Въжен мост и атракции на остров Адата в Пловдив

СНИМКА: НАТАША МАНЕВА

Общината отчуждава от реститути площада пред кино “Космос”

Въжен мост ще свърже брега на Марица с остров Адата в Пловдив. Мястото ще предлага атракции по време на събитията, свързани с Европейската столица на културата през 2019 г., съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев.

Островът е реституиран и предстои местната власт да се свърже със собствениците да преговаря. Общината притежава само 5 декара. Целият остров е с площ 90 дка. Малка част от него попада в Натура 2000, а за друга е забранено строителство.

Тотев обаче смята, че там могат да се направят временни конструкции, на които да се провеждат артсъбития през 2019 г. Това може да стане само с разрешение на собствениците. Някои от тях живеят в чужбина. Те дълго време водиха дела с държавата, които приключиха в тяхна полза. Преди повече от 15 г. бяха внесли проект в общината, който предвиждаше на Адата да се изгради атракции – открита сцена, алеи и въжена линия. Държавата през цялото време оспорваше и претендираше, че островът е найна собственост.

Адата е включен в апликационната форма, с която Пловдив спечели надпреварата за Европейска столица на културата. Другото място, предназначено за културни събития през 2019 г. е площадът пред кино “Космос”. Той беше реституиран от покойния кмет на “Централен” Александър Дяков. Тотев обяви, че площадът ще бъде отчужден, като процедурите ще започнат до края на годината. На Дякови общината ще плати парично обезщетение, а не замяна с равностоен имот.

https://www.24chasa.bg/Article/5271455

Тагове: въжен, мост, остров, Адата

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>