8 мистериозно изчезнали древни цивилизации бр.165

През цялата човешка история повечето цивилизации или са претопени от други народи, или са унищожени от нашествие или природно бедствие. Има обаче и такива, за които учените не могат да дадат еднозначен отговор на въпроса какво е станало с тях. Някои от тези цивилизации са изчезнали мистериозно, а историята на други е почти непозната на историците. Вижте няколко интересни примери.


1. Олмеките, Мезоамерика, днешно Мексико

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Олмеките са древна индианска племенна общност, населявала територията на Централна Америка, която в историята е позната като Мезоамерика. Това са земите, на които се разполага днешно Мексико. За тях са намерени данни още от 1400 година преди новата ера и затова те се считат за едно от първите общества в региона, а вероятно и най-старото в Мезоамерика. Олмеките съществуват като общност около хиляда години, след което тяхната цивилизация започва да запада и около 200 пр.н.е. престава да съществува. За този период – до 600 г.пр.н.е, те създават развита за времето си култура сред джунглите на днешно Южно Мексико. Названието ‘олмеки’ означава ‘каучукови хора’ и е дадено от ацтеките заради добива на каучук от  дървото Castilla elastica – практика, която ацтеките по-късно усвояват. Самите те вероятно са наричали себе си ‘xi’ (ши). Основният град и ритуален център на олмеките е Сан Лоренцо, който днес е свързан с две други древни селища – Теночтитлан (различен от главния град на ацтеките със същото наименование) и Потреро Нуево. Древните индианци са били отлични строители, създали церемониални игрища, къщи и огромни пирамиди, както и внушителни по размери човешки глави, с които са познати и до днес по света. Главите най-често са с височина до 3 метра и маса 30-40 т, направени от базалт. Основен тотем на олмеките е ягуарът.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Краят на олмекската цивилизация се обозначава само условно. В периода 400-200 г.пр.н.е. основните култови средища по източните граници  са напуснати, вероятно заради промени в средата на живот, а по северното  крайбрежие се установяват нови, които се считат за приемници на предишните – затова се говори за епиолмекска култура. Учените считат за възможна причина за изчезването на олмеките изригване на вулкан в района или пък инвазия на нашественици, макар да не е известно кои са те. Олмекската култура е толкова важна за оформянето на мезоамериканските културни традиции, че за нея се говори като  за “култура-майка”.

2. Набатеите, Близкия Изток, днешна Йордания

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Набатеите са семитско племе, населявали територията на днешна Йордания и Арабия, известни най-вече със създаването на мистичния древен град Петра, който се превърнал в тяхна столица.  Той е един от най-старите градове  в света и се намира сред червените пясъци на пустинята Вади Рум, в планинската  долина  Вади Муса. Смята се, че Петра е създаден около 6 век пр.н.е., а днешното си наименование е получил  от гърците. Именно набатеите са първите обитатели на мистичния град, построен като пресечна точка на важни търговски пътища. Изградени директно в скалите, сградите и до днес са пример са великолепна архитектура, скрити от погледа на света стотици години, преди да бъде преоткрит в началото на 19 век.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Преди да се установят в Петра, набатеите водели номадски начин на живот. Те основали скалния град през 6 век пр. н.е. и го управлявали до 106 г., когато Петра влиза в териториите на Римската империя. Набатеите, за разлика от повечето общества по онова време, не толерирали робството и изградили общество, в което всеки член има своята роля. През 4 век те напускат Петра и никой не може да каже каква е точната причина за това. Археологическите разкопки доказват, че масовото преместване е било организирано и не е направено в бързина, което води към изводи, че набатеите не са били изтласкани от друга култура. Най-подкрепяното обяснение е, че Петра е изоставен заради промяната в маршрутите на търговските пътища, което намалило съществено икономическия просперитет на града. Вероятно набатеите са се преместили на север, с надеждата, че ще се развиват там.


