АНТРОПОЛОГИЯ БР.163

Етимологията на понятието „антропология“ идва от старогръцкия термин за човек – „àнтропос“. Всяка цивилизация си задава въпроса какво представлява човекът, какъв е той и се опитва да предложи отговор. Той, Човекът, се разглежда като биологично същество в естествената му среда и като социално – в социума. За изследователите е видно, че отговорите и на двата въпроса – „Какво е човекът?“ и „Какво е обществото?“ – не могат да бъдат цялостни без третия основен въпрос – „Какво е другият?“.
Известно е, че историята на антропологията започва с Новото време, с откриването на Новия свят и с легитимирането на идеята за „другия“, „различния, който е като нас и същевременно не е такъв“. Като основен метод в тази наука се налага теренната работа или антропологическото наблюдение. Оказва се обаче,
че именно връзката с „другия“ и с обществата на „другите“ е особено значима в интерпретацията. Но антропологията отива още по-далеч – тя помага „другият“ или обществото на „другите“ да влязат в мисленето, за да бъдат разбрани.
Затова антропологията е обявявана като „част от дебата за другия или другостта, без това да изключва рефлексивното завръщане към изучаването на собствената култура“ (Тодоров, 2002).
 тагове: антропологията

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>