СВЕЩЕНА ИСТОРИЯ НА ВЕХТИЯ ЗАВЕТ

БОГЪТ ТВОРЕЦ НА ВИДИМИЯ И НЕВИДИМИЯ СВЯТ

f_19568790

Светът е чудно устроен .Всяка заран, слънцето изгрява от изток, свети и грее цял ден, а вечер се скрива  на запад. Зиме, всичко е покрито със сняг и природата е като мъртва. но настъпва пролет. Природата се пробужда. Поникват треви и безброй цветя. Гората гола през зимата се раззеленява.Овощни дървета разцветяват. Птички веселят гори и поля с радостни песни. Поточета весело бълбукат. Ниви поникват. Всичко около нас е красиво и пълно с живот. Дойде ли лято, храните започват да зреят. Зреят и овощните дървета.Градините са пълни със зеленчук.Когато пък настъпи есен, човек прибира плодовете на своя труд и се готви  за зимата. За зимуване се готви и цялата природа.
Какъв чуден ред има във всички промени, които наблюдаваме в природата! И никой човек не може да го измини.
А колко е красив светът! По него сде издигат високи планини и се разтилат широки полета.  Реки и потоци текат и следват пътя си към просторни морета и океани. Какви  животни, цветя и растения има по света! А нощем по небесния свод светят безброй звезди. Всяка от тях се движи по своя път. По свой път се движи и нашата земя и месечината. Как чудно е устроенцелият свят, който виждаме.!
Отначало светът не е съществувал. Само един Бог е съществувал.Той пожелал и от нищо създал света. В начало светът бил неустроим. Мрак и пустота се разтилали навсякъде. Бог създал най- напред светлината. След това създал земята и водата по земното кълбо.По Божия воля се появили едно след друго всякакви растения и животни по сушата, различни риби- в моретата, птици- във въздуха. Най- сетне , Бог създал човека и с него увенчал Своето творение- света.
Бог създаде и невидимия свят. Земята и всичко по нея, слънцето, месеца и всички небесни светила наричаме  видим свят, защото можем да го видим. Има и невидим свят. Това са ангелите.Те са Божии служители. И невидимият свят е Божие творение.Бог го създал преди видимия свят.
Отначало, всички ангели били добри и изпълнявали Божията воля. Един от тях обаче се възгордял и искал да стане равен на Бога. Той успял да примами и други ангели. Бог ги наказал. Възгорделият се ангел били наречени сатана, т.е. противник, понеже се противопоставил на Божията воля. Наречен бил още дявол, т. е. клеветник.
Как изповядваме вярата си в Бога. Христовата църква е установила да изповядва своят вяра в Бога така:
Вярвам в един Бог , Отец, Вседържател. Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.
С тия думи изказваме, че вярваме в един Бог, а не в много богове, както вярвали някога езичниците. Ние наричаме Бога Отец, т.е. Баща на всички ни. За Него казваме , че е Вседържител, понеже държи всичко в своята власт и всичко в света става по Негова воля. Ние наричама Бог Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо, защото е създал целия свят.
 Предоставя Мария Герасова

 тагове: свещена, история, Вехтия завет

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>