Пианист от Добрич прославя България с таланта си бр.169

Пътят му към голямата сцена започва от предаването “Като лъвовете” по БНТ, а сега получава признание в цял свят и прославя България с музикалния си талант.
Името му е Светослав Тодоров, а това, което умее най-добре, е да свири на пиано.
В момента Светослав учи в Кралския музикален колеж в Лондон.
През 2015 г. участва в най-големия фестивал за изкуства в света - Единбургския неждународен фестивал. В края на годината се изявява в Япония, където печели първа награда на Международния конкурс за изпълнение на музика от Йохан Себасиан Бах. Следващата стъпка на пианиста е Ню Йорк, където е избран да представи Кралския музикален колеж в “Манхатън Скул ъф Мюзик” (Manhattan School of Music).
Васко Василев го определя като “много добър пианист”, а известният британски цигулар Найджъл Кенеди - като “удивителен”.
Източник: Личен архив
Как се стига от Добрич до Кралския музикален колеж в Лондон
“За всеки случай неслучайно. От Добрич забелязаха, че явно имам талант и с много желание успях да участвам в предаването “Като лъвовете” по БНТ. След това ме поканиха да премина във Варненското музикално училище, което завърших. Запознах се с едни британци случайно (или не), които ми повлияха да замина в Единбургския университет. Още в Единбург знаех, че следващата ми стъпка искам да е Кралският колеж и с много труд, отдаденост, малко късмет и стратегия осъществих желанието си”, разказва пианистът специално за Vesti.bg.
Какво е общото между Светослав и британската кралица
Светослав вече има собствен дебютен видеоклип, наречен Капустин Проджект. Работил е по него с големите цигулари Васко Василев и Найджъл Кенеди, които са негови ментори. Пианистът посветил видеото на Елизабет II.
Източник: Личен архив
“Първоначалното вдъхновение за проекта дойде от постъпването ми в Кралския колеж. “Исках да покажа своята креативност на повече хора, да представя себе си и институцията зад гърба си по най-добрия начин и да вдъхновя и обединя колкото се може повече хора”, споделя Светослав и допълва, че е посветил проекта си на кралицата, защото заснемането на видеото е станало през юни, когато бяха честванията за 90-ия юбилей на Елизабет II.
Във видеото Светослав свири, облечен в бяла риза с български фолклорни мотиви, за да покаже произхода си.
Чуйте изпълнението на Светослав във видеото горе.
Светослав Тодоров и Васко Василев
Светослав Тодоров и Васко Василев Източник: Личен архив
За срещата със знаменитите цигулари Васко Василев и Найджъл Кенеди
Светослав среща Васко Василев в Кралския колеж, където давал майсторски клас, а с Найджъл Кенеди се запознал случайно, след като отишъл да му поиска автограф, а той го накарал да му посвири. 
“Така двамата се превърнаха в мои ментори и съветници за Капустин Проджект. Също и моите професори Дина Паракина, и Майк Моран. От всички тях научих, че не трябва да бягаш от себе си и от това, което ти е вродено. Много по-трудно и вероятно неуспешно е да опитваш да се променяш, отколкото да следваш естественото си привличане”, разказва Светослав.
За честта да свириш на кралската дъщеря
Още в началото ви споменахме за някои от успехите на младия пианист, но има и още.
Светослав никога няма да забрави поканата да свири в Едибургския дворец “Холируд” за британската принцеса Ана – дъщерята на кралица Елизабет. 
Светослав Тодоров и Найджъл Кенеди
Светослав Тодоров и Найджъл Кенеди Източник: Личен архив
Ако не беше пианото…
Светослав никога не е мечтал за друго освен да бъде музикант. Като малък обаче инструментът, който привличал вниманието му, бил гайдата. 
“Дори първата година на уроците по пиано съм казвал, че от догодина ще съм на гайда. Явно наистина ми е предречено от малък да съм в музикалния свят. Ще просвиря някой ден на гайда, ако това се превърне в следващата ми смела мечта”.
Именно мечтите изстрелват Светослав към върха. Той не спира да си поставя високи цели и да ги преследва. 
“Силата на положителното мислене, безпрецедентната вяра в себе си и високите идеали са ключови за осъществяването на всички мечти. Така мечта след мечта, всяка по смела от предходната, ме доведоха на пътя, по който съм сега. Ако няма смели мечти, пътят свършва”. 
Това казва Светослав, отправил поглед към Ню Йорк, където ще покори още една сцена. 
http://www.vesti.bg/lyubopitno/shoubiznes/pianist-ot-dobrich-proslavia-bylgariia-s-talanta-si-6057818
 тагове:пианист,Добрич, България, талант

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>