Селища на 12 200 г. откриха в Коста Рика бр.159

© ICE

Древни селища в Коста Рика, открити край река Ревентазон, са най-древните в Централна Америка. Радиовъглероден анализ на откритите там предмети е установил, че те са на около 12 200 години, съобщава News.co.cr, като се позовава на Костариканския институт по електричество.

Разкопките на мястото на строителството на ВЕЦ на река Ревентазон започнали през 2001 година, след като работници открили 66 древни селища.

Общата площ на разкопките е 1018 хектара, те се провеждат под ръководството на Националната археологическа комисия. Изваждането на находките от земята е започнало чак тази година.

Радиовъглеродният анализ на извадените обекти ги отнася към палеоиндианския период, който е продължил от XV до VII хил. пр.н.е. Първите известни селища на хора в Новия свят се отнасят именно към този период.

В 66-те селища на двата бряга на река Ревентазон са открити петроглифи, основи на къщи, каменни оръдия, глинени съдове, кухненска посуда, предмети за погребения и други находки, включително каменни пътеки.

Освен това са намерени инструменти за резба, лов и събирателство, а също и предмети, които сочат, че обитателите на тези селища може да са се занимавали със селско стопанство.

Възрастта на находките – 12 200 години – ги прави най-древните свидетелства за пребиваването на човека в този регион.

Голяма част от обектите ще бъде предадена на Департамента по опазване на културното наследство в Националния музей на Коста Рика, но някои находки, които не могат да се транспортират поради големи размери или тегло, ще останат на място и ще влязат в експозицията на културния център, който ще бъде създаден на територията на бъдещата хидроелектроцентрала..

http://megavselena.bg/selishta-na-12-200-g-otkriha-v-kosta-rika/

тагове:селища, 12 200 г- Коста Рика

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>