За какво са предназначени гърнетата от Лаос? бр.159

 Oliver Spalt/ Wikimedia Commons

 

При разкопки в Долината на гърнетата (Централен Лаос) археолози от Австралийския национален университет са открили човешки кости на възраст 2500 години, съобщава Daily Mail.

Според изследователите телата на починалите са поставяни в гърнетата за гниене, след което били махани оттам и погребвани окончателно в близката област – вече превърнати в кости. Височината на гърнетата е между 0,9 и 1,8 метра.

Ръководителят на разкопките Дъгалд О’Рейли (Dougald O’Reilly) смята, че в Долината на гърнетата е била разположена древна морга. Гърнетата са използвани в погребални обреди за ритуално избавяне от мъртвите чрез своеобразна консервация.

Wikipedia

Впоследствие ямите, пълни с кости на починали, били покривани с огромни варовикови блокове. В отделни случаи костите още преди окончателното погребение допълнително били поставяни в керамични делви.

Разпилените сред хълмовете на Централен Лао хиляди огромни каменни делви от времената на железния век са вълнували археолозите в продължение на десетилетия (на местното плато сега се простират почти сто археологически разкопки).

Освен това много от участъците са били недостъпни за изследователите поради невзривени бомби, хвърлени на тази територия по време на Виетнамската война, допълва Lenta.ru.

http://megavselena.bg/za-kakvo-sa-prednaznacheni-taynstvenite-gyrneta-ot-laos/

 тагове:гърнета, лаос

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>