Славните римски времена на Абритус бр.159

Бях поканена да се срещна с хората от Разград и заедон с тях посетихме този униален комплект. Дори си направих снимки  в археологическия музей и извън него.

Мария Герасова

 abritus

Съвсем близо до Разград се намира археологическият резерват „Абритус“, който опазва останките от едноименния римски град, основан преди повече от 20 века. Многопластовата му история отива още по-назад във времето, а римският период е епизод пореден в цивилизационното пътешествие на тези земи, които някога са били населявани и от траките, оставили руините на древните си селища в основите му. Абритус е изминал историческия си път, за да се превърне от поредния военен лагер на римляните в един от най-значимите центрове на римската провинция Долна Мизия. Сега това е един от най-добре поддържаните антични комплекси в България, където можете не само да видите артефактите от възхода на Римската империя, но и да се потопите напълно в атмосферата на една от великите цивилизации, населявали нашите земи.

abritus 1

Резерватът е изцяло реставриран през 2014 г. и представя богата музейна експозиция от различни артефакти, разположени в 12 зали. Те са част от първия в България Интерактивен музей, открит през месец април 2015 г. Експозицията с оригиналните находки се намира в сградата на музея „Абритус“, където всички артефакти са поместени в една зала.

В Абритус е открито и най-голямото златно монетно съкровище от V в., известно на територията на България. То е представено само в снимки, но за сметка на това ще можете да разгледате не по-малко интересна колекция с монети от Х век. Срещу такса от 1 лв. всеки може да вземе като сувенир от римския кастел собственоръчно изсечена монета от императорската епоха от ателиетата, разположени на възстановената градска агора.

abritus 2

В парковата част на комплекса са експонирани по-големите находки, открити при разкопките. Тук могат да се видят 70 епиграфски паметника от римската епоха, както и артефакти, които ни препращат към езическите култове, най-забележителният от които е жертвеникът с посвещение на Херкулес. Обърнете внимание на старогръцките и латински надписи в комплекса – те очертават най-добре голямата картина на различните цивилизации, преминали през древния град, а ако искате да научите повече за тях, можете да се възползвате от услугите на екскурзовод или аудио гид. Всеки ентусиазиран посетител, докрай отдаден на историята и автентичното туристическо преживяване, срещу такса от 3 лв. може да облечете римско облекло и да се разходи из Абритус като истински римлянин.

 тагове:Славните, римски , времена на Абритус

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>