на мамутите. Друга хипотеза предполага смяна на полюсите на планетата. Но самите учени признават за малко вероятни тези теории.

Изследванията от „гробища на мамути“, изучаването на техните кости, бивни и съдържание на стомаха показват, чеизчезването на тези животни е постепенно, в продължение на няколко хиляди години, бавно и до голяма степен свързано снеспособността да се адаптират към изменението на климата иместообитанието. Топлият, влажен климат небил подходящ за обитателите на студените тундрови степи или както още ги наричат „мамутови прерии“.

За период от 36 хиляди години пригодените за обитание мамутови територии се съкратили с 90%. Преди 6 хиляди години броят на мамутите не надвишавал 1 милион. Последните мамути измрели преди около 3 хиляди години.

Често се чува, че причината за изчезването на мамуите са станали първобитните ловци. Но учените не подкрепят това предположение. Първобитният човек няма как да унищожи толкова животни, че да причини изчезването на даден вид. Но за ускоряването на окончателното изчезване на мамутите ловците определено са изиграли своята роля.

http://www.webmiastoto.com/34306.html

 тагове: мамутите

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>