3. Аксумитите, Африка, днешна Етиопия

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Аксум е голямо царство  съществувало в Североизточна Африка в периода от 1 век пр.н.е. до около 10 век. След като се разпада, териториите му са завладени от арабите, а след това в региона се създава държавата Етиопия. Първоначално учените са смятали, че Аксум е основано от семитското племе сабеи, прекосили Червено море през Йемен, но с времето тази хипотеза е  отхвърлена. Днес се смята, че населението на царството – аксумитите, са с местен произход. Основният им език се е наричал ‘геез’, като тази писменост се използва и до днес и няма връзка със сабейския. Според легендите Аксум е Савската царица, за която се говори в Библията, а местното население се смятало за наследници на  цар Соломон.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Царство Аксум е бил голям търговски център за износ на слонова кост, храни и злато през Червено море, към Римската империя и  Индия. Това донесло богатство на царството и  го направило първата африканска култура, изсичаща собствени монети, сравнявана по величие с Персия, Рим и Китай. Най-големите монументи, създадени от аксумитите, са специфичните обелиски от камък, гравирани с надписи. Древните аксумити имали няколко бога, но основен бил Астар, а по-късно – през 324 година, били покръстени като християни, като според легендите тук се намира свещеният Кивот. Периодът на упадък започва след 6 век, а разпространението на исляма води до  занемаряване на търговията с Далечния Изток и Европа, в частност Византия. Според легендите царството е разрушено през 10 век от еврейската царица Юдит, която побеждава Аксум, преследва християнството, избива местното население и разрушава храмове. След Юдит на власт идва християнската династия Загве, която възстановява отчасти културата на аксумитите, но предишният им разцвет никога не се възвръща. Други теории за изчезването на аксумитската култура е езическата царица Bani al-Hamwiyah, климатични промени, търговска изолация и прекомерна употреба на земеделските земи, което довежда до масов глад.


4. Кхмерите, Азия, днешна Камбоджа

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

Кхмерската империя наследява и развива царството  Ченла, управлявайки териториите на  днешните държави Камбоджа, Лаос, Виетнам и Тайланд. Империята се счита за  най-голямата и най-дълго съществувалата държава в Югоизточна Азия. Официалните религии на кхмерите са индуизмът и махаяна будизмът. Може би най-известният град, свързан с империята, е тяхната столица -  Ангкор. Според историците, в разцвета си, градът е бил с размери по-големи от тези на съвременен Ню Йорк. Цивилизацията на кхмерите съществува в периода от  началото на 9 век до началото на 15 век. Ярък пример за величието на империята са огромните храмове в района на Ангкор, който се намира до днешния град Сием Реап.

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

 8 мистериозно изчезнали древни цивилизации

По време на управлението на Индраварман I (877–889 година) империята се разпростира на запад, чак до платото Корат в днешен Тайланд. Той наредил да се построи огромен воден резервоар на север от столицата, който да осигурява напояването на насажденията с ориз. Дължината на този изкуствен воден източник била 7 км, а ширината му – 2 км. Сложната система от канали и резервоари, създадена по това време осигурила могъществото на създаденото от кхмерите кралство Камбуджа за половин хилядолетие. След построяването на резервоара кхмерското население вече не било зависимо от непостоянните сезонни мусони, а това осигурило огромни за времето си реколти от ориз. Упадъкът на Камбуджа през 13-14 век вероятно бил ускорен от западането на напоителната система, от набезите на чужди народи и династическите борби в държавата. Историците свързват края на древната кхмерска цивилизация в онзи й вид с промяната на отношението към управлението – в началото хората се подчинявали на devarajo – обожествен крал, но с въвеждането на теравада будизма, който подтиква към просветление, това се променя. Населението отказва да работи за краля и да му дава голяма част от произведените продукти. По време на управлението на Джаяварман VI се построяват пътища за транспортиране на продукцията, но според историците това изиграло лоша шега на империята, тъй като пътищата направили инвазията на чужди народи към Ангкор по-лесна.

http://idi.bg/blogs/view/blog/1458

тагове: древни, цивилизации

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>