Международният фолклорен фестивал

 се завръща в Пловдив


За 22 път събитието ще се проведе на Античния театър

С незабравима феерия от цвят и ритми, танцьори от 6 държави ще представят красотата и уникалността на фолклора си пред пловдивската публика и гостите на града

Събитието, превърнало се в традиция за културния живот на Пловдив е истински дългоочакван празник за жителите и гостите на града в горещите летни дни. Фестивалът  е част от Календара на културните събития на общината и в него всяка година се включват фолклорни колективи от цял свят, представящи с много красота, талант и добро настроение незабравима феерия от цвят и ритми. Едни от най-добрите фолклорни, музикални и танцови ансамбли пропътуват хиляди километри, за да покажат красотата и уникалността на фолклора на своята държава пред пловдивската публика и гостите на града, на едно от най- емблематичните места – Античния театър на Пловдив.

В изданието тази година, което ще се проведе от 1 до 5 август, в Пловдив ще си дадат среща представителни фолклорни състави от Гърция, Италия, Мексико, Румъния, Сърбия и Унгария. За съжаление, групата от Грузия, която бе заявила участие няма да успее да се включи,  независимо от огромното желание на танцьори и хореографи поради затруднения, свързани с ограничения във визовия режим, в следствие на обстановката в съседна Турция и региона.

Всяка вечер от 17.30 часа ще се състоят дефилетата на съставите. Те ще тръгват от „Дом Левски”, ще преминават по Главната улица и ще стигат до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където ще изнасят кратки концерти. Програмата ще продължава с официалните вечерни представяния на участниците на сцената  на Античния театър от 20:00 ч. Входът за събитията е свободен.

От българска страна в програмата на фестивала ще се включат  ФА „Тракия“, Формация „Елика“ и танцови  състави, участвали в  надиграването „Хопни ми-тропни ми“. На 4 август ще посрещнем танцьорите от Фолклорна асоциация „Каракачани – Тракия“ от съседна Гърция, специални гости на фестивала, които пристигат само за един ден – за концерта на Античния театър.

Символичен домакин на 22-то издание на Международния фолклорен фестивал Пловдив – 2016 от българска страна е Фолклорен ансамбъл „Тракия“.

Освен концертите в Пловдив, представления ще има и в други райони на областта. Ансамблите от Румъния, Гърция и Сърбия ще изнесат на 2 август представления в град Асеновград, а на следващия ден – 3 август, танцьорите от  Унгария ще гастролират в гр. Хисар.

Екипът на община Пловдив, работещ по фестивала е организирал богата паралелна, културна програма, която включва обиколка на забележителностите на Пловдив – Европейска столица на културата -2019, както и на важни обекти в региона. Международният фолклорен фестивал отново ще привлече зрители от всички краища на България, а туроператори от цялата страна са включили събитието в програмата на своите чуждестранни гости. Очаква се, по традиция Античният театър да бъде пълен по време на всички фестивални вечери, а зрителският интерес да е голям.

22-ият Международен фолклорен фестивал  Пловдив – 2016 ще бъде открит от заместник-кмета по култура и туризъм на община Пловдив – Амелия Гешева. Церемонията по откриването е  на 1 август,  от 20 часа, на Античния театър.  На същата сцена, в последната вечер – 5 август, от 20 часа ще се състои  Гала -концертът и церемонията по официалното закриване на събитието.

П Р О Г Р А М А

(1-5 август 2016)

1 август, понеделник

 

17.30  Дефиле от дом „Левски” до пл.”Стефан  Стамболов”

18.30  Концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов” с участието на ФА „Тракия“ и колективите от:  Гърция, Италия, Мексико, Румъния, Сърбия, Унгария

20.00 ТЪРЖЕСТВЕНО ОТКРИВАНЕ на XXII Международен фолклорен фестивал – Пловдив, 2016 – Античен театър

02 август, вторник

17.30 Дефиле от  дом ”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов”

20.00 Концерт на Античен театър с участието на колективи от: Италия, Мексико, Унгария и Формация „Елика“

19.00 Дефиле и концерт в гр. Асеновград  на колективи от: Румъния, Гърция и Сърбия

3 август, сряда

17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Стефан Стамболов”

19.30 Дефиле и концерт в гр. Хисаря  на колективи от: Унгария

 20.00 Концерт на Античен театър на ФА „Тракия“ и колективи от: Гърция, Италия, Румъния, Сърбия               

4 август, четвъртък

17.30 Дефиле от  дом”Левски” и концерт на открита сцена на пл.”Ст.Стамболов”

20.00 Концерт на  Античен Театър с участието на колективи от: Италия, Мексико, Фолклорна асоциация „Каракачани –Тракия“, Гърция, Унгария и танцови състави от фестивала „Хопни ми-тропни ми“

5 август, петък

17.30 Дефиле от  дом „Левски” и концерт на Открита сцена на пл.”Стефан Стамболов” с участието на ФА „Тракия“ и колективи от:  Гърция, Италия, Мексико, Румъния,  Сърбия, Унгария

20.00 ГАЛА- КОНЦЕРТ И ЦЕРЕМОНИЯ ЗА ЗАКРИВАНЕ на XXII

http://podtepeto.com/pod-nebeto/mezhdunarodniyat-folkloren-festival-se-zavrsha-v-plovdiv/

 тагове:международен, фолклорен, фестивал

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